Με αφορμή την εξαιρετικά δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει τον τελευταίο καιρό ο κλάδος της πτηνοτροφίας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης καθυστέρησης στην επίλυση του προβλήματος των αδειοδοτήσεων για τα πτηνοτροφεία της χώρας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ) η οποία προειδοποίησε το κοινό ότι η εν λόγω κατάσταση θα οδηγήσει σε «λουκέτο» πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Κοτόπουλα Αγγελάκης και Πρόεδρος της ΕΔΟΠ, Θάνος Αγγελάκης, αναφέρει στο FOODReporter ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για καθυστέρηση της επίλυσης του ζητήματος των αδειοδοτήσεων.

«Παρόλο που άλλες επιχειρήσεις θα επηρεαστούν περισσότερο και άλλες λιγότερο, αυτό που θέλω να επισημάνω για ακόμη μια φορά και ως Πρόεδρος της ΕΔΟΠ, είναι το πόσο κρίσιμη είναι αυτήν τη στιγμή η κατάσταση συνολικά για τον κλάδο και πόσο αναγκαίο είναι να δοθεί άμεσα μία οριστική λύση στο θέμα των αδειοδοτήσεων» εξηγεί ο κ. Αγγελάκης.

Αναγκαία η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου πριν από τις εκλογές
Αναφορικά με τους τρόπους με τους οποίους θα αναχαιτιστεί το εν λόγω ζήτημα, ο ίδιος υπογραμμίζει στο FOODReporter ότι το πρόβλημα θα λυθεί με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας και την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου πριν τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου. «Είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία πριν τις εκλογές, γιατί αν μετατεθεί για μετά το πέρας των εκλογών, αυτό θα συνεπάγεται μεγάλη καθυστέρηση, καθώς θα πρέπει να ενημερωθούν από την αρχή για το θέμα όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελάκης, συμπληρώνοντας ότι, στο μεταξύ, θα έχει ενεργοποιηθεί το εθνικό μητρώο εκμεταλλεύσεων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα έκδοσης αδειών από τις κεντρικές υπηρεσίες για τη μεταποίηση των προϊόντων. «Δεν θα μπορεί να γίνει, δηλαδή, χρήση των πουλιών από τις συγκεκριμένες μονάδες που δεν θα έχουν ανανεώσει την άδεια λειτουργίας τους» σχολιάζει ο ίδιος, αναφέροντας ότι, παράλληλα, θα χαθούν οι προθεσμίες για τα σχέδια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης που έχουν ήδη υποβάλλει οι περισσότερες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Κίνδυνος για «φρένο» στα επενδυτικά σχέδια ενός ολόκληρου κλάδου της χώρας
Σημειώνεται ότι, τα σχέδια αυτά, χωρίς την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας δεν θα μπορούν να λάβουν Απόφαση Έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), η οποία είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση οποιουδήποτε σχεδίου, με αποτέλεσμα να μπαίνει «φρένο» στα επενδυτικά σχέδια ενός ολόκληρου κλάδου της χώρας, σύμφωνα με τον Θάνο Αγγελάκη.

Πιθανότητα πρόκλησης ανεπανόρθωτης ζημιάς στον κλάδο της ελληνικής πτηνοτροφίας
Σε περίπτωση που η κατάθεση της σχετικής τροπολογίας και η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου δεν γίνει πριν τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, ο Θάνος Αγγελάκης αναφέρει ότι η ζημιά που θα επακολουθήσει θα είναι τεράστια και, πιθανόν, ανεπανόρθωτη, διότι δεν θα μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν τα ελληνικά πτηνοτροφεία και, συνεπώς, θα αρθούν οι άδειες λειτουργίας για τα μισά εν λειτουργία πτηνοτροφεία της χώρας.

«Θα οδηγηθεί, λοιπόν, στην καταστροφή, ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής – που απασχολεί άμεσα και έμμεσα δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους – και ο μοναδικός που προσφέρει, μέχρι σήμερα, στη χώρα ένα τόσο υψηλό επίπεδο αυτάρκειας σε ζωική πρωτεΐνη» επισημαίνει ο κ. Αγγελάκης, προσθέτοντας ότι θεωρεί πως η κυβέρνηση έχει το απαραίτητο επίπεδο αντίληψης και ευαισθησίας, έτσι ώστε να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter