Oι άνθρωποι του ΔΝΤ έμειναν έκπληκτοι από τις δυνατότητες που έχουμε ως Έλληνες, από την άποψη του επιστημονικού δυναμικού, γεγονός που, κατά τη γνώμη τους, δεν δικαιολογεί το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η χώρα.

Αυτή την εικόνα μας μετέφερε ο γενικός γραμματέας εμπορίου του ΥΠΑΑ, κ. Στέφανος Κομνηνός, στο πλαίσιο της ομιλίας του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων «Αναδείχθηκε Προϊόν της Χρονιάς 2011». «Πώς είναι δυνατόν τόσοι επιστήμονες, τόσα μορφωμένα στελέχη, με τόσες γνώσεις να οδήγησαν τη χώρα σε αυτήν τη θέση;», ήταν τα λόγια τους.

Και είναι αλήθεια πως στη χώρα μας, όπως άλλωστε σε κάθε σύγχρονη χώρα, υπάρχουν -και υπήρχαν ανέκαθεν- επιστήμονες που είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν στη βελτίωση της οικονομίας και γενικά στην προώθηση σύγχρονων μοντέλων διακυβέρνησης. Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι ούτε πόσους επιστήμονες διαθέτει η κάθε χώρα ούτε πόσο πρόθυμοι είναι να προσφέρουν κοινωνικό έργο, αλλά το αν εκείνοι που κυβερνούν θέλουν η χώρα να πάει μπροστά και έχουν πραγματικά την εξουσία να υλοποιήσουν το όραμά τους.

Στη χώρα μας, δυστυχώς, αν εξαιρέσουμε τις περιόδους που η ανάπτυξη της οικονομίας επέτρεπε και στις μεσαίες και κατώτατες εισοδηματικά τάξεις να έχουν πρόσβαση σε οικονομικά και πολιτιστικά οφέλη, θα πρέπει να παραδεχθούμε πως η πλειονότητα των πολιτών ένοιωθε -και ζούσε- σαν κάτι πάντα να χρωστούσε.

Η αβεβαιότητα για το αύριο ήταν αυτή που κινητοποιούσε στους ιδιώτες και τους επιχειρηματίες την τάση για αποταμίευση, για προσεκτικές επενδυτικές κινήσεις, για μικρά φοβισμένα βήματα. Μόνο όταν, για συγκεκριμένους λόγους, άνοιξε ο δρόμος για την πρόσβαση σε δανεικά κεφάλαια, είτε αυτά λέγονταν κέρδη από το Χρηματιστήριο είτε τραπεζικά δάνεια, οι κινήσεις έγιναν λίγο πιο ριψοκίνδυνες και έπαψαν οι πολλοί -και κυρίως οι νέοι άνθρωποι- να νοιώθουν ενοχές γιατί επέτρεπαν στον εαυτό τους αγαθά που θεωρούσαν βαθιά μέσα τους περιττή πολυτέλεια.

Στην πλειονότητά τους, ακόμη και όταν εν γνώσει τους χρησιμοποιούσαν κεφάλαια που προέρχονταν από κοινοτικά κονδύλια με άλλο προορισμό, δεν θεωρούσαν πως έκαναν κάτι επιλήψιμο. «Μήπως», σκέφτονταν, «και αυτοί που μας δανείζουν δεν γνωρίζουν τι γίνονται τα κεφάλαιά τους; Ξέρουν πολύ καλά πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα γυρίσουν σ’ αυτούς».

Τα «λάθη» των πολλών μπορεί να δίνουν επιχειρήματα σε εκείνους που κερδοσκοπούν ανεβάζοντας τα επιτόκια δανεισμού μιας χώρας, είναι όμως τα «λάθη» των λίγων που αδειάζουν τα ταμεία και κάνουν τον δανεισμό ζήτημα ζωής ή θανάτου μιας χώρας.

Οι εργαζόμενοι δεν σταμάτησαν να δουλεύουν, οι αγρότες δεν σταμάτησαν να παράγουν, οι επιχειρηματίες δεν κατέβασαν ρολά, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν σταύρωσαν τα χέρια. Κι όταν συνέβη το αντίθετο, τις περισσότερες φορές δεν ήταν επειδή το ήθελαν οι ίδιοι.

Η κοινωνία των ανθρώπων δεν σταματά να κινείται και να εξελίσσεται. Είναι νόμος της φύσης. Πριν αφεθούμε στην επιφανειακή ακινησία, πρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να τις διοχετεύσουμε προς την κατεύθυνση της αλλαγής πλεύσης. Τώρα είναι η στιγμή να φανεί πραγματικά πόσο ικανοί είμαστε, σε κάθε πεδίο.

Στο συνέδριο που διοργανώνει το περιοδικό μας καλέσαμε επιχειρήσεις που έχουν μια σημαντική πορεία στην ελληνική αγορά, ελληνικές και πολυεθνικές, να εκπροσωπηθούν από τα στελέχη τους, που έχουν την ευθύνη των στρατηγικών αποφάσεων και τους ζητήσαμε να φθάσουν στον «πυρήνα» των προβλημάτων. Επιδιώκουμε να μάθουμε πώς αντιμετωπίζουν οι πλέον αρμόδιοι να μιλήσουν για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο την κρίση και τις επιπτώσεις της και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα από τις σωστές επιλογές τους αλλά και από τις δικές τους ανησυχίες.

Υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι σε κάθε κλάδο, σε κάθε βαθμίδα. Γι΄ αυτό και το συνέδριό μας μπορεί να έχει ως πανελίστες τα ανώτατα στελέχη, φιλοδοξεί, όμως, να έχει τη συμμετοχή όλων εκείνων που ανησυχούν για το μέλλον, αλλά μπορούν να διακρίνουν και την αισιόδοξη πλευρά της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη σημασία της για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.