Ένα κατάστημα έκτασης 372τμ είναι βέβαιο πως δεν παραπέμπει σε κατάστημα της Walmart. Όμως, η αμερικανική αλυσίδα, σε συνεργασία με τον συνεργάτη της στον τομέα των καυσίμων, παρουσιάζει ένα νέο concept μικρών καταστημάτων, από τα οποία οι πελάτες της θα μπορούν να παραλαμβάνουν τις online αγορές τους.

Πρόκειται για τα Walmart Pickup, καταστήματα με τριπλή φυσιογνωμία. Ένα τμήμα τους λειτουργεί ως convenience store, ένα άλλο ως πρατήριο βενζίνης και ένα τρίτο ως σημείο παραλαβής διαδικτυακών αγορών. Όπως δηλώνει το αρμόδιο στέλεχος της αλυσίδας για την ανάπτυξη του e-commerce, Gina Kretoski, στις στρατηγικές της κινήσεις η Walmart λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στις συνήθειες των πελατών της και κυρίως το πόσο σημαντικό είναι γι’ αυτούς η εξοικονόμηση χρόνου.

Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, λειτουργούσαν μόλις δύο Walmart Pickup. Το πρώτο εγκαινιάστηκε στην Αλαμπάμα και το δεύτερο στο Ντένβερ. Το τελευταίο αποτελεί κατάστημα-πιλότο για την ανάπτυξη του online λιανεμπορίου της επιχείρησης, αφού τα στοιχεία που συγκεντρώνονται σχετικά με την συμπεριφορά των πελατών είναι πολύτιμα. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IBISWorld, η ανάπτυξη των online πωλήσεων στο λιανεμπόριο τροφίμων είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη που σημειώνεται στα φυσικά καταστήματα.

Κατά μέσο όρο, οι online πωλήσεις στον κλάδο είχαν τα τελευταία χρόνια 11% αύξηση ετησίως, τη στιγμή που στο φυσικό κανάλι το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 1,3%. Και, όπως επισημαίνει η Madeline Hurley, ειδική αναλύτρια της IBISWorld, μπορεί το online λιανεμπόριο να έχει ακόμη μικρό μερίδιο (υπολογίζεται πως το 2016 οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου στον κλάδο του λιανεμπορίου τροφίμων θα φθάσουν τα 12,3 δισ. δολάρια, τη στιγμή που μέσω των φυσικών καταστημάτων θα έχουν πραγματοποιηθεί πωλήσεις της τάξης των 600 δισ. δολαρίων), αλλά είναι πολλά υποσχόμενο. Αυτό καταδεικνύει και η έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσεται στον συγκεκριμένο τομέα από start-up εταιρείες και σημαντικούς «παίκτες» του λιανεμπορίου.