Πτωτικά κινούνται οι ελληνικές εξαγωγές μελιού προς την Ιταλία. Παρότι η Ελλάδα θεωρείται από τις σημαντικότερες χώρες στην παραγωγή μελιού εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται μόλις στην έκτη θέση στις αντίστοιχες ιταλικές εξαγωγές, με μερίδιο 3,9%. Μεταξύ 2021 και 2023, η πτώση αξίας εξαγωγών φθάνει το 28%. Για την περσινή χρονιά, η μέση τιμή ανά κιλό ελληνικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 6,7%, στα €3,30 ανά κιλό. Η συνολική αξία εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 3,12 εκατ. ευρώ το 2023.
Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Μιλάνου, η πτώση των εισαγωγών από την Ελλάδα οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση των εισαγωγών από Πολωνία και Ουκρανία, οι οποίες μείωσαν περαιτέρω τη μέση τιμή τους, κατεβάζοντάς τη στα €2,20 ανά κιλό. Καταλαμβάνουν την τέταρτη και πέμπτη θέση, με μερίδια 8% και 7,7% αντίστοιχα. Το 55% των ιταλικών εισαγωγών μελιού γίνεται σε υψηλότερες τιμές από της Ελλάδας.
Το μεγαλύτερο μερίδιο αφορά μέλι παραγωγής Ουγγαρίας, κατά 36,3% και έπεται το μέλι Ρουμανίας, κατά 10,6%. Οι κύριες κατηγορίες ελληνικού μελιού που εξάγονται στην Ιταλία περιλαμβάνουν το θυμαρίσιο, το πευκόμελο, το μέλι ελάτου και το μέλι ανθέων, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους Ιταλούς καταναλωτές, λόγω υψηλής ποιότητας. Η αγορά ελληνικού μελιού στην Ιταλία επηρεάζεται από παράγοντες όπως η αύξηση της ζήτησης για βιολογικά προϊόντα και η αυξανόμενη προτίμηση σε αυθεντικές γεύσεις.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter