Σε μια ιδιαίτερα προσεγμένη εκδήλωση, έγινε στις αρχές Μαίου η παρουσίαση της νέας εταιρίας HQF, που προέκυψε από την ενοποίηση των δραστηριοτήτων των εταιριών ΚΑΝΑΚΙ ΑΕΒΕΤ και ΑΦΟΙ ΜΙΜΙΚΟΥ Α.Ε.

Σε μια ιδιαίτερα προσεγμένη εκδήλωση, έγινε στις αρχές Μαίου η παρουσίαση της νέας εταιρίας HQF, που προέκυψε από την ενοποίηση των δραστηριοτήτων των εταιριών ΚΑΝΑΚΙ ΑΕΒΕΤ και ΑΦΟΙ ΜΙΜΙΚΟΥ Α.Ε.

Η Hellenic Quality Foods AET, του ομίλου Φιλίππου, σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση μεγεθών κατά το πρώτο τετράμηνο του 2000 και προβλέπει ανάλογη αναπτυξιακή πορεία και για την επόμενη χρήση.

Η ένταξη των δραστηριοτήτων της ΜΙΜΙΚΟΣ στην HQF διαφοροποίησε σημαντικά τα μεγέθη της, με πιο θεαματική την αύξηση του ενεργητικού της. Το πάγιο ενεργητικό της HQF, από 4,2 δισ. που ήταν κατά τη χρήση 98/99, έφτασε τα 21,5 δισ. το έτος 1999-2000, ενώ για την επόμενη χρήση εκτιμάται ότι θα πλησιάσει τα 23 δισ. Αύξηση σημείωσαν και τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας, η οποία για να αντιμετωπίσει την εξαγορά προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με καταβολή μετρητών από τους παλαιούς μετόχους της (οικογένεια Ι. Φιλίππου). Έτσι, τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας, από 3,4 δισ. που ήταν κατά τη χρήση 98-99, έφτασαν τα 10,5 δισ. τη χρήση 1999-2000.

Όσον αφορά στην εξέλιξη του κύκλου εργασιών της HQF, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του 1999 αυτός προερχόταν από τη δραστηριότητα της εταιρίας στον κλάδο των κατεψυγμένων ζυμών. Μετά την εξαγορά, η ένταξη της δραστηριότητας του κλάδου των πουλερικών αύξησε σημαντικά τα μεγέθη. Η αύξηση αυτή όμως δεν εμφανίζεται πλήρως στην τρέχουσα χρήση, η οποία λήγει στις 30.06.00, καθώς η δραστηριότητα στον κλάδο των πουλερικών άρχισε να συνεισφέρει στον συνολικό κύκλο εργασιών το τελευταίο τρίμηνο της χρήσης. Παρ’ όλα αυτά, ο κύκλος εργασιών της HQF θα φτάσει τα 10,5 δισ. τη χρήση 99/00, από 6,4 δισ. που ήταν το 98/99, ενώ για το οικονομικό έτος 2000-2001 αναμένεται να φτάσει τα 22,5 δισ. Η HQF αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται στους κλάδους κατεψυγμένων ζυμών με το brand ΚΑΝΑΚΙ, νωπών συσκευασμένων κοτόπουλων (ολόκληρων και τεμαχισμένων) και επεξεργασμένων προϊόντων από κοτόπουλο με το brand ΜΙΜΙΚΟS, ενώ παράλληλα εξετάζει, στα πλαίσια της διαρκούς επέκτασής της στο χώρο των ελληνικών τροφίμων ποιότητας, τη δημιουργία νέων ισχυρών μαρκών.

Η HQF διαθέτει σήμερα 7 εργοστάσια παραγωγής, στη Μαγούλα Αττικής και στη Ν. Αρτάκη Ευβοίας. Οι παραγωγικές της εγκαταστάσεις έχουν συνολική έκταση 170.000 τ.μ. Οι εγκαταστάσεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα εκκόλαψης 30.000.000 νεοσσών κρεοπαραγωγής, επεξεργασίας 27.000 τόνων κρέατος και παραγωγής 4.000 τόνων προϊόντων με βάση το κρέας, 20.000 τόνων προϊόντων με βάση τη ζύμη και 90.000 τόνων ζωοτροφών ετησίως.

Προκειμένου να επεκταθούν οι παραγωγικές της δραστηριότητές σε νέα προϊόντα, αλλά και να εκσυγχρονισθούν οι εγκαταστάσεις της, η εταιρία έχει εκπονήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 5,5 δισ., με ορίζοντα υλοποίησης την επόμενη τριετία. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις ύψους περίπου 1,5 δισ., ενώ τα υπόλοιπα 4 δισ. του επενδυτικού προγράμματος αναμένεται να δαπανηθούν μέχρι το τέλος του 2002.

Δίκτυο διανομής

Η HQF διαθέτει σήμερα ένα απόλυτα ελεγχόμενο on line δίκτυο διανομής, που καλύπτει όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Το δίκτυο περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή τα εξής 6 καταστήματα:

Αττικής (με έδρα τη Μαγούλα), Στ. Ελλάδος (με έδρα τη Ν. Αρτάκη), Β. Ελλάδος (με έδρα τη Θεσσαλονίκη), Ν.& Ανατ. Πελοποννήσου (με έδρα την Τρίπολη), Κρήτης (με έδρα το Ηράκλειο), Ανατ. Κεντρικής Ελλάδος (με έδρα τη Λάρισα). Μέσα στο 2000 αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους και τα υποκαταστήματα : Δυτ. Πελοποννήσου (με έδρα την Πάτρα), Δυτ. Κεντρικής Ελλάδος (με έδρα τα Ιωάννινα).

Να σημειωθεί τέλος ότι ένα από τα δομικά στοιχεία του χαρακτήρα και της λειτουργίας της HQF είναι ο έντονος εξαγωγικός προσανατολισμός της. Ήδη το 10% του τζίρου της εταιρίας αφορά εξαγωγές επώνυμων ελληνικών προϊόντων σε 20 χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Μέσης Ανατολής, ενώ υπάρχει άμεση προοπτική για σημαντική αύξησή τους μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο 45 αντιπροσώπων και πελατών το οποίο καθημερινά διευρύνεται.