Μετ’ εμποδίων φαίνεται ότι εξελίσσεται η πώληση από την ΕΥΣ του δικτύου λιανικής της Κρόνος στην Πάτρα, την οποία «κληρονόμησε» από τη Μαρινόπουλος. Κατά πληροφορίες, λίγο πριν το Πάσχα οι διαπραγματεύσεις με τη Bazaar, με την οποία η ΕΥΣ συνομιλεί ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο για την πώληση της αχαϊκής εταιρείας, κόλλησαν καθότι υπήρξε εμπλοκή με την άρση από την τράπεζα των εγγυήσεων επί των μετοχών της Κρόνος.

Aρχικά, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η πλευρά της τράπεζας είχε δεχθεί και δεσμευθεί να άρει τις εγγυήσεις, ώστε να απελευθερώσει τις μετοχές και να καταστούν μεταβιβάσιμες. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης άγνωστο γιατί, τα στελέχη της τράπεζας υπαναχώρησαν, μπλοκάροντας κατ’ αυτό τον τρόπο την ήδη δρομολογημένη διαδικασία.

Η εμπλοκή αυτή φαίνεται ότι αποτέλεσε αφορμή να βρεθεί στο προσκήνιο ένας ακόμη ενδιαφερόμενος για την Κρόνος. Πρόκειται, κατά πληροφορίες, για την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, η οποία φέρεται να συζητεί με την ΕΥΣ την εξαγορά της Κρόνος. Βέβαια, στο βαθμό που όντως οι διαπραγματεύσεις με τη Bazaar διακόπηκαν, λόγω του κωλύματος με τις εγγυήσεις επί των μετοχών της πατρινής αλυσίδας, τότε σε αδιέξοδο δεν μπορεί παρά να βρίσκεται και κάθε άλλη επιδιωκόμενη συμφωνία πώλησης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι επισήμως η πλευρά της ΕΥΣ δεν αφήνει να διαρρεύσει το παραμικρό για το όλο θέμα, όπως εξάλλου και οι άλλες δύο εμπλεκόμενες πλευρές. Ωστόσο, πηγές της αγοράς λένε ότι η διαδικασία ενδεχομένως να πάρει αρκετό χρόνο, διότι στο μεταξύ φαίνεται να μην έχει κλείσει και το «ενεργό μέτωπο» μεταξύ της ΕΥΣ και των μετόχων μειοψηφίας της Κρόνος (οικογένεια Καρακίτσου) σχετικά με τη μεταβίβαση των μετοχών της αλυσίδας στην ΕΥΣ, ώστε εν συνεχεία η τελευταία με πουλήσει το σύνολο των μετοχών της Κρόνος στη Bazaar ή, εφόσον ισχύουν οι προαναφερόμενες πληροφορίες, στην ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, πρόκειται νομικά για μια περίπλοκη υπόθεση, για τη λύση της οποίας πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν μια σειρά από ζητήματα, στα οποία φέρεται να εμπλέκεται και η φαρμακευτική Famar (ανήκε στην οικογένεια Μαρινόπουλου –σήμερα ελέγχεται από την Pillarstone), για χρέη της οποίας έχουν δοθεί οι εγγυήσεις επί των μετοχών της Κρόνος.

Ο χρόνος κυλά αρνητικά για την Κρόνος
Πάντως, όσο θα εκκρεμεί η υπόθεση τόσο η πορεία της Κρόνος στην Πάτρα θα επηρεάζεται αρνητικά, δεδομένου ότι βρίσκεται ήδη με το «ένα πόδι έξω» από την ΕΥΣ, εφόσον ούτως ή άλλως προορίζεται για πώληση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πατρινή αλυσίδα έχασε το 2018 τζίρο περίπου 2 εκατ. ευρώ, με τις συνολικές πωλήσεις της να διαμορφώνονται στα 23 εκατ. ευρώ έναντι 25 εκατ. ευρώ το 2017. Όσο για το τίμημα της εξαγοράς, έχει διαρρεύσει ότι συζητείται ένα ποσό της τάξης των 5 εκατ. ευρώ, ωστόσο, οι πηγές του σελφ σέρβις το προσδιορίζουν σε χαμηλότερο επίπεδο, αφού, πέραν των άλλων, η αλυσίδα δεν διαθέτει σημαντικά asset στον τομέα των ακινήτων. Μάλιστα, τονίζουν πηγές της αγοράς, ο νέος κύριος της πατρινής εταιρείας, όποιος κι αν είναι εντέλει, θα κληθεί να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια, ώστε να προσαρμόσει τη λειτουργία των καταστημάτων της στο δικό του πρότυπο λειτουργίας.