«Αρωγός μας είναι η ανελαστικότητα που παρουσιάζει η κατηγορία των παιχνιδιών, ειδικά σε περιόδους ύφεσης», δηλώνει σε συνέντευξή του στο σελφ σέρβις ο κ. Γιώργος Βαραγιάννης, National Account Manager της Mattel SEEMEA, αισιοδοξώντας ότι ο κλάδος θα διατηρήσει τα μεγέθη του το 2011, ενώ το 2012 θα περάσει και πάλι σε φάση ανάπτυξης. Κατά την πεποίθησή του το επώνυμο παιχνίδι, έχοντας το πλεονέκτημα των προδιαγραφών ασφάλειας και ποιότητας, θα παραμείνει κυρίαρχο έναντι των non branded παιχνιδιών.

H Mattel South East Europe Middle East and Africa (SEEMEA), που εδρεύει στην Αθήνα εδώ και 23 χρόνια, είναι θυγατρική της Mattel Inc, της μεγαλύτερης εταιρείας παιχνιδιών στον κόσμο, με διανομή σε περισσότερες από 150 εθνικές αγορές και κύκλο εργασιών το 2009 περίπου 5,4 δισ. δολάρια. Η Mattel SEEMEA εκτός από την ευθύνη κάλυψης της εγχώριας αγοράς, δραστηριοποιείται εμπορικά στις νότιες βαλκανικές χώρες, στην Κύπρο, τη Μάλτα, την Τουρκία, τις χώρες της Μέσης Ανατολής και την Αφρική.

Στο πλαίσιο αυτό, διαθέτει το δικό της Ευρωπαϊκό Κέντρο Διανομής στον Ασπρόπυργο. Η εταιρεία συνεργάζεται με τους περισσότερους διεθνείς και τοπικούς λιανέμπορους. Το 2009 βραβεύτηκε ως η καλύτερη θυγατρική του ομίλου της παγκοσμίως. Ο κύκλος εργασιών της το 2009 έφτασε τα 88,3 εκ. ευρώ.

Τα brands αντιστέκονται
σελφ σέρβις: Πώς αναπτύσσεται η εταιρεία σας στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον;

Γιώργος Βαραγιάννης: Ένας άξονας ανάπτυξης αναφέρεται ασφαλώς στη δράση μας στις προαναφερόμενες χώρες του εξωτερικού. Στην εγχώρια αγορά η ανάπτυξη προέρχεται από τις μάρκες μας, από τις συνεργασίες μας με τα διαφορετικά κανάλια διανομής, όπως και από τη βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσω της λειτουργίας του νέου μας κέντρου διανομής, που για τα ελληνικά δεδομένα συνιστά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ειδικότερα, όμως, μιλώντας για την ελληνική αγορά, η Mattel αντιστέκεται μέσω των αειφόρων επενδύσεών της συνολικά στην κατηγορία του παιχνιδιού, στις μάρκες της, στους καταναλωτές, στους πελάτες και στους ανθρώπους της.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η Barbie, η Fisher Price, τα Hot wheels, η Matchbox, το Scrabble, το Uno, που διανύουν περισσότερο από μισό αιώνα σταδιοδρομίας στην αγορά, είναι μερικά από τα 25 περίπου brands που περιλαμβάνει το portfolio μας και ηγούνται στις υποκατηγορίες που εντάσσονται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στις περισσότερες χώρες της περιοχής ευθύνης μας.

Πρόκειται για brands που υποστηρίζονται ολιστικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από ολοκληρωμένα προγράμματα marketing και επικοινωνίας, τα οποία οδηγούν τους καταναλωτές να εκδηλώνουν πιστότητα (loyalty) κοντά στο 100%.

Εξάλλου, αρωγός μας είναι η ίδια η ανελαστικότητα που παρουσιάζει η αγορά του παιχνιδιού, ειδικά σε περιόδους ύφεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη διετία της ύφεσης στην Ευρώπη και στην Αμερική, η πτώση της κατηγορίας μας ήταν οριακή, σε αντίθεση με άλλες προϊοντικές κατηγορίες που επηρεάστηκαν περισσότερο. Φέτος η αγορά του παιχνιδιού επανήλθε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Παιχνίδι» και «marketing», έννοιες αλληλένδετες
σελφ σέρβις: Οι καταναλωτές πώς αντιδρούν στις νέες οικονομικές συνθήκες;

Γιώργος Βαραγιάννης: Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε πρόσφατα, οι 7 στους 10 δηλώνουν ότι προτίθενται να ξοδεύουν τα ίδια χρήματα και μελλοντικά, ενώ οι 9 στους 10 ότι προαποφασίζουν για τη μάρκα που θα αγοράσουν πριν φτάσουν στο σημείο πώλησης. Τα βασικά κριτήρια που οδηγούν στην αγοραστική απόφαση είναι αφενός τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός παιχνιδιού, που σχετίζονται με την επωνυμία, την ποιότητα και την ασφάλεια που παρέχει, αλλά και η πρόσβαση στα σημεία διάθεσής του. Η τιμή ως κριτήριο έπεται, με χαμηλότερη βαρύτητα στην τελική επιλογή παιχνιδιού.

Με λίγα λόγια, «παιχνίδι» και «marketing» είναι έννοιες αλληλένδετες, γι’ αυτό κι η Mattel ως ηγετική εταιρεία στην αγορά χρηματοδοτεί σχεδόν κατά το ήμισυ τη συνολική διαφημιστική κίνηση του κλάδου των παιχνιδιών. Από την άλλη πλευρά, η σχέση τιμής-αξίας ενός παιχνιδιού είναι κάτι το οποίο πρέπει να παρέχεται στον καταναλωτή και να επιβεβαιώνεται καθημερινά, γιατί θέλει τα προϊόντα που αγοράζει να αξίζουν τα χρήματά τους και να τα εμπιστεύεται για το παιδί του. Αυτό, άλλωστε, εξηγεί και την πτώση των non branded παιχνιδιών τα τελευταία χρόνια.

Στη διαφορετική περίπτωση θα είχε συμβεί ό,τι σε άλλες βασικές κατηγορίες προϊόντων, δηλαδή ανεξέλεγκτη ανταγωνιστικότητα, «υποβάθμιση» των brands και άνοδος των PL. Έπειτα οι συνεχείς νομοθετικές αλλαγές για καλύτερο, ασφαλέστερο και ποιοτικότερο παιχνίδι λειτουργούν θετικά και για τον καταναλωτή και για τον κλάδο συνολικά.

Σχετικά είναι ενδεικτική η υποχρέωση ενσωμάτωσης στην εθνική νομοθεσία δύο νέων Κοινοτικών Οδηγιών έως το 2013, οι οποίες αφορούν στην αναβάθμιση των προδιαγραφών παραγωγής σε ό,τι αφορά τα τεχνικά μέρη και τη σύσταση των υλικών κατασκευής των παιχνιδιών. Η πιο σημαντική αλλαγή, όμως, που επιφέρει το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, είναι ότι πλέον στη συνείδηση του καταναλωτή δεν «χωρούν» ομάδες προϊόντων που δεν πληρούν τα προαναφερόμενα.


Ετήσιος τζίρος 300 εκ. ευρώ
σελφ σέρβις: Ποια είναι τα βασικά μεγέθη της αγοράς του παιχνιδιού στην Ελλάδα και πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθούν τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια;

Γιώργος Βαραγιάννης: Εκτιμούμε ότι η μετρήσιμη αγορά του παιχνιδιού στην Ελλάδα είναι της τάξης περίπου των 300 εκ. ευρώ ετησίως. Για το 2010 προφανώς θα υπάρξει μια μικρή πτώση. Για το 2011 προβλέπουμε στασιμότητα, αλλά από το 2012 και έπειτα περιμένουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό των γεννήσεων, που συνδέεται ευθέως με την αγορά του παιχνιδιού, παραμένει σταθερός.

Όσο για την ετήσια δαπάνη αγοράς παιχνιδιών ανά παιδί εκτιμούμε ότι από τα περίπου 200 ευρώ, που είναι σήμερα, θα υποχωρήσει στα 180 ευρώ. Πάντως, σημειώνω, ότι ένα τέτοιο επίπεδο θα εξακολουθήσει να είναι από τα υψηλότερα στις δαπάνες ανά παιδί στην Ευρώπη των 27.

Το παιχνίδι προσελκύει πελάτες
σελφ σέρβις: Ποιο είναι το μερίδιο συμμετοχής των σούπερ μάρκετ στις συνολικές πωλήσεις της κατηγορίας των παιχνιδιών στην εγχώρια αγορά; Υπάρχουν τα περιθώρια μιας περαιτέρω ανάπτυξης των πωλήσεών της ως εποχικής αγοράς, μέσω των οργανωμένων καναλιών διανομής;

Γιώργος Βαραγιάννης: Πριν απ’ όλα πρέπει να σας πω ότι τουλάχιστον τα δικά μας brands δεν κινούνται εποχικά. Το 80% των ετήσιων πωλήσεών μας στο συγκεκριμένο κανάλι της λιανικής πραγματοποιούνται στο πρώτο δεκάμηνο του έτους. Υπάρχουν περισσότερες από δέκα διαφορετικές χρονικές περίοδοι ή συγκυρίες αγοράς παιχνιδιών κατά τη διάρκεια του χρόνου εκτός από τα Χριστούγεννα. Χαρακτηριστικά αναφέρω το Πάσχα, την Αποκριά, την έναρξη και τη λήξη κάθε σχολικής χρονιάς, τις διακοπές, τα γενέθλια και τις ονομαστικές γιορτές, τις βαπτίσεις, τα παιδικά πάρτι και τις αυθόρμητες αγορές δώρων.

Αρκετές ποιοτικές έρευνες που πραγματοποιούνται διεθνώς, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κατά το 50% οι καταναλωτές επιλέγουν ένα κατάστημα, λόγω της προσφοράς παιχνιδιών. Όμως, δεν μπορώ να εννοήσω πώς γίνεται μια προϊοντική κατηγορία ετήσιου τζίρου 300 εκ. ευρώ να αξιολογείται ως «εποχική», όταν άλλες κατά πολύ μικρότερες θεωρούνται «βασικές» και πολύ περισσότερο, εφόσον η συγκεκριμένη κατηγορία συμβάλλει συμπληρωματικά στο καλάθι αγορών, ιδιαίτερα των νέων καταναλωτών, επιδρώντας και στη συχνότητα των αγορών τους.

Αναμφίβολα υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης των ραφιών της κατηγορίας του παιχνιδιού στα οργανωμένα κανάλια διανομής, όπως και στο σύνολο της αγοράς. Άλλωστε, το μερίδιο συμμετοχής των οργανωμένων καναλιών διανομής στο σύνολο της αγοράς του παιχνιδιού στη χώρα μας προσδιορίζεται κατ’ εκτίμηση περίπου στο 10%, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 30,6%!

Αυτό που χρειάζεται είναι οι σωστές επιλογές, ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός κι ο προγραμματισμός, η έμφαση τελικά των σημείων πώλησης στην ανάδειξη μιας κατηγορίας, που αποδεδειγμένα έλκει τους καταναλωτές. Αυτή η έμφαση στις μέρες μας πιστεύω ότι θα προσδώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα!