Με τοποθετήσεις και ομιλίες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός (23-26 Ιανουαρίου), υψηλόβαθμα στελέχη της P&G έθεσαν ως προτεραιότητα το θέμα της γυναικείας ισότητας στον χώρο εργασίας.

Σημειωτέον ότι το 45% των μάνατζερ της P&G είναι γυναίκες, όπως επίσης και το 40% του διοικητικού συμβουλίου της, ενώ γυναίκες αποτελούν το 50% των προσλήψεών για την κάλυψη διοικητικών θέσεων.

Όπως επισήμαναν βάσει στοιχείων τα στελέχη της εταιρείας, ενώ οι γυναίκες κατέχουν περισσότερους ανώτατους τίτλους σπουδών από τους άνδρες σε 100 χώρες, είναι μειονότητα στις υψηλές διοικητικές θέσεις. Στο μεταξύ, η υποτίμηση των ικανοτήτων της γυναίκας συνοδεύεται από μύθους, όπως ότι δεν ρισκάρει, δεν έχει αυτοπεποίθηση κι ότι είναι εξαρτημένη από το συναίσθημα, πράγμα ανυπόστατο, εφόσον η μόνη διαφορά στις ηγετικές ικανότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπως αποδεικνύεται, αναφέρεται στο στυλ διοίκησης.

Ένας δεύτερος μύθος είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετές καταρτισμένες γυναίκες για την ανάληψη καθηκόντων CEOs, εξίσου ψευδές με την προηγούμενο, εφόσον οι γυναίκες είναι περισσότερο από το 46% του εργατικού δυναμικού. Δύο ακόμα μύθοι ισχυρίζονται ο μεν πρώτος ότι η γυναίκα δεν έχει επαρκές «τσαγανό» για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της τεχνολογίας, πράγμα που το ανατρέπει η ζωντανή εμπειρία του επιχειρηματικού κόσμου, ο δε δεύτερος ότι οι δουλειές του σπιτιού είναι γυναικεία υποχρέωση και ως τέτοια αποσπά τη γυναίκα από την επαγγελματική σταδιοδρομία, μια ιδέα επίσης ψευδής.

Τέλος, τα στελέχη της P&G επέκριναν το μύθο ότι η σεξουαλική παρενόχληση είναι υπαιτιότητα των γυναικών, αντιτείνοντας την καταγγελία του σεξισμού στον εργασιακό χώρο, ενώ παρουσίασαν ενδιαφέροντα στοιχεία, που αποτυπώνουν τις παγκόσμιες τάσεις, όπως ότι πέρυσι μόλις το 6% των top 500 εταιρειών στο Fortune είχαν γυναίκες CEO, μολονότι στις ΗΠΑ οι γυναίκες κατέχουν το 52% των επαγγελματικών θέσεων, αποκτούν το 40% των MBA κορυφαίων πανεπιστημίων και το 47% των πτυχίων νομικής, κι ότι οι start-ups στις οποίες ηγούνται γυναίκες αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη συγκριτικά με εκείνες όπου ηγεμονεύουν άνδρες, αν και γυναικεία συμμετοχή στο ανώτατο μάνατζμεντ παγκοσμίως δεν υπερβαίνει το 17%-20%.