Τη στροφή των βιομηχανιών τροφίμων στο χαρτί για τις πολυσυσκευασίες προϊόντων λόγω επικέντρωσης στη βιωσιμότητα επιβεβαίωσε ο Κώστας Διπλάρης, ιδιοκτήτης και γενικός διευθυντής της Diplaris Packaging Solutions, μιλώντας στο FOODReporter.

Ο κ. Διπλάρης αποκάλυψε ότι η εταιρεία διάθετει πλέον πελάτες, οι οποίοι «εγκατέλειψαν την πλαστική συσκευασία ή πολυσυσκευασία και εμπιστεύθηκαν το χαρτί». «Είναι τάση αρκετά δυναμική και αυξανόμενη: Έχουμε διαβλέψει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και γι’ αυτό συμμετέχουμε στις σχετικές εκθέσεις, για να συνεργαστούμε με ακόμη περισσότερες εταιρείες», εξήγησε.

«Η εταιρεία αναλαμβάνει πολλές συσκευασίες στις υποκατηγορίες αλκοολούχων ποτών, μπύρας, τυριών και γιαουρτιών. Το τελευταίο διάστημα ένα αυξημένο μερίδιο νέου πελατολογίου προέρχεται από το τελικό χάρτινο κάλυμμα για τις συσκευασίες έτοιμων γευμάτων», υπογράμμισε ο κ. Δίπλαρης.

«Θεωρώ ότι οι γαλακτοβιομηχανίες “ψάχνονται” πολύ το τελευταίο διάστημα, ώστε να αλλάξουν τη σύνθεση του πλαστικού που χρησιμοποιούν στις συσκευασίες τους και καταλήγουν σε υλικά μεταξύ πολυπροπυλενίου και PET, κάτι που δείχνει τη διάθεση για μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας για την κατασκευή συσκευασιών και τις αυστηρότερες προτεραιότητες βιωσιμότητας που έχουν θέσει», εκτίμησε, επίσης, ο κ. Διπλάρης.

Το χαρακτηριστικό παράδειγμα της αγοράς γιαουρτιού και όχι μόνο
Η Diplaris Packaging Solutions κατασκευάζει τις εξωτερικές χάρτινες συσκευασίες προσφοράς για τα γιαούρτια («μανίκια», όπως τα ονομάζει η αγορά), εν πολλοίς την πιο δημοφιλή και περισσότερο καθιερωμένη πολυσυσκευασία προσφοράς στο ράφι του σούπερ μάρκετ, με δύο ή τρία κεσεδάκια γιαουρτιού, σε ποικιλία προσφορών: Μειωμένη τιμή, 1+1 ή 2+1 δώρο και άλλες.

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο ελληνικό», επεσήμανε ο κ. Διπλάρης, «που συνεχίζεται εξαιτίας της προτίμησης που δείχνουν σε αυτό οι Έλληνες καταναλωτές, ιδιαίτερα στα σούπερ μάρκετ». Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι ρίζες της ισχυρής επίδρασης των προσφορών που περιλαμβάνουν ποσότητες ως δώρο πηγάζει από την προσωποιημένη πώληση που είχαν συνηθίσει οι προηγούμενες γενιές Ελλήνων την εποχή του μπακάλη.

«Ο Έλληνας αρέσκεται να πιστεύει ότι μέσα από μία κοινή αγορά κερδίζει ο ίδιος προσωπικά το οτιδήποτε. Παλιότερα, το φαινόμενο ήταν ακόμη πιο έντονο, αλλά συνεχίζει ισχυρό. Πρόκειται για στρατηγική marketing επιτυχημένη στο χρόνο. Προ 2009, το 50% των γραμμών παραγωγής του εργοστασίου μας στα Σπάτα απασχολούνταν αποκλειστικά με προϊόντα που αφορούσαν πολυσυσκευασίες προσφοράς», είπε ο κ. Διπλάρης. Πλέον, το ποσοστό προσφορών στο συνολική αξία πωλήσεων της εταιρείας βρίσκεται στο 30%. «Αναμένω ο πληθωρισμός τροφίμων να δημιουργήσει νέα εργαλεία marketing για προσφορές, άρα μεγαλύτερη ζήτηση για τη δική μας παραγωγή», κατέληξε.

Οι χάρτινες πολυσυσκευασίες για το οργανωμένο λιανεμπόριο ξεπέρασαν το 30% του τζίρου της εταιρείας πέρσι.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter