Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στο Radisson Blu Park Hotel, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των Healthy Food & Beverage Awards 2024 και Bio Food Awards 2024 της BOUSSIAS Events. Περισσότερα από 150 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι φορέων, πανεπιστημίων, επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι τύπου, βρέθηκαν στην τελετή απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εταιρειών-επιχειρήσεων που διαθέτουν τρόφιμα και ποτά ή παρέχουν υπηρεσίες, οι οποίες εξυπηρετούν ένα ισορροπημένο υγιεινό ή βιολογικό μοντέλο διατροφής και τα τελευταία χρόνια έχουν να επιδείξουν καινοτόμες πρακτικές.
Συνολικά, διακρίθηκαν 31 εταιρείες-επιχειρήσεις από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικής δραστηριότητας πάνω σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων.
Πιο συγκεκριμένα, βραβείο απέσπασαν οι εταιρείες: Astarti Co., Athonites, BIOGEL ORIGINAL INNOVATION, Fitness Meals, Healthier Choice – MOOVEAT International, K22 Global Traders, MEDITERRA S.A., Mon Kooloor, Nutria AE, OhLaLow, PALIRIA, THAMMA Φυσικά Προϊόντα, VK Nutrition by vasileios karamanidis, AB Bασιλόπουλος, ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΠΑΛΑΜΑΡΗΣ, ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε., ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΡΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΑΕ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΙΚΕ, Βιομηχανία Ζυμαρικών ΗΛΙΟΣ, ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε., ΔΙΟΔΩΡΑ, ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ IKE, ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., ΘΕΟΝΗ Α.Ε, ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ ΒΙΟΚΙΒΩΤΙΑ-BIOKREMMYDAS, ΚΩΣΤΑΣ A. ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε., ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ ΑΒΕΕ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΡΦΥΣ ΙΚΕ, ΟΛΥΜΠΟΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε, ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ και ΦΑΙΔΩΝ Α.Ε..
Επίσης, οι εταιρείες οι οποίες κατέκτησαν την υψηλότερη βαθμολογία στο σύνολο των υποψηφιοτήτων, αποσπώντας το Platinum Βραβείο ήταν οι: Nutria AE με την υποψηφιότητα Ιωνίς Eξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο – Κορωνέικη Ποικιλία, ΘΕΟΝΗ Α.Ε με την υποψηφιότητα Φυσικό Μεταλλικό Νερό Θεόνη Στη Χάρτινη 100% Ανακυκλώσιμη Συσκευασία, και Βιομηχανία Ζυμαρικών ΗΛΙΟΣ με την υποψηφιότητα με την υποψηφιότητα Βιολογικά Ζυμαρικά ΗΛΙΟΣ Χωρίς Γλουτένη από Όσπρια, Λαχανικά και Δημητριακά.
Η βραδιά όπως πάντα κορυφώθηκε με την απονομή των μεγάλων βραβείων της χρονιάς, του Grand Awards, όπου η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. αναδείχθηκε Healthy Food & Beverage Brand of the Year και η Βιομηχανία Ζυμαρικών ΗΛΙΟΣ αναδείχθηκε Healthy Food & Beverage Company of the Year.
Διευρύνεται η αγορά υγιεινών τροφίμων
Η βραδιά των βραβείων ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Άννας Μαρίας Παπίρη, Wellness Editor – Author, Co-Founder Wellness Project, BOUSSIAS events, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η αγορά των υγιεινών τροφίμων και ποτών διευρύνεται σε νέες προϊοντικές κατηγορίες προκυμμένου να καλύψουν το σύγχρονο, ευαισθητοποιημένο καταναλωτικό κοινό. Σύμφωνα με μελέτη της Tetra Pak Index η οποία διεξήχθη το 2023 υποστηρίζεται ότι το 66% των καταναλωτών έχουν καλλιεργήσει μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με τη διατροφή τους και γι’ αυτό επιλέγουν προϊόντα με θετική επίδραση στην συνολική τους ευεξία, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων είναι πρόθυμοι να τροποποιήσουν τις διατροφικές τους συνήθειες για να προστατεύσουν το περιβάλλον και κατ’ επέκταση τον πλανήτη, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο έχει σχηματιστεί μία νέα ομάδα καταναλωτών που ονομάζεται climatarians.
Οι μετρήσεις της αγοράς των φυτοπροστατευτικών προϊόντων δείχνουν ότι η ανοδική τάση των βιολογικών προϊόντων συνεχίζεται καθώς βιώνουμε μία αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος για πιο ποιοτικά προϊόντα στη διατροφή και την καθημερινότητά τους. Στην χώρα μας, η αγορά των βιολογικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι σχετικά μικρή, αλλά αναπτύσσεται με αισιόδοξους ρυθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας, οι πωλήσεις βιολογικών φυτοπροστατευτικών στην Ελλάδα το 2022 αυξήθηκαν κατά 10% συγκριτικά με το 2021, αγγίζοντας τα 30 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία της αγοράς των βιολογικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην χώρα μας εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2025».
«Απαίτηση των καιρών η ανασύνθεση των τροφίμων»
Στην συνέχεια, ο Γεώργιος Μπόσκου, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Healthy Food & Beverage Awards 2024 και Bio Food Awards 2024, Αναπληρωτής Καθηγητής Οργάνωσης & Διαχείρισης Μονάδων Διατροφής, Αναπληρωτής Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας & Αγωγής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, άφησε το δικό του ξεχωριστό στίγμα στην βραδιά με το μήνυμά του αναφέροντας: «Τα τρόφιμα δεν είναι φάρμακα, γιατί δεν μπορούν να δώσουν άμεσα θεραπευτικά αποτελέσματα σε μικρές ποσότητες.
Μπορεί όμως το σύνολο των διατροφικών μας επιλογών, σε βάθος χρόνου, να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Τα τρόφιμα δεν είναι φάρμακα γιατί, σε αντίθεση με τα δεύτερα, είναι και πρέπει να είναι νόστιμα και άμεσα διαθέσιμα.
Η βιομηχανία τροφίμων τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει δώσει βαρύτητα στην παραγωγή τροφίμων με καλύτερο διατροφικό προφίλ. Η ανασύνθεση των τροφίμων είναι απαίτηση των καιρών για την ανάπτυξη την βιώσιμη διατροφής, δηλαδή για την υγεία του ανθρώπου αλλά και την αειφορία του πλανήτη που ζούμε».
Ο καταναλωτής στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
Η Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια ΣΕΒΤ, απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη της βραδιάς, η οποία ανέφερε: «Ο κλάδος μας σήμερα αντιμετωπίζει πληθώρα προκλήσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, που απαιτούν ισχυρά αντανακλαστικά. Ο καταναλωτής πάντοτε βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών. Σήμερα, ακόμη περισσότερο και επομένως πρωταρχικός στόχος των επιχειρήσεων του κλάδου είναι η διατήρηση της εμπιστοσύνης του στα προϊόντα διατροφής. Ο καταναλωτής, στις μέρες μας, έχει άμεση πρόσβαση σε ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών, που καθορίζει σημαντικά τις επιλογές και τη στάση του απέναντι σε προϊόντα, δίαιτες, διατροφικά πρότυπα και παραγωγικά μοντέλα με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικός, να συμμετέχει ενεργά σε θέματα, που σχετίζονται με την διατροφή του και να μην παραμένει απλά ο τελικός χρήστης. Άλλωστε, τα τρόφιμα δεν καλύπτουν μόνο βασικές μας ανάγκες, είναι απόλαυση και σε πολλές περιπτώσεις τρόπος ζωής. Με άλλα λόγια η διατροφή είναι άμεσα συνδεδεμένη με ιστορικές, πολιτιστικές και κοινωνικές αξίες που επηρεάζουν τον τρόπο που ζούμε και αποτελεί άρρηκτο στοιχείο της πολιτισμικής μας ταυτότητας».
«Η υγιεινή πρέπει να αποτελέσει την αυτονόητη επιλογή»
Επίσης, χαιρετισμό στη βραδιά απηύθυνε ο Ιωάννης Σμαρνάκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε: «Προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία των ανθρώπων, η υγιεινή πρέπει να αποτελέσει την αυτονόητη επιλογή όχι μόνο στην διατροφή αλλά και στον τρόπο ζωής. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, απαιτείται μια συνολική προσέγγιση, φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον που να στηρίζει και να ενθαρρύνει ορθές πρακτικές κατανάλωσης τροφίμων και άσκησης, αντικειμενικές διατροφικές πληροφορίες και εκπαίδευση με γνώμονα τη δημόσια υγεία, αποτελούν καθοριστικής σημασίας παράγοντες. Η βελτίωση των προϊόντων τροφίμων, μεταξύ άλλων, μέσω της μείωσης της περιεκτικότητας σε αλάτι, κορεσμένα λίπη, πρόσθετα σάκχαρα και ενεργειακή αξία, καθώς και της βελτίωσης της διαθεσιμότητας μικρών και/ή μεσαίων μερίδων, αποτελεί σημαντικό μέσο που καθιστά αυτονόητη την υγιή επιλογή».
Το μη διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς ολοκληρώθηκε με την απονομή των τιμητικών βραβείων για τα Healthy Food & Beverage Awards 2024 και Bio Food Awards 2024, όπου o Αλέξανδρος Μερκούρης, παρέλαβε τιμητικό βραβείο για την σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ «Το τέλειο γεύμα» και ο Βασίλειος Ζαμπούνης παρέλαβε τιμητικό βραβείο για τη συνολική προσφορά στην ελαιοκομία, τη μεσογειακή διατροφή και το ελαιόλαδο.
Στο site www.healthyfoodawards.gr μπορείτε να δείτε τον πίνακα των νικητών, καθώς επίσης και φωτογραφίες της βραδιάς.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter