Οι δύο επικεφαλής των μεγάλων εταιρειών ερευνών, που παρακολουθούν εβδομάδα την εβδομάδα την εξέλιξη του κλαδικού τζίρου, ο κ. Παναγιώτης Μπορέτος, διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της IRI Hellas, και ο κ. Βάιος Δημοράγκας, διευθύνων σύμβουλος της NielsenIQ Hellas, αναδεικνύουν και εξηγούν με τις συνεντεύξεις τους στο «σελφ σέρβις» τα χαρακτηριστικά των πωλήσεων του κλάδου το 2021.
Κρατούμε τις προειδοποιήσεις του κ. Μπορέτου ότι «στο εξής η κάμψη της ζήτησης δεν θα είναι συνέπεια μόνο ψυχολογικών αναστολών του καταναλωτή, λόγω του κλίματος ανασφάλειας, αλλά κυρίως πρόβλημα της εισοδηματικής του ανεπάρκειας!» και την κατακλείδα του κ. Δημοράγκα ότι «το κακό είναι ότι οι αναλύσεις διεθνώς, που έφεραν το γενικό πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται ως την άνοιξη, πλέον συνηγορούν στο ότι θα ταλαιπωρήσει τις οικονομίες πολύ περισσότερο», για να προσθέσουμε εντελώς ενδεικτικά ότι:
• Η εφορία έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμούς τουλάχιστον σε βάρος 1,3 εκατομμυρίων ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων. Με άλλα λόγια, υπό το καθεστώς της απειλής ζουν σχεδόν οι μισοί Έλληνες. Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τον περασμένο Νοέμβριο παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα υπόλοιπα έφτασαν στο ύψος ρεκόρ των 110,171 δισ. ευρώ. Συνολικά 4.138.985 φορολογούμενοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, εκ των οποίων 2,8 εκατ. προς το παρόν πληρώνουν τις ρυθμίσεις τους, ενώ 1,3 εκατ. ΑΦΜ δεν πληρώνουν και ήδη έχουν δρομολογηθεί εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
• Σύμφωνα με στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2020 της ΕΛΣΤΑΤ, o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 28,9% του πληθυσμού της χώρας (3.043.869 άτομα). Το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 5.266 ευρώ ετησίως ανά μονοπρόσωπο νοικοκυριό και σε 11.059 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενηλίκους και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών. Όπως εκτιμάται, το 50% των φτωχών κατέχουν εισόδημα μικρότερο από το 73,1% του κατωφλιού του κινδύνου φτώχειας.
• Στα στοιχεία που δημοσίευσε προ ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό φτάνει στο 3,1% για το 2022 έναντι 0,8% των «μετριοπαθών» προβλέψεων του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο, ενώ η προηγούμενη ήταν για μόλις 1%, και η πρόβλεψή της για την εγχώρια ανάπτυξη φέτος «ψαλιδίζεται» στο 4,9%.
• Ακόμα μια ευρωπαϊκή πρωτιά «χτυπούσε» η χώρα την ημέρα που γραφόταν αυτό το κείμενο κι αυτή ήταν στο χάρτη των χονδρεμπορικών τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας…
Διαβάστε επίσης:
Παναγιώτης Μπορέτος, IRI Hellas: Η παγκόσμια συγκυρία θυμίζει τη Μεγάλη Ύφεση!
Βάιος Δημοράγκας, NielsenIQ: Η αγορά μας έχει αλλάξει επίπεδο