Συνεχίζεται ο αναβρασμός στον εμπορικό κόσμο για το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων της περιόδου 1993-1998.rnΟι ΔΟΥ ζητούν από τους φορολογούμενους επαγγελματίες να κλείσουν τις υποθέσεις τους με βάση τη ρύθμιση που προβλέπει την καταβολή ελάχιστων ποσών πρόσθετων φόρων από 1.056 έως 5.282 ευρώ, ενώ ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΕΒΕΑ ζητούν την άμεση διακοπή της αποστολής φύλλων ελέγχου.
Συνεχίζεται ο αναβρασμός στον εμπορικό κόσμο για το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων της περιόδου 1993-1998. Οι ΔΟΥ ζητούν από τους φορολογούμενους επαγγελματίες να κλείσουν τις υποθέσεις τους με βάση τη ρύθμιση που προβλέπει την καταβολή ελάχιστων ποσών πρόσθετων φόρων από 1.056 έως 5.282 ευρώ, ενώ ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΕΒΕΑ ζητούν την άμεση διακοπή της αποστολής φύλλων ελέγχου.
Για το μείζον αυτό θέμα η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Ελλάδας απέστειλε προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκο Χριστοδουλάκη, το παρακάτω υπόμνημα:
Η ΓΣΕΒΕΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τη νέα εκβιαστική εκστρατεία που έχει εξαπολυθεί εναντίον των φορολογουμένων επαγγελματιών, βιοτεχνών και μικροεμπόρων, προκειμένου να υποβάλλουν δηλώσεις για το κλείσιμο των υποθέσεων 1993-1998.
Η μαζική αποστολή φύλλων ελέγχου και η εκβιαστική προτροπή των ΔΟΥ να κλείσουν τις υποθέσεις με βάση τη ρύθμιση –διαφορετικά θα ελεγχθούν αυστηρά– όχι μόνο καταρρακώνει το δήθεν προαιρετικό χαρακτήρα της ρύθμισης, αλλά την έχει ήδη μετατρέψει σε βιομηχανία εκβιαστικής είσπραξης φόρων.
Οι ΕΒΕ, όπως δείχνουν και τα στοιχεία, αδυνατούν να καταβάλουν τα ποσά που απαιτούνται για τη ρύθμιση. Έτσι μόνο 250.000 από τις 700.000 προσέφυγαν σε αυτή. Ο εκβιασμός των υπολοίπων 450.000 να κλείσουν τις υποθέσεις τους μόνο κράτος δικαίου και νομιμότητας δεν στοιχειοθετεί.
Η ΓΣΕΒΕΕ σάς καλεί για άλλη μία φορά να δώσετε άμεση εντολή διακοπής της αποστολής των εκβιαστικών σημειωμάτων ελέγχου και να προχωρήσετε σε αναστολή της ρύθμισης, προκειμένου να βρεθεί μέσα από διάλογο άλλη λύση κλεισίματος των υποθέσεων, που δεν θα είναι εξοντωτική για τους ΕΒΕ.
ΕΣΕΕ
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φωνή Παντοπωλών», παρενέβη στο θέμα, επισημαίνοντας πως το δικαίωμα του Υπουργείου Οικονομικών να ασκεί τακτικούς ελέγχους ουδέποτε αμφισβητήθηκε από τον εμπορικό κόσμο, διαρκούσης όμως της περιόδου άσκησης του δικαιώματος των φορολογουμένων, ο τρόπος αυτός θεωρείται άκομψος και ερμηνεύεται από πολλούς ως εκβιαστικός.
Η Συνομοσπονδία θεωρεί ότι τέτοιες ενέργειες υποβαθμίζουν το ευνομούμενο κράτος, υπονομεύουν τις σχέσεις κράτους-πολιτών, προκαλούν τη δίκαιη αγανάκτηση του κόσμου, αναπαράγουν τη φοροδιαφυγή, δικαιώνουν τους φοροφυγάδες και επιπλέον εκθέτουν τόσο την ηγεσία τουΥπουργείου Οικονομικών όσο και την ίδια την ΕΣΕΕ, αφού θεωρείται από πολλούς ότι άλλα συμφωνήθηκαν και άλλα τηρούνται.
Για τους προαναφερθέντες λόγους η ΕΣΕΕ ζητεί, με ιδιαίτερη έμφαση, την άμεση διακοπή της αποστολής φύλλων ελέγχου, την αναστολή όσων ήδη έχουν σταλεί –έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002 που είναι και η καταληκτική ημερομηνία ισχύος της ρύθμισης– ώστε να ενταχθεί οικειοθελώς στη ρύθμιση ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
ΕΒΕΑ
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Δρακούλης Φουντουκάκος, σύμφωνα πάντα με την «Φωνή Παντοπωλών», καταγγέλλει την τακτική που ακολουθεί το Υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, η οποία στηρίζεται στον εκφοβισμό των επιχειρήσεων.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, η προαιρετική υπαγωγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για το χρονικό διάστημα 1993-1998, έχει καταστεί από το Υπουργείο Οικονομικών «υποχρεωτική διαδικασία».
Συνεχίζοντας ο κ. Φουντουκάκος επισημαίνει ότι: «η ηγεσία του Υπουργείου υποστήριζε πως η υπαγωγή των εμπορικών επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών με βιβλία Β΄ κατηγορίας, στη ρύθμιση εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ των ετών 1993-1998 δεν θα ήταν υποχρεωτική. Ωστόσο τώρα αποδεικνύεται ότι η ρύθμιση είναι υποχρεωτική για όλους, καθώς το υπουργείο επισείει την απειλή του εξονυχιστικού τακτικού ελέγχου σε κάθε επιτηδευματία που δεν προσέρχεται στην Εφορεία για να υποβάλει το ειδικό σημείωμα περαίωσης των εκκρεμών υποθέσεων.
Οι εφορίες αποστέλλουν ειδοποιητήρια ελέγχου, αν και δεν έχει λήξει ακόμα η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση την οποία έχει ορίσει το Υπουργείο Οικονομικών για τις 31 Δεκεμβρίου 2002.
Οι μέθοδοι αυτοί πλήττουν τον ιστό της ελληνικής οικονομίας, σε μία εποχή επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης και δεν έχουν καμία σχέση με τη φορολογική μεταρρύθμιση για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση».
Καταλήγοντας ο κ. Φουντουκάκος υπογραμμίζει: «Το ΕΒΕΑ είναι προσανατολισμένο σε μία φορολογική πολιτική που θα λειτουργεί αναπτυξιακά και όχι ως μέσο εκφοβισμού και πίεσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επομένως οι παραγωγικές τάξεις θεωρούν ως επιβεβλημένη κίνηση να αποσύρει το Υπουργείο Οικονομικών τις απειλές των ελέγχων και να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του για τη δίκαιη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Το ΕΒΕΑ είναι αντίθετο σε κάθε προσπάθεια επαναφοράς “αντικειμενικών κριτηρίων” δια της πλαγίας οδού».