«Ο καλύτερος μεζές για το ούζο είναι η παρέα», συνηθίζουν να λένε οι Μυτιληνιοί. Σε αυτό το πλαίσιο, προσπαθούν οι μεγαλύτερες ελληνικές αποσταγματοποιίες που παρασκευάζουν ούζο να προωθήσουν το προϊόν και να αυξήσουν τις πωλήσεις του τα τελευταία χρόνια.
Συμπράξεις για αύξηση της κατανάλωσης – Ο ρόλος του τουρισμού
Ο τουρισμός βοηθά την αύξηση του όγκου πωλήσεων ούζου στην εστίαση, οπότε και οι εταιρείες επικεντρώθηκαν σε συνεργασίες με σεφ, food experts, influencers φαγητού για να κάνουν τα καλύτερα pairings.
Η Ποτοποιία Ι. Βαρβαγιάννη προχώρησε σε συνεργασίες με βιομηχανίες που παράγουν φαγώσιμα προϊόντα που ταιριάζουν γευστικά με το ούζο, όπως εκείνη με το Αυγοτάραχο Τρικαλινός τον περασμένο Ιούνιο, για από κοινού τοποθέτηση και προώθηση.
Οι έρευνες δείχνουν ότι ο τουρισμός βοηθά και τη γνωριμία με το προϊόν, ώστε να πάρουν τη συνήθεια να πίνουν ούζο και πίσω στη χώρα τους όσοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα και το δοκίμασαν.
Πρόσφορα κοινά είναι οι Γερμανοί, οι Βούλγαροι και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίοι έχουν στην παράδοση των ποτών τους αποστάγματα από βότανα. Πεδίο δόξης λαμπρόν για τις εξαγωγές λοιπόν. Οι εξαγωγές της Ποτοποιίας Πλωμαρίου πέρσι ξεπέρασαν το 60% του συνολικού τζίρου. Η αξία πωλήσεων στη Γερμανία ξεπέρασε το 2022 εκείνη της Ελλάδας για την εταιρεία.
Η ανάγκη για μια νέα ιδέα
– Ο παράγων της χημείας και η αποδοχή από την αγορά
«Χρειάζεται να δημιουργήσουμε νέους τρόπους κατανάλωσης ούζου. Τον γευστικό συνδυασμό με το φαγητό, παρότι επιτυχημένος, τον εξαντλήσαμε. Χρειαζόμαστε κάτι νέο, που να απευθύνεται και στη νεολαία και να αποσυνδέσει μερικά ένα κομμάτι της κατανάλωσης από το γεύμα», είπε στο FOODReporter στέλεχος πωλήσεων ούζου.
Από την Ποτοποιία Πλωμαρίου, το επιβεβαίωσαν: «Εξετάζουμε νέα προϊόντα, έχουμε ιδέες, θα δούμε ποιες μπορούν να γίνουν πράξη».
Η διευθύντρια marketing της Ποτοποιίας Πλωμαρίου, Ελευθερία Καλφοπούλου, μίλησε για το «ουζόνερο»:
«Πρόκειται για ένα προϊόν που αναμειγνύεται φρέσκο και η τυποποίησή του δεν είναι εφικτή, εξαιτίας των ασταθών χημικών ενώσεων που δημιουργεί ο γλυκάνισος όταν ανακατεύεται με το νερό».
Η έλλειψη σταθερότητας ως προς το οργανοληπτικό αποτέλεσμα, όταν μπερδεύονται τα βότανα -και κυρίως ο γλυκάνισος- της κάθε συνταγής ούζου με το νερό και επιτυγχάνεται η λεγόμενη «γαλάκτωση», είναι ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας για τη δημιουργία Ready-To-Drink ποτού με βάση το ούζο.
Κατά τα λοιπά, η διεθνής τάση θα έβλεπε με θετικό μάτι τη δημιουργία ενός τέτοιου RTD ποτού, πλάι στη λογική των Hard Seltzers.
Πρόκειται για επιδίωξη με επικέντρωση στις εξαγωγές, καθώς η συγκεκριμένη υποαγορά δεν εμφανίζεται τόσο ανεπτυγμένη στην Ελλάδα. Ρωτώντας σχετικά την Ποτοποιία Πλωμαρίου, δεν… έκλεισαν την πόρτα, ούτε όμως επιβεβαίωσαν ότι έχουν σκεφτεί κάτι τέτοιο.
Τεχνολόγοι ποτών με ειδίκευση στην αποσταγματοποιία εξήγησαν στο FOODReporter ότι το «κλειδί» για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι οι περισσότεροι αλκοολικοί βαθμοί, ώστε να σταθεροποιηθούν οι ενώσεις και οι τανίνες που θα αναδύονται σε γεύση και άρωμα από το ποτό, αλλά «θα χρειαστεί πολύ περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη».
Με το βλέμμα στις νέες γενιές
Μιλάμε για ένα προϊόν, το οποίο θα έχει προκαταλάβει την πρόσμιξη ούζου με νερό, ενδεχομένως με την προσθήκη γεύσεων φρούτων, εσπεριδοειδών, μούρων ή άλλων.
Θα πωλείται στο ράφι, θα σερβίρεται παγωμένο. Bartenders ανά την Ελλάδα ήδη έχουν συμπεριλάβει το ούζο σε δροσερά κοκτέιλ τους στα bars.
Ίσως η Generation Z ή η Generation Alpha σε δέκα χρόνια από τώρα να το λάτρευε…
Καταναλωτικές έρευνες δείχνουν πως τα νεαρά άτομα άνω των 18 πίνουν λιγότερο και έχουν ξεκάθαρη τάση προτίμησης σε τυποποιημένα και όχι χύμα ποτά, συμπεριλαμβανομένου και του ούζου.
«Οι νέοι ενδιαφέρονται για ασφαλή brand και για ποιότητα που γνωρίζουν. Δεν θέλουν να πειραματίζονται, επειδή τους ενδιαφέρει η ασφάλεια, η υπεύθυνη κατανάλωση και η εικόνα τους», είπε η κυρία Καλφοπούλου.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter