«Τα cash & carry επηρεάστηκαν δραματικά από τα μέτρα κατά της πανδημίας, καθώς ο μεγάλος τους πελάτης, η αγορά του ho.re.ca., έμεινε για μήνες με κατεβασμένα ρολά, οπότε η οργανωμένη χονδρική δούλεψε μόνο με τη μικρή λιανική.

Η πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι είναι αδύνατη, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην τουριστική αγορά, οι οποίες όλοι ευχόμαστε να είναι κατά το δυνατόν οι θετικότερες. Φυσικά, ακόμα και στην καλύτερη των περιπτώσεων οι ήδη καταγεγραμμένες απώλειες δεν θα καλυφθούν. Συνεπώς όλοι προσβλέπουν με ελπίδα, αλλά χωρίς αυταπάτες, σ’ έναν τουριστικά ζωντανό Ιούλιο-Αύγουστο.

Σε ό,τι μας αφορά, οι προσδοκίες μας είναι θετικές, δεδομένου ότι δραστηριοποιούμαστε σε τουριστικές περιοχές, που στηρίζονται στον εγχώριο παρά στον διεθνή τουρισμό, όπως η Χαλκιδική και όλη η παράκτια ζώνη ως την Αλεξανδρούπολη. Απεναντίας, πιστεύω ότι ενδεχομένως θα τονωθεί φέτος, έστω περιορισμένα, ο τουρισμός στις παράκτιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας για λόγους πριν απ’ όλα ασφάλειας έναντι της πανδημίας, καθώς πρόκειται για πολλές περιοχές προσβάσιμες και με ΙΧ μέσα. Άλλωστε, υπό αυτές τις συνθήκες θα προτιμηθούν οι εγχώριοι προορισμοί έναντι των διεθνών. Γενικότερα όσοι δραστηριοποιούμαστε στην ηπειρωτική Ελλάδα πιστεύω ότι έχουμε την εύνοια της συγκυρίας.

Αλλά και νησιά, όπως η Θάσος, η Λέσβος, η Λήμνος, η Χίος κι η Άνδρος, που δουλεύουν παραδοσιακά με Έλληνες, θα προτιμηθούν πολύ περισσότερο από προηγούμενα χρόνια. Τα σοβαρά θέματα αναμένονται στα νησιά μας, που εξαρτώνται κυρίως από το διεθνή τουρισμό.

Σχετικά με την ερώτησή σας, αν και κατά πόσο θα επωφεληθούμε από τη δυσπραγία ενός τμήματος του παραδοσιακού χονδρεμπορίου, δεν πιστεύω ότι τίθεται τέτοιο θέμα. Σε εμάς η ετήσια πτώση στη χονδρική θα υπερκαλυφθεί από τον τζίρο της λιανικής. Ο παραδοσιακός χονδρέμπορος, όπως κάθε επαγγελματίας, δεν θα «παραδοθεί» στη δυσμενή συγκυρία, θα παλέψει για τη δουλειά του με σύμμαχο την ευελιξία, που είναι το πλεονέκτημα κυρίως των μικρών επιχειρήσεων. Έχω την πεποίθηση ότι, έστω με προβλήματα, θ’ αντέξει, πράγμα που το ευχόμαστε με κάθε ειλικρίνεια.

Η εταιρεία μας έχει ανταποκριθεί πολύ καλά σε συνθήκες κρίσης στη δημόσια υγεία, αλλά έχει αλλάξει η συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και πολλοί τομείς της έχουν πληγεί σημαντικά.

Γίνονται ενέργειες και πρέπει να γίνουν άμεσα κι άλλες, για τη διάσωσή της. Ιδιαίτερα αισιόδοξη από άποψη κυβερνητικής πολιτικής είναι η διασφάλιση ενός μεγάλου ποσού για την ενίσχυση της οικονομίας και πιστεύω ότι τελικά η χώρα θα ωφεληθεί σχετικά.

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους προβλέπω ότι ο κλαδικός τζίρος δεν θ’ αποφύγει μια πτώση της τάξης του 5% συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, πιθανόν με αποκλίσεις λόγω της αβεβαιότητας. Το βέβαιο είναι πως το συμφέρον όλων είναι ν’ αντέξει τη δοκιμασία ο κάθε χωριστός κλάδος και υποκλάδος δραστηριοτήτων, με τις μικρότερες κατά το δυνατόν απώλειες.»