Οι φήμες για επικείμενη εξαγορά της ΤΡΟΦΟ από την ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ επαληθεύτηκαν με επίσημη ανακοίνωση στις 18/10, που μιλούσε για τη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης δύναμης στο ελληνικό λιανεμπόριο τροφίμων.

Οι φήμες για επικείμενη εξαγορά της ΤΡΟΦΟ από την ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ επαληθεύτηκαν με επίσημη ανακοίνωση στις 18/10, που μιλούσε για τη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης δύναμης στο ελληνικό λιανεμπόριο τροφίμων.

Οι μέτοχοι της ΤΡΟΦΟ και η ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ υπέγραψαν στις 17 Οκτωβρίου 2000 οριστική σύμβαση, η οποία προβλέπει την ένταξη της ΤΡΟΦΟ στην ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ.

Η εξέλιξη αυτή κάνει πιο έντονη την ανησυχία των υπολοίπων αλυσίδων του κλάδου, που βλέπουν να μεγαλώνει η συγκέντρωση του κλάδου.

Να υπενθυμίσουμε πως:

  • πρόσφατα υπήρξε έντονη φημολογία για διαπραγματεύσεις εξαγοράς και αλυσίδας της Β. Ελλάδας από μεγάλη ξένη αλυσίδα, οι οποίες ναυάγησαν τη στιγμή της υπογραφής.

Με τη συμφωνία αυτή, πέραν της ισχυροποίησης του δικτύου πωλήσεων λιανικής, η ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ επιδιώκει, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της εταιρείας, την ανάπτυξη και του τομέα του χονδρεμπορίου, ενώ αποκτά νέες δυνατότητες ανάπτυξης και στην επαρχία. Όπως μας δήλωναν τα ίδια στελέχη, η εξαγορά θα ολοκληρωθεί με μερική ή ολική απορρόφηση της ΤΡΟΦΟ από την ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ. Μέχρι τότε οι δύο εταιρείες θα λειτουργούν ξεχωριστά. Όπως αναφέρει και η επίσημη ανακοίνωση, η ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών θα πραγματοποιηθεί μόλις πληρωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στη συμφωνία, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση της συναλλαγής από τις αρχές ανταγωνισμού.

Στα σχέδια της ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ εντάσσεται και η αναμόρφωση των καταστημάτων της ΤΡΟΦΟ, ενώ όσα λειτουργούν κοντά σε καταστήματα της ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ (που δεν είναι πάνω από 2-3) θα μεταστεγαστούν.

Μετά την ένταξη της ΤΡΟΦΟ στην ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ, ο συνολικός κύκλος εργασιών των δύο εταιρειών (με βάση στοιχεία 1999) θα ξεπεράσει τα 245 δισ. δραχμές (720 εκ. ευρώ), δεύτερος σε μέγεθος στο ελληνικό λιανεμπόριο.

Ο όμιλος ΤΡΟΦΟ, με κύκλο εργασιών το 1999 77 δισεκατομμυρίων (226 εκατομμύρια ευρώ), ήταν η έκτη σε μέγεθος εταιρεία του ελληνικού λιανεμπορίου. Λειτουργεί ήδη 45 καταστήματα σούπερ μάρκετ καθώς και 12 Cash and Carry στην Ελλάδα, τα τελευταία κάτω από το χωριστό εταιρικό πρόσωπο ΕΝΑ Α.Ε. Η ΕΝΑ είναι επίσης συμβεβλημένη με περίπου 40 συνεργαζόμενα καταστήματα σε σχέση franchise.

Η ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ, με κύκλο εργασιών το 1999 149 δισεκατομμυρίων δραχμών (437 εκατομμύρια ευρώ) κατέχει την 3η θέση στο λιανεμπόριο τροφίμων. Στον ίδιο χρόνο η ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ πραγματοποίησε λειτουργικά κέρδη 7,7 δισεκατομμυρίων (22,7 εκατομμύρια ευρώ) και καθαρά κέρδη 1,3 δισεκατομμύρια (3,7 εκατομμύρια ευρώ). Ηδη στη δύναμη της ΑΛΦΑ- ΒΗΤΑ ανήκουν 53 σούπερ μάρκετ.

“Η συμφωνία αποτελεί σημαντικό σταθμό στην ιστορία της εταιρείας μας” δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΛΦΑ- ΒΗΤΑ κ. Ραφαήλ Μωϋσής. “Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία θα αποβεί για τους πελάτες και τους συνεργάτες της ΤΡΟΦΟ εξίσου επωφελής, όσο υπήρξε η συμφωνία του 1992 μεταξύ του ομίλου DELHAIZE και της ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ”. Τα ίδια θετικά αισθήματα συμμερίζονται οι κύριοι μέτοχοι της ΤΡΟΦΟ κ. Δημήτρης και Κώστας Σπανός, που εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα αποβεί ιδιαίτερα επωφελής για το προσωπικό και τους συνεργάτες του συγκροτήματός τους.

Ο γενικός διευθυντής της ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ κ. Κώστας Μαχαίρας προσθέτει: “H συγχώνευση είναι απόλυτα συμβατή με τα στρατηγικά σχέδια της εταιρείας μας και του ομίλου Delhaize. Στόχος μας είναι να είμαστε μέσα στις τρεις πρώτες στο λιανεμπόριο τροφίμων για κάθε αγορά που έχουμε παρουσία. Ειδικότερα, η συνεργασία θα επιτρέψει στην ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ να:

  • πετύχει σημαντική ανάπτυξη σε όγκο και σημεία πωλήσεων
  • επεκτείνει σε σημαντικό βαθμό την παρουσία της σε όλη την επικράτεια
  • επιμερίσει τα γενικά της έξοδα σε μεγαλύτερο κύκλο εργασιών
  • προωθήσει τα σχέδια επέκτασής της ξεκινώντας από ευρύτερη βάση”.

Τέλος, κατέληξε ο κ. Μαχαίρας, “η συνένωση των δυνάμεων και προοπτικών θα προσφέρει σε όλους τους εργαζόμενους στην ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ, την ΤΡΟΦΟ, και την ΕΝΑ τεράστιες δυνατότητες για προσωπική εξέλιξη”.

Μιλώντας εκ μέρους του ομίλου Delhaize ο κ. Denis Ricklin, γενικός διευθυντής ευρωπαϊκών εργασιών της Delhaize, καλωσόρισε την ΤΡΟΦΟ στην οικογένεια της Delhaize. “Το ενεργητικό και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό της ΤΡΟΦΟ, το οποίο αναμένεται να συμβάλει κατά θετικό τρόπο στα αποτελέσματα του 2001 αποτελούν μια πολύτιμη προσθήκη στον όμιλό μας”.

Μετά την ENA και Trofo Bulgaria στη Σόφια

Τα επιχειρηματικά σχέδια της ΤΡΟΦΟ, πριν της εξαγορά της από την ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ, προέβλεπαν επένδυση ύψους 2 δισ. δραχμών για την ανάπτυξή της στη Βουλγαρία και ειδικότερα στη Σόφια.

Όπως είναι γνωστό, στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας λειτουργεί ήδη μια μονάδα της εταιρείας με την επωνυμία ΕΝΑ Bulgaria και με προσανατολισμό το χονδρεμπόριο. Μετά λοιπόν την ίδρυση αυτής της μονάδας, ο όμιλος ΤΡΟΦΟ προγραμμάτιζε την ίδρυση αλυσίδας σούπερ μάρκετ με την επωνυμία Trofo Bulgaria.

Τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί από τα στελέχη του ανέφεραν ότι η δημιουργία μιας μικρής αλυσίδας τριών καταστημάτων στην πόλη της Σόφιας, η οποία θα υποστηρίζεται από μια χονδρεμπορική μονάδα, μπορεί να διαμορφώσει θετικές προοπτικές ανάπτυξης του ομίλου εκτός των ελληνικών συνόρων. Σήμερα λοιπόν έχoυν ήδη εντοπιστεί τα οικόπεδα τα οποία επρόκειτο να αγοράσει η εταιρεία στη Σόφια για την ανέγερση των απαιτούμενων κτιριακών εγκαταστάσεων, ενώ το business plan για την επέκτασή της στη γειτονική μας χώρα προέβλεπε τρεις βασικές ενέργειες:

  • Η πρώτη από τις τρεις νέες εμπορικές μονάδες θα στοχεύσει στον τομέα του χονδρεμπορίου.
  • Αμέσως μετά, το κατάστημα με την επωνυμία ENA Bulgaria, που λειτουργεί στη Σόφια 11 περίπου μήνες, θα μετατραπεί σε Trofo Bulgaria.
  • Τη δημιουργία δύο ακόμη καταστημάτων σούπερ μάρκετ που μαζί με την προαναφερόμενη μονάδα θα αποτελέσουν το δίκτυο πωλήσεων της εταιρείας στη Σόφια.