Στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας τετραετίας έφτασε η μετοχή της Diageo στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024. Την αμέσως επόμενη ημέρα, Τετάρτη 3 Ιουλίου, η Citigroup αναβάθμισε την προοπτική της μετοχής σε αγορά, αναφέροντας επιπλέον ότι η επένδυση σε μετοχές της Diageo ίσως θα μπορούσε να αποδειχθεί ελκυστική για επενδυτές, μιας και η πολυεθνική εταιρεία αναμένεται να δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα της ενδιάμεσης χρήσης της αργότερα εντός του Ιουλίου.

Ο Ρας Μουλτ, Investment Director της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων AJ Bell, δήλωσε την Τετάρτη ότι «η Diageo αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία επένδυσης για οποιονδήποτε ανταγωνιστή διαθέτει ρευστότητα τη δεδομένη χρονική στιγμή -“βαθιές τσέπες” ήταν η ακριβής φράση του- ή για οποιοδήποτε private equity που διαθέτει μετρητά και επιδιώκει να ασχοληθεί με εταιρείες ποτών, καθώς η Diageo διαθέτει portfolio με πολύ γνωστά και δημοφιλή brands». Δεν απέκλεισε δηλαδή ο κ. Μουλτ ακόμη και το ενδιαφέρον για απόκτηση κάποιων από τα brands του χαρτοφυλακίου της Diageo από τρίτο επενδυτή.

Οι λόγοι υποχώρησης της μετοχής στο χρηματιστήριο Νέας Υόρκης
Ένας από τους κυρίαρχους λόγους που υποχωρεί η αμερικανική μετοχή της Diageo είναι ότι η εταιρεία «δεν έχει τηρήσει σαφή στάση σε παγκόσμιο επίπεδο απέναντι στην πρόκληση της αύξησης των καταναλωτών που επιλέγουν να μην πίνουν αλκοόλ ή να μειώνουν γενικότερα τη συνολική τους κατανάλωση σε αλκοόλ».

Η γενιά Z συνηθίζει τη χαμηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση από τις προηγούμενες και γενικότερα, προτιμά ποτά χωρίς αλκοόλ ή με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Επιπλέον, η Diageo κατηγορείται ότι «έχει επενδύσει υπέρμετρα σε premium ποιοτικά προϊόντα», που όμως παραπέμπουν σε μια εποχή που έχει τελειώσει, όταν δηλαδή οι καταναλωτές παγκοσμίως εμφανίζονταν περισσότερο πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για περισσότερο ποιοτικά οινοπνευματώδη ποτά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter