Γερμανία-Ελλάδα σημειώσατε 1! Δεν είναι το αποτέλεσμα ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των δύο χωρών, αλλά ψήφος εμπιστοσύνης στη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, η οποία καταφέρνει να προσφέρει ποιοτικότερα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές, σε σχέση με την Ελλάδα. Με μισθούς που ξεκινούν από τα 1.100-1.200 ευρώ μηνιαίως, η Γερμανία καταφέρνει να αποτελεί αγοραστικό «παράδεισο» για τους Ελληνες, οι οποίοι διαπιστώνουν πως η χώρα τους είναι πιο φθηνή, συγκρινόμενη σε επίπεδο Γηραιάς Ηπείρου, μόνο με το Λουξεμβούργο και την Ελβετία!

Ο υπογράφων βρέθηκε για λίγες ημέρες στην οικονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ήτοι την πολυπολιτισμική Φρανκφούρτη, όπου έχουν παρουσία όλες οι σημαντικές πολυεθνικές επιχειρήσεις και λιανεμπορικές αλυσίδες. Οι συγκρίσεις ανάμεσα στο λιανεμπόριο της Ελλάδας και της Γερμανίας ξεκινούν από την πρώτη στιγμή που αποφασίζεις να διερευνήσεις τις βιτρίνες και τα ράφια των καταστημάτων. Τα είδη επώνυμης ένδυσης και υπόδησης είναι φθηνότερα από 20% έως 100%(!), ενώ η ποικιλία των προσφερόμενων προϊόντων ξεπερνά τις επιθυμίες και του πιο απαιτητικού καταναλωτή.

Ομοίως και στα τρόφιμα-ποτά, οι αλυσίδες discount, κάποιες από τις οποίες είναι παρούσες και στη χώρα μας, προσφέρουν εξαιρετικά προσιτές τιμές. Μένεις, λοιπόν, με την εντύπωση ότι τα ίδια προϊόντα, τα οποία πωλούνται από την ίδια εταιρεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, στη χώρα μας προσφέρονται ακριβότερα!

Στα ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά οι διαφορές τιμών είναι μικρότερες. Φαίνεται πως οι δύο αγορές κινούνται σε αντίστοιχα επίπεδα.

Ο… πικρός καφές

Εκεί όμως που απογοητεύεται ο Ελληνας επισκέπτης είναι όταν διαπιστώνει ότι στη χώρα του πέφτει “θύμα ληστείας” κάθε φορά που πίνει τον καφέ του εκτός σπιτιού ή απολαμβάνει ένα γεύμα σε κάποιο εστιατόριο ή μια ταβέρνα. Με μέση τιμή καφέ -και μάλιστα σε πολυτελή καταστήματα- περίπου 2-2,5 ευρώ, η Φρανκφούρτη είναι φθηνότερη και από την Αθήνα και από τη Θεσσαλονίκη! Με 20 ευρώ ανά άτομο το γεύμα σου είναι πλουσιοπάροχο, τη στιγμή που στη χώρα μας αυτό το ποσό είναι περίπου η αφετηρία για το βασικό μενού…

Ο θυμός του ανυποψίαστου Ελληνα ξεχειλίζει, όταν αντιλαμβάνεται τις δυνατότητες για “έξυπνες” αγορές που έχει ο Γερμανός καταναλωτής. Τα εκπτωτικά χωριά, κέντρα και καταστήματα είναι διαδεδομένα και οι τιμές τους τόσο χαμηλές, ακόμη και στα πιο ακριβά επώνυμα είδη, που υπόσχεσαι στον εαυτό σου πως δεν θα ξαναδώσεις ούτε ένα ευρώ σε ελληνικό κατάστημα!

Τα discount centers, μάλιστα, δεν δίνουν τη δυνατότητα αγορών μόνο για είδη ένδυσης-υπόδησης, αλλά και για προϊόντα οικιακού εξοπλισμού και διακόσμησης.

Οι υποδομές της Φρανκφούρτης

Η ελκυστικότητα της αγοράς της Φρανκφούρτης, που δεν είναι και από τις πιο φθηνές της Γερμανίας, σχετίζεται και με τις ανέσεις που προσφέρει το σύγχρονο και ευρύ δίκτυο των μεταφορικών υποδομών της, στο οποίο ξεχωρίζει ο σιδηρόδρομος με τους συρμούς υψηλών ταχυτήτων, όπου, καθώς σε μεταφέρουν σε ελάχιστο χρόνο στην Ελβετία, την Ολλανδία ή την Αυστρία, σεφ φροντίζουν για τις γαστριμαργικές σου ανάγκες.

Η πόλη έχει άρτια ξενοδοχειακή υποδομή, η οποία παραδόξως έχει πολύ φθηνά τιμολόγια -κοστίζει μόλις 45 ευρώ το μονόκλινο σε πεντακάθαρο ξενοδοχείο πόλης, με πληρέστατο πρωινό-, διευκολύνοντας την προσέλευση τουριστών-επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τελικά, μια τυπική ελληνική μεγαλούπολη, όπως η Θεσσαλονίκη, σε ποιoυς τομείς φαίνεται να υπερτερεί ανταγωνιστικά έναντι της Φρανκφούρτης; Μόνο στα ενοίκια και στις τιμές αγοράς νεόδμητων κατοικιών. “Και στα δερμάτινα είδη”, μου επισήμανε Ελληνας που διέμεινε για περισσότερα από 30 χρόνια στη Γερμανία και πρόσφατα ξαναγύρισε στην πατρίδα…