Νέες πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται από υφιστάμενες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εκκινούν στην αγορά της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την απόσπαση μεριδίου αγοράς από μεμονωμένα δίκτυα πώλησης καφέ και σνακ. Μια τέτοια αλυσίδα, με το σήμα «Γρήγορα», ιδιοκτησίας της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ, έκανε την εμφάνισή της στη συμπρωτεύουσα, φιλοδοξώντας να επεκταθεί σύντομα και με το σύστημα franchising.

H «μόδα» των δικτύων καταστημάτων καφέ και τυποποιημένων τροφίμων κατακλύζει την αγορά της Θεσσαλονίκης, όπως και πολλών άλλων περιοχών της χώρας. Αυτά τα δίκτυα, που οφείλουν την ταχύτητα της ανάπτυξής τους τα τελευταία χρόνια στην υπερπροσφορά διαθέσιμων ακινήτων, με «αιχμή του δόρατος» τον καφέ, επιχειρούν να πουλήσουν σε κάποιο βαθμό και τρόφιμα.

Το μειονέκτημά τους είναι, βέβαια, ότι τιμολογιακά δεν μπορούν ν’ ανταγωνιστούν τα σούπερ μάρκετ, τουλάχιστον στους κωδικούς προϊόντων που είναι κοινοί. Επί της ουσίας, εάν εξαιρεθεί η αγορά του καφέ και της επιτόπιας κατανάλωσης, τα δίκτυα αυτά δεν προσφέρουν κάποιο άλλο τιμολογιακό πλεονέκτημα στους πελάτες τους.

Αυτό ακριβώς το πρόβλημα των μεμονωμένων δικτύων επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η νέα αλυσίδα επωνυμίας Γρήγορα, που αποτελείται από καφεπαντοπωλεία. Το πρώτο της κατάστημα λειτουργεί ήδη από τις 23 Νοεμβρίου στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Ακόμα δύο επρόκειτο να εγκαινιαστούν στις 5 Δεκεμβρίου επί της Β. Όλγας και στις 15 Δεκεμβρίου επί της οδού Παπαναστασίου.

Από τις αρχές του 2018 η αλυσίδα Γρήγορα θα αρχίσει να εξαπλώνεται και με το σύστημα franchising, ενώ εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει συνολικά 10 έως 15 καταστήματα, καθώς ήδη εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από δυνητικούς franchisees.

Δημιουργός της είναι η εταιρεία Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ, η οποία αναπτύσσει και τροφοδοτεί ιδιόκτητα καταστήματα και καταστήματα franchise τρειών σημάτων αλυσίδων – Ελληνικά Μarket, Πρόοδος και Ήλιος.

Η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ προμηθεύει συνολικά 580 σούπερ μάρκετ, είτε των σημάτων της είτε συνεργατών της στον τομέα των προμηθειών, που εδρεύουν από τον Βόλο κι επάνω, όπως και στην Κρήτη. Η εταιρεία ουσιαστικά αναπτύσσει τις μοναδικές αλυσίδες που εξαπλώνονται με franchise στη Θεσσαλονίκη.

Τα χαρακτηριστικά του Γρήγορα
Η Γρήγορα διαθέτει καταστήματα χώρου πωλήσεων 80-120τμ, τα οποία προσφέρουν περίπου 1.800 κωδικούς αμιγώς επώνυμων προϊόντων στις κατηγορίες των αλλαντικών, της μαναβικής, των γαλακτοκομικών, των σνακ, της κάβας, των καθαριστικών, των χυμών και αναψυκτικών, των χαρτικών, των ειδών καπνιστού, του καφέ και των προϊόντων πρωινού. Στο πλαίσιο αυτό, διανέμει και δικό της φυλλάδιο προσφορών.

Ο πελάτης των καταστημάτων της μπορεί να πάρει τον καφέ του πακέτο ή να τον απολαύσει στο κατάστημα, καθώς υπάρχουν σχετικά σταντ εντός και εκτός του χώρου πωλήσεων. Η Γρήγορα λειτουργεί από τις 6:30 το πρωί και μέχρι τις 23:30 το βράδυ επί 365 ημέρες το χρόνο.

Η εταιρική και αισθητική ταυτότητα των καταστημάτων είναι κοινή και μάλιστα την κατασκευή των εμπορικών μονάδων των franchisee αναλαμβάνει η μητρική εταιρεία, προκειμένου να επιτυγχάνεται ομοιότητα προδιαγραφών. Το πλεονέκτημα της αλυσίδας είναι πως έχει πίσω της έναν λιανεμπορικό όμιλο με δύναμη στον τομέα των προμηθειών.

Ανάλογες πρωτοβουλίες στον τομέα της οργανωμένης λιανικής αναπτύσει η ΑΒ Βασιλόπουλος, στο πλαίσιο πρατηρίων καυσίμων. Παρόμοια εγχειρήματα ανέλαβαν κι άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, δείχνοντας ενδιαφέρον κυρίως για τα πρατήρια καυσίμων, αλλά δεν ευοδώθηκαν. Πιθανώς η οικονομική κρίση κι οι αλλαγές στα αγοραστικά πρότυπα που επέφερε έχουν το μερίδιό τους στη μη ευόδωση των σχεδίων τους.