Η Αφοί Παντέρη ΟΕ, μπαίνοντας πλέον στην πέμπτη δεκαετία του βίου της, δραστηριοποιείται επιτυχώς στην αγορά αλλαντικών. Σήμερα διευθύνεται από τους απογόνους του ιδρυτή της, Παναγιώτη Παντέρη, Γιώργο και Κώστα. Ο κ. Γιώργος Παντέρης, εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, εξηγεί πώς μια διαφοροποιημένη οικογενειακή αλλαντοποιία καταφέρνει να αναπτύσσεται, με ασυναγώνιστα προϊόντα, και να επενδύει εν μέσω αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, υπό το διαρκές άγχος, ωστόσο, μιας επίφοβης χρεοκοπίας της χώρας.

Σε ερώτησή μας, σχετικά με την εξέλιξη των μεγεθών της εταιρείας εν μέσω κρίσης, ο κ. Γ. Παντέρης δήλωσε αισιόδοξα στην έναρξη της συνομιλίας μας: «Παρά τα δεινά της οικονομίας μας, καταφέρνουμε και αναπτυσσόμαστε σε κερδοφόρα βάση. Ο τζίρος μας θα είναι και φέτος ανοδικός.

Υπολογίζουμε, μάλιστα, ότι η χρονιά θα κλείσει με άνοδο της τάξης του 30%, κυρίως λόγω της συμφωνίας που πετύχαμε με τη Makro για την παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία, η οποία μας εξασφαλίζει ανάπτυξη υπό δυσμενή οικονομική συγκυρία. Φέτος λοιπόν, εκτιμούμε ότι ο τζίρος μας θα διαμορφωθεί στα 3,5 εκατ. ευρώ και ότι θα έχουμε και πάλι θετικό καθαρό αποτέλεσμα».

σελφ σέρβις: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας; Πώς δηλαδή διατηρείστε σε ανοδική πορεία, ενώ στο σύνολό της η αγορά είναι πτωτική;

Γιώργος Παντέρης: Δεν υπάρχει μυστικό. Η εταιρεία από το 1970, χρονιά της ίδρυσής της, επιμένει στην ποιότητα. Ο δημιουργός της, ο Παναγιώτης Παντέρης, γεννημένος στην Ίμβρο, δούλεψε στα μεγαλύτερα εργοστάσια αλλαντοποιίας της Κωνσταντινούπολης, μαθαίνοντας σε έκταση και βάθος την τέχνη της παραγωγής αλλαντικών.

Όταν ήρθε στην Αθήνα δημιούργησε μια αρχικά μικρή, αλλά σύγχρονη μονάδα παραγωγής αλλαντικών. Έχοντας ως βάση τις παραδοσιακές συνταγές των Ελλήνων της Πόλης, ξεκίνησε να παράγει σουτζούκι και παστουρμά, προϊόντα στα οποία ακόμη και σήμερα η εταιρεία είναι ασυναγώνιστη.

Στα σαράντα και πλέον χρόνια της δράσης της, ουδέποτε έπεσε στην παγίδα του «φθηνού» προϊόντος. Παράλληλα φρόντισε να κρατήσει τις τιμές της σε καλό επίπεδο και να διατηρήσει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τους πελάτες. Και σήμερα, λόγω της κρίσης, προβαίνει πλέον μόνο σε επιλεκτικές πωλήσεις, ώστε να περιορίζει τις επισφάλειές της.

Τοις μετρητοίς και χωρίς καθυστερήσεις πληρωμών
σελφ σέρβις: Καταφέρνετε, δηλαδή, να μην έχετε επισφάλειες;

Γιώργος Παντέρης: Δυστυχώς έχουμε, αλλά περιορισμένης έκτασης. Τα σημαντικότερα σχετικά προβλήματα τα αντιμετωπίσαμε με παλιούς πελάτες μας, με τους οποίους επί πολλά χρόνια δουλεύαμε με επιταγές. Ορισμένοι από αυτούς, λοιπόν, δήλωσαν αδυναμία κάλυψης των επιταγών τους, γεγονός που δημιούργησε ανοίγματα στην εταιρεία μας –ευτυχώς, όμως, απολύτως ελέγξιμα, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων επιχειρήσαμε να έλθουμε σε συμφωνία με τους πελάτες μας, εξασφαλίζοντάς τους χρόνο για την εξόφληση των υποχρεώσεών τους. Η προϋπόθεση, πάντως, για κάθε νέα συνεργία μας είναι οι συναλλαγές να γίνονται τοις μετρητοίς.

σελφ σέρβις: Πώς αντιλαμβάνεστε την εικόνα της εταιρείας σας στα ράφια της οργανωμένης λιανικής;

Γιώργος Παντέρης: Τα προϊόντα μας είναι τοποθετημένα περίπου σε 1.000 σημεία πώλησης, εκ των οποίων τα περισσότερα μικρά, διότι εδώ και καιρό έχουμε αποχωρήσει από τις περισσότερες μεγάλες αλυσίδες. Ο λόγος ήταν οι υπερβολικές καθυστερήσεις στις πληρωμές τους. Όπως σας είπα, τα δυνατά μας προϊόντα είναι το σουτζούκι και ο παστουρμάς, ενώ έχουμε τη δυνατότητα και παράγουμε όλους τους τύπους των αλλαντικών.

Ήδη διαπραγματευόμαστε με τη Lidl για την τοποθέτηση προϊόντων μας στα ράφια της, ενώ εξετάζουμε το ενδεχόμενο να τοποθετήσουμε κωδικούς μας και σε μεμονωμένα καταστήματα δύο ακόμα αλυσίδων σούπερ μάρκετ.


Ενδιαφέρον στραμμένο στις εξαγωγές
σελφ σέρβις: Η εταιρεία σας έχει εξαγωγικό προσανατολισμό;

Γιώργος Παντέρης: Βεβαίως. Ήδη εξάγουμε στη Γαλλία και την Αγγλία, ενώ σχεδιάζουμε εξαγωγικό άνοιγμα στη Ρωσία και διενεργούμε σχετικές επαφές σε Λιθουανία, Σαουδική Αραβία και Καμερούν. Αν όλα πάνε καλά, αν εξάγουμε στις συγκεκριμένες αγορές, εκτιμούμε ότι θα αυξήσουμε τον τζίρο μας πάνω από 50%.

Θέλω εδώ να σημειώσω ότι από τον Ιούνιο φέτος, παρακολουθώντας το παγκόσμιο ρεύμα της ανόδου πωλήσεων τροφίμων που απευθύνονται στον μουσουλμανικό κόσμο, η επιχείρησή μας πιστοποιήθηκε ως παραγωγική εταιρεία HALAL τροφίμων, ενώ στο πλαίσιο της διασφάλισης της ποιότητας, έχουμε ήδη πιστοποιηθεί και κατά ISO 22000.

σελφ σέρβις: Προγραμματίζετε επενδύσεις, προκειμένου να υποστηρίξετε την προσπάθειά σας αυτή;

Γιώργος Παντέρης: Ήδη έχουμε διαθέσει περί τα 3 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να αναβαθμίσουμε τον μηχανολογικό μας εξοπλισμό και να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις των πελατών μας. Στα επόμενα δύο χρόνια θα επεκτείνουμε περαιτέρω κατά 1.000 τμ τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας -έκτασης σήμερα 6.000 τμ-, εδώ στις Αχαρνές Αττικής, όπου εγκατασταθήκαμε τον Νοέμβριο του 2005.

Φόβοι χρεοκοπίας της χώρας
σελφ σέρβις: Πόσο σας φοβίζει η κρίση και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας;

Γιώργος Παντέρης: Ανησυχούμε για την επόμενη ημέρα. Φοβόμαστε για την κατάληξη που μπορεί να έχουν όλα για όσα ακούμε, βλέπουμε και διαβάζουμε καθημερινά. Όμως δεν μπορείς να κάνεις τίποτα διαφορετικό απ’ το να αγωνίζεσαι ασταμάτητα. Δεν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Ό,τι είναι να συμβεί, θα συμβεί σε όλους. Αυτό που μένει να κάνουμε είναι να εξακολουθήσουμε να αναπτυσσόμαστε σε υγιείς βάσεις, ώστε να μπορούμε από καλύτερες θέσεις να αντιμετωπίσουμε κάθε αρνητική εξέλιξη στην οικονομία μας.

σελφ σέρβις: Πώς κρίνετε την κυβερνητική πολιτική σε ό,τι αφορά το παρόν και το μέλλον της επιχείρησής σας;

Γιώργος Παντέρης: Λάθη είναι βέβαιο ότι έγιναν πολλά, με πρώτο και σημαντικότερο, μάλιστα, το ότι δεν υποστηρίζονται οι μικρές επιχειρήσεις. Δυστυχώς, παρά τα όσα εξαγγέλλονται ούτε επενδυτικά προγράμματα για να χρηματοδοτηθούμε υπάρχουν, ούτε κίνητρα δίνονται για την τόνωση των εξαγωγών.

Αν το κράτος δεν συνδράμει τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, αν δεν τους δώσει κίνητρα, αν δεν διαμορφώσει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, αν δεν φροντίσει να επικρατεί ηρεμία στην αγορά και, ταυτόχρονα, αν δεν σταματήσει να παίρνει τα κέρδη των επιχειρήσεων μέσω της αύξησης των φόρων που καλούνται να καταβάλλουν, είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Έχουμε πλέον αρχίσει να πιστεύουμε ότι, αν δεν αλλάξει η κυβερνητική πολιτική, η χώρα θα χρεοκοπήσει. Μάλιστα, μια πιθανή έξοδος της χώρας από τη ζώνη του ευρώ θα σημάνει την απόλυτη καταστροφή. Για να αποφύγουμε, λοιπόν, πρέπει να ενισχυθούν οι υγιείς επιχειρήσεις, να πέσει χρήμα στην αγορά ώστε να ξεφύγουμε από την ύφεση. Αλλά θέλω να επισημάνω ότι, για τα όσα συμβαίνουν σήμερα, υπεύθυνοι είμαστε όλοι μας –κυβερνήσεις, τράπεζες και επιχειρηματίες. Ήταν στο χέρι όλων να μην οδηγηθούμε στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα!

σελφ σέρβις: Επεξεργάζεστε σενάρια αντιδράσεων σε περίπτωση πτώχευσης ή εξόδου της χώρας από το ευρώ;

Γιώργος Παντέρης: Όχι, διότι απλώς δεν έχουμε προηγούμενες εμπειρίες, οπότε και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από τι και πώς να προστατευθούμε, ώστε να προετοιμαζόμαστε ανάλογα.

σελφ σέρβις: Πώς είναι οι σχέσεις σας με τις τράπεζες; Είναι πρόθυμες να στηρίξουν τα επενδυτικά σχέδια, στα οποία ήδη αναφερθήκατε;

Γιώργος Παντέρης: Λόγω προτέρου εντίμου βίου, δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τις τράπεζες. Από επαφές που ήδη έχουμε κάνει, φαίνεται η διάθεσή τους να μας δανειοδοτήσουν στα επόμενα επενδυτικά εγχειρήματά μας. Πιστεύουμε ότι σχετικά τα πράγματα θα πάνε καλά. Εξάλλου, οι τράπεζες αναγνωρίζουν τις προσπάθειές μας να αναβαθμίσουμε το παραγωγικό μας δυναμικό.

Χωρίς τριβές με τον ανταγωνισμό
σελφ σέρβις: Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η σχέση σας με τους ανταγωνιστές σας;

Γιώργος Παντέρης: Σε κάθε περίπτωση ούτε μπορούμε ούτε θέλουμε να ανταγωνιζόμαστε τους ισχυρούς του κλάδου. Άλλωστε, τα βασικά μας προϊόντα είναι ιδιαίτερα, η ιστορία μας στην κατηγορία μεγάλη, η ποιότητά μας υψηλή, οπότε παραμένουμε στον τομέα μας μακράν οι καλύτεροι. Και πρέπει να σας επισημάνω ότι μέχρι σήμερα, τουλάχιστον σε ό,τι μας αφορά, δεν έχω διαπιστώσει χτυπήματα του ανταγωνισμού μας κάτω από τη μέση. Είναι αυτός ακόμη ένας παράγοντας που έδωσε τη δυνατότητα στην Αφοί Παντέρη, να αναπτύσσει τις δραστηριότητές της αδιάκοπα.