Το 30% του ετήσιου κύκλου της Δίρφυς ΑΕ καλύπτεται από συμφωνίες με αλυσίδες σούπερ μάρκετ για εμφιάλωση επιτραπέζιου νερού ιδιωτικής ετικέτας.

«Η άδεια επιτραπέζιου νερού, που διατηρεί η Δίρφυς, επιτρέπει στο πολύ ποιοτικό μας νερό να κάνει συμφωνίες ιδιωτικής ετικέτας με σούπερ μάρκετ», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Δίρφυς ΑΕ, Νίκος Σέρρας, κατά την επίσκεψη του FOODReporter στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Στενή Ευβοίας και συνέχισε:

«Είναι κάτι που επιλέξαμε, ώστε να έχουμε το πλεονέκτημα να κάνουμε γρήγορα μεγάλα συμβόλαια και να ανεβάσουμε τον τζίρο της εταιρείας, ώστε να είμαστε σε θέση να επιλύουμε άλλα ζητήματα και παθογένειες που είχαμε κατά την κατασκευαστική περίοδο της δεύτερης γραμμής παραγωγής, αλλά και στην πληθωριστική κρίση που ακολούθησε. Χάρη στην άδεια, μπορέσαμε να έχουμε γρήγορη ανάπτυξη».

Η απόφαση της Δίρφυς ΑΕ να διατηρήσει την άδεια επιτραπέζιου νερού ήρθε το 2016, με επιδίωξη να εκμεταλλευτεί το δικαίωμα που δίνει ο νομοθέτης στον εμφιαλωτή να δημιουργεί διαφορετικές ετικέτες επιτραπέζιου νερού και να τις διαθέτει αναλόγως.

Η Δίρφυς εμφιαλώνει το επιτραπέζιο νερό ιδιωτικής ετικέτας Νεφέλη για τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης. «Πρόκειται για μεγάλη και καλή συνεργασία», είπε ο κ. Σέρρας.

Στα 9 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών του 2022, με αύξηση 30% συγκριτικά με το 2021
Ταυτόχρονα, η Δίρφυς ΑΕ εμφιαλώνει όλες τις σειρές επιτραπέζιου νερού ιδιωτικής ετικέτας της η ΑΒ Βασιλόπουλος κι ακόμη, τις δύο αντίστοιχες ιδιωτικές ετικέτες της αλυσίδας ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός.

Το 2022 έκλεισε για τη Δίρφυς ΑΕ με συνολικό κύκλο εργασιών 9 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 30% σε σχέση με το 2021. Εξάλλου, το μεγαλύτερο κομμάτι του συνολικού τζίρου (65% – 68%) της εταιρείας αφορά συνεργασίες με σημεία εστίασης, ξενοδοχεία, περίπτερα και μικρή λιανική.

«Διανέμουμε το branded νερό Δίρφυς σε σχετικά λίγα, επιλεγμένα σούπερ μάρκετ. Στόχος μας είναι στο οργανωμένο λιανεμπόριο να λανσαριστεί δυναμικά το νέο μας προϊόν», αποκάλυψε ο κ. Σέρρας.

Πράγματι, η Δίρφυς ΑΕ ετοιμάζει νέο προϊόν το οποίο αναμένεται να λανσαριστεί από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως και μέσα στο τελευταίο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς. Πρόκειται για προϊόν νερού, δεν θα είναι ανθρακούχο και θα προέρχεται κατευθείαν από το βουνό Δίρφυς.

Η επένδυση σε νέα γραμμή παραγωγής που υλοποίησε η Δίρφυς ΑΕ, για τις αυξημένες ανάγκες εμφιάλωσης που έχουν προκύψει, έχει τεθεί κανονικά σε λειτουργία και για την ώρα, έχει παραγωγική δυναμικότητα 14.400 φιάλες νερού ανά ώρα.

Η εταιρεία που ανέλαβε την υλοποίηση είναι η αμερικανική TechLong, με τεχνογνωσία από Γαλλία, Ιταλία, Κίνα. «Στη φάση της υλοποίησης βρίσκεται φέτος και η επένδυση σε γυάλινη φιάλη, είναι πιθανό το 2024 να ξεκινήσει ακόμη μία επένδυση», συμπλήρωσε ο κ. Σέρρας.

Γιατί οι ελληνικές εταιρείες εμφιαλωμένου νερού δύσκολα επιχειρούν εξαγωγές
Ο κ. Σέρρας εξήγησε ότι οι ελληνικές εταιρείες εμφιαλωμένου νερού δύσκολα επιχειρούν εξαγωγές επειδή το κόστος των μεταφορικών υπερβαίνει το κόστος παραγωγής και υποχωρεί σημαντικά η ανταγωνιστικότητα τιμής του προϊόντος.

Πάντως, η Δίρφυς ΑΕ δοκίμασε με επιτυχία εξαγωγή branded φυσικού μεταλλικού νερού στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μικρή κλίμακα και είναι μια δραστηριότητα που υπάρχει μέσα στο μυαλό των ιθυνόντων της εταιρείας για το μέλλον.

Ο κ. Σέρρας τόνισε ότι τα κέρδη του 2022 έχουν περιοριστεί από τον τριπλασιασμό του ενεργειακού κόστους, σε σημείο να απορροφά πάνω από το 8% των κερδών.

Σήμερα, ο Νίκος Σέρρας είναι μεγαλομέτοχος της Δίρφυς ΑΕ, με 51%, το 42% εξακολουθεί να κατέχει η Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ και το υπόλοιπο 7% ανήκει διάσπαρτο σε μικρομετόχους που το έχουν διατηρήσει από την εποχή της Κ. Γερακίνης και Σία ΟΕ της δεκαετίας του ’80. Σημειώνεται ότι ο δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων μείωσε τα ανταποδοτικά κόστη για την εκμετάλλευση της πηγής Δίρφυς κατά 5% το 2022.

Πρόκειται για τη δεύτερη σχετική μείωση, μετά το 10% του 2020.

Για τις δύο μειώσεις ο δήμος χρειάστηκε να καταθέσει αιτιολογική έκθεση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για να αποδείξει τα ταμειακά ισοδύναμα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter