Οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην αγροδιατροφή και στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την έκθεση Gulfood 2024 στο Ντουμπάι, την οποία καλύπτει και θα καλύψει στο σύνολό της για όλες τις ημέρες λειτουργίας της το FOODReporter.

Η έκθεση Gulfood 2023 προσέλκυσε κάτι παραπάνω από 93.000 επισκέπτες, όμως οι φετινές προσδοκίες των διοργανωτών είναι κατά πολύ μεγαλύτερες, επειδή αναμένουν περισσότερους από 120.000 επισκέπτες. Ο λόγος είναι ότι για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια θα είναι πλήρεις στελεχών οι επαγγελματικές κινεζικές αποστολές. Ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, επειδή στην Gulfood 2024 θα παρουσιαστούν και τεχνολογίες που εν πολλοίς θα καθορίσουν το μέλλον των κλάδων τροφίμων και ποτών.

Μια νέα εποχή: Μείωση σπατάλης τροφίμων και γνωστική εμπειρία διατροφής
Μία από τις προβεβλημένες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης που έχει ήδη προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στο Dubai World Trade Centre είναι εκείνη που αφορά την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων και η αύξηση της ωφέλιμης κατανάλωσης τροφίμων και ποτών: Ο τρόπος που αυτό δύναται να επιτευχθεί είναι μέσω διασύνδεσης της τεχνητής νοημοσύνης με εφαρμογές που μπορούμε να εγκαταστήσουμε στο κινητό μας τηλέφωνο και θα διασυνδέσουν περισσότερο τη διαδικασία κατανάλωσης τροφής με βιομετρικά, αλλά και με γνωστικά χαρακτηριστικά.

Βρισκόμαστε στην εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη, πέρα από τη συμμετοχή της στη βιομηχανική παραγωγή των τροφίμων, εμπλέκεται στη χρήση των λευκών και άλλων συσκευών που έχουν να κάνουν με το μαγείρεμα ή την κατανάλωσή της. Φτάνει, δε, σε ένα τρίτο επίπεδο, εκείνο της επίγνωσης του γιατί τρώμε αυτό που τρώμε. Η έλλειψη τροφίμων είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζουμε και στην Gulfood 2024 θα παρουσιαστεί ένα παγκόσμιο διατροφικό σχέδιο από το 2050 και έπειτα, το οποίο -φυσικά- θα περιλαμβάνει και την καλλιέργεια εναλλακτικών πρωτεϊνών που θα δύνανται να υποκαταστήσουν το κρέας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter