Το ιδιαίτερα υψηλό ποσό των 360 εκατ. δολαρίων διέθεσε η Delivery Hero για να εξαγοράσει την πολυβραβευμένη start-up στον τομέα του grocery delivery, InstaShop, που ιδρύθηκε το 2015 από τους Γιάννη Τσιώρη και Ιωάννα Αγγελιδάκη. Τι σημαίνει αυτή η επιχειρηματική κίνηση για τους μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες της εταιρείας και τι σηματοδοτεί σχετικά με τα πλάνα του ομίλου γερμανικών συμφερόντων, που αφορούν ειδικότερα την ελληνική αγορά; Οι απαντήσεις δίνονται από τον Γιάννη Τσιώρη, συνιδρυτή και CEO του InstaShop, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό μας.
To InstaShop είναι κορυφαία εφαρμογή για grocery delivery στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική (δραστηριοποιείται σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Μπαχρέιν, Αίγυπτο και Λίβανο). Από την ίδρυσή του, το 2015, έχει βραβευτεί ως «one of the most promising startups in the Arab world» για 3 συνεχείς χρονιές από το Forbes. Η εταιρεία συνεργάζεται με περισσότερα από 500 σούπερ μάρκετ που κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες παραγγελίες μηνιαίως μέσω της πλατφόρμας και μετράει περισσότερους από 350.000 ενεργούς χρήστες.
Ο συνιδρυτής και CEO του InstaShop, Γιάννης Τσιώρης, που μένει σήμερα στο Ντουμπάι, όπου έχει την έδρα της η εταιρεία, δηλώνει για την πρόσφατη εξαγορά πως «η συμφωνία με την Delivery Hero αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για εμάς να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τη δραστηριότητά μας, αξιοποιώντας πλέον και την εμπειρία και τεχνογνωσία του ομίλου. Πραγματικά χάρηκα τη συνεργασία και επικοινωνία που είχαμε με τη Delivery Hero κατά την διάρκεια της επίτευξης της συμφωνίας αυτής και είμαι ενθουσιασμένος που θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε περαιτέρω την εμβέλεια, αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών της InstaShop. Η Delivery Hero είναι ένα δίκτυο που καθοδηγείται από φιλόδοξους ιδρυτές και επιχειρηματίες, όπως εμείς, και είμαστε περήφανοι που γίναμε μέλη αυτής της οικογένειας»
σελφ σέρβις: Τι σημαίνει η εξαγορά για την InstaShop σε επίπεδο αυτονομίας της επιχείρησης και οργανογράμματος; Διαφοροποιούνται οι ρόλοι της μέχρι πρότινος διοίκησης;
Γιάννης Τσιώρης: Ένας από τους λόγους που συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε αυτό το deal βασίζεται ακριβώς στην απάντηση αυτής της ερώτησης. Η InstaShop σήμερα ανήκει κατά 100% στη Delivery Hero, παρόλα αυτά η ηγεσία της παραμένει η ίδια για τα επόμενα χρόνια, και ως εκ τούτου το management και το brand της εταιρείας συνεχίζει να βρίσκεται στα χέρια μας, αφού η InstaShop και η Delivery Hero θα δρουν ανεξάρτητα, αλλά με έναν κοινό σκοπό: το InstaShop να γίνει ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης στο χώρο του on-demand grocery delivery.
σ.σ.: Στον τομέα του e-commerce υπάρχει μια πληθώρα start-up, με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πορεία. Ποια είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που πιστεύετε πως συνεκτιμήθηκαν από τον γερμανικό κολοσσό, ώστε να επιλέξει την InstaShop;
Γ.Τ.: Η εξαγορά από μία τόσο διακεκριμένη εταιρεία, όπως η Delivery Hero, της InstaShop, μίας εταιρείας που έχει συμπληρώσει μόνο 5 χρόνια ζωής, είναι όντως μια μεγάλη επιτυχία. Μέσα σε μόλις 5 χρόνια καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια εταιρεία με ετήσιο τζίρο άνω των 300 εκατ. δολαρίων, που τουλάχιστον διπλασιάζεται ετησίως. Επιπλέον, το γεγονός ότι η InstaShop είναι κερδοφόρα εταιρεία συγκαταλέγεται στους λόγους για τους οποίους το deal αυτό είναι μία επιτυχία, τόσο για εμάς, όσο και για τη Delivery Hero.
σ.σ.: Ποια ήταν τα πλάνα ανάπτυξης της εταιρείας, όπως διαμορφώνονται μετά την εξαγορά;
Γ.Τ.: Το όραμά μας είναι να δούμε το InstaShop να παίρνει διεθνείς διαστάσεις και να γίνει το one stop shop, όπου οι χρήστες μπορούν να παραγγείλουν ότι χρειάζονται μέσα σε λίγα κλικ, σε όποιο μέρος και αν βρίσκονται. H Delivery Hero έχει μια ισχυρή παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, και έχει ήδη πολύ καλή υποδομή και γνώσεις στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς και μια ομάδα με χρόνια εμπειρίας στον τομέα αυτό, οπότε σίγουρα θα διερευνήσουμε πιθανές συνέργειες όσον αφορά στο κομμάτι των logistics, που θα συμβάλουν σημαντικά στο όραμά μας να δούμε το InstaShop στην παγκόσμια αγορά.
Προοπτικές και πλάνα ανάπτυξης
σ.σ.: Ποιες είναι οι γεωγραφικές περιοχές, (Ευρώπη, ΗΠΑ, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή κλπ), που θεωρείτε πως έχουν τη μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης στο grocery delivery;
Γ.Τ.: Αυτό είναι ένα θέμα που απαιτεί εκτεταμένη έρευνα για να καθοριστεί και είναι κάτι που έχουμε στα πλάνα μας, προκειμένου να ορίσουμε τα επόμενα βήματα μας.
σ.σ.: Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την ανάπτυξη του grocery delivery, αλλά και συνολικά του online grocery στο άμεσο μέλλον, δεδομένης της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης;
Γ.Τ.: Η πανδημία του COVID-19 σίγουρα οδήγησε στην εκτεταμένη υιοθέτηση της υπηρεσίας του grocery delivery. Όσον αφορά στο InstaShop, κατά την περίοδο του lockdown παρατηρήσαμε μία αύξηση της τάξης του 70% σε downloads της εφαρμογής, ενώ και οι προϋπάρχοντες χρήστες αύξησαν τη συχνότητα χρήσης της εφαρμογής για παραγγελίες προϊόντων τόσο από σούπερ μάρκετ, αλλά και από φαρμακεία και άλλα καταστήματα.
Παράλληλα, είδαμε μια αύξηση 50% στον αριθμό των ημερήσιων παραγγελιών και πάνω από 60% αύξηση στην αξία του καλαθιού, καθώς εκείνη την περίοδο οι χρήστες έτειναν να αγοράζουν προϊόντα σε μεγαλύτερες ποσότητες. Η πανδημία του COVID-19 επηρεάζει τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας. Ειδικότερα στο πεδίο των καταναλωτικών συνηθειών, παρατηρήσαμε τις έντονες αλλαγές που έγιναν με εξαναγκαστικό τρόπο, επηρεάζοντας τις offline πωλήσεις των καταστημάτων.
Οι επιπτώσεις αυτών των αλλαγών είναι πιο έντονες για τους μικρούς λιανοπωλητές, πολλοί από τους οποίους έπρεπε να λάβουν σκληρές αποφάσεις, όπως προσωρινό κλείσιμο καταστημάτων, απολύσεις προσωπικού, λόγω της πανδημίας, κ.ά. Η ψηφιακή πραγματικότητα, τόσο στην οικονομία όσο και στον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων, προκειμένου να επιζήσουν, αλλά και να ευημερήσουν από εδώ και μπρος, είναι μονόδρομος.
Αυτό που βλέπουμε μέχρι στιγμής είναι ότι η προαναφερθείσα ραγδαία αύξηση των δεικτών δεν είναι παροδική. Παρόλο που υπήρξε μία πτώση κατά τη μείωση των μέτρων αυτοπεριορισμού, οι αριθμοί των παραγγελιών παραμένουν υψηλοί, επιβεβαιώνοντας ότι η online στροφή που χαρακτηρίζει τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών θα παραμείνει, ορίζοντας μια νέα, ψηφιακή πραγματικότητα.
σ.σ: Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι προοπτικές ανάπτυξης των υπηρεσιών του InstaShop και στην ελληνική αγορά; Η εξαγορά της εταιρείας εντάσσεται σε σχετικά πλάνα του ομίλου;
Γ.Τ.: Το καταναλωτικό κοινό στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετικό από το κοινό της Μέσης Ανατολής, όπου δραστηριοποιούμαστε αυτή τη στιγμή, σε σχέση τόσο με τον τρόπο που δουλεύουν τα τοπικά σούπερ μάρκετ όσο και με τους χρήστες και τον τρόπο ζωής τους. Οπότε, θα χρειαζόταν ένα διαφορετικό μοντέλο προκειμένου να στηθεί και να προωθηθεί η υπηρεσία στη χώρα μας, κάτι που είμαστε διαθέσιμοι να εξερευνήσουμε πιθανόν στο μέλλον.
Αυτή τη στιγμή έχουμε το τεχνολογικό hub στη Θεσσαλονίκη, το οποίο όχι μόνο θα διατηρηθεί, αλλά θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, καθώς οι ανάγκες μας σε ικανούς developers αυξάνονται κάθε μέρα. Και όπως είπα και παραπάνω, η Ελλάδα είναι μία χώρα, της οποίες τις δυνατότητες για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας θέλουμε να διερευνήσουμε. Θα ήταν τιμή να μας φέρουμε το InstaShop στην πατρίδα μας.