Οκτώ στους δέκα εμπόρους της Θεσσαλονίκης υπέστησαν φέτος το Πάσχα πτώση τζίρου κατά μέσο όρο 34,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2006, σύμφωνα με έρευνα του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης σε δείγμα 154 επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μικροί έμποροι του κέντρου της πόλης ανέφεραν μείωση του τζίρου μεταξύ 20% και 70%! 

Νέα υποχώρηση του τζίρου τους κατέγραψαν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης, που είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται δραματικά την περίοδο του Πάσχα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006. Τις χειρότερες επιδόσεις είχαν τα μικρά καταστήματα του κέντρου, ενώ λιγοστοί ήταν οι επιχειρηματίες που αύξησαν τους τζίρους τους. Σύμφωνα με έρευνα αγοράς, που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης, ο μέσος όρος της μείωσης του τζίρου ήταν 34,6%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 64 καταστημάτων του κέντρου και 90 περιφερειακών μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Στο ερώτημα “πώς πήγε ο τζίρος σας την περίοδο του Πάσχα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο;” οι Θεσσαλονικείς έμποροι απάντησαν σε ποσοστό 81% ότι είχαν μείωση τζίρου, κατά το 16% ότι ο τζίρος τους κινήθηκε στα περσινά επίπεδα, ενώ μόνον κατά το 3% οι ερωτώμενοι απάντησαν ότι είχαν αύξηση. Oι μικροί έμποροι του κέντρου ανέφεραν μείωση του τζίρου μεταξύ 20% και 70%!

΄Οπως εκτιμάται, πέραν της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας, η αγορά της Θεσσαλονίκης πιέζεται επίσης από την έλλειψη χώρων στάθμευσης, ενώ την κατάσταση επιτείνει η επίδειξη αυστηρότητας εκ μέρους της Δημοτικής Αστυνομίας, που διώχνει τους καταναλωτές από το κέντρο. Η έναρξη των έργων κατασκευής του μετρό εκτιμάται ότι θα προκαλέσει νέα μείωση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων, κυρίως της Εγνατίας οδού.