Με πλήθος κόσμου ξεκίνησε χθες Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου η έκθεση Gulfood 2024 στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το FOODReporter την καλύπτει ζωντανά! Η μεγαλύτερη ειδοποιός διαφορά σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή έκθεση είναι η παρουσία των Κινέζων χονδρεμπόρων, εισαγωγέων και αγοραστών, μετά την άρση των σχετικών υγειονομικών περιορισμών. Γενικότερα, η Άπω Ανατολή έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα επισκεπτών.

Οι διοργανωτές, άλλωστε, διατρανώνουν από την πρώτη στιγμή ότι αναμένουν ρεκόρ επισκεπτών. Με πολύ μεγάλα εθνικά περίπτερα (National Pavillions) κάνουν εντονότερη την εμπορική τους παρουσία η Ινδία και η Βραζιλία. Το FOODReporter συνάντησε αγοραστές από Πακιστάν και Μπανγκλαντές, οι οποίοι αναζητούν έτοιμες τεχνολογικές λύσεις για τρόφιμα και ποτά σε σημεία εστίασης, παρότι παλαιότερα επικεντρώνονταν περισσότερο σε παραδοσιακές χειροποίητες παρασκευές.

Μιλώντας με Έλληνες εκθέτες, το FOODReporter επιβεβαίωσε τη διάθεση αγοραστών οργανωμένου λιανεμπορίου από πολλές χώρες του κόσμου να έρθουν σε απευθείας συμφωνίες με προμηθευτές, παρακάμπτοντας τοπικούς εισαγωγείς και διανομείς, για να αυξήσουν εκατέρωθεν τα περιθώρια κέρδους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό από την άλλη πλευρά, πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει τοπικό γραφείο ανά χώρα που θα ελέγχει τις παραγγελίες, την τοποθέτηση και θα αντιμετωπίζει σε μηδενικό χρόνο τα όποια προβλήματα ανακύπτουν.

Η συγκεκριμένη τάση δεν παρατηρήθηκε στα σούπερ μάρκετ του Ντουμπάι, όπου συμβαίνει το εντελώς αντίθετο: Υπάρχει τεράστια λίστα αναμονής προμηθευτών, με προϊόντα που αξιολογούνται για να πάρουν θέση, παρότι κατά κόρον στο Ντουμπάι υπάρχουν μεγάλες σάλες. Την έκθεση επισκέφθηκε και ο σεΐχης του Ντουμπάι, Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter