Στους γνωρίζοντες τα πράγματα εκ των έσω προκαλεί θυμηδία η ανάγνωση άρθρων στις εφημερίδες ή η θέαση τηλεοπτικών ρεπορτάζ, που τα βάζουν με τους «μεγαλομπακάληδες», οι οποίοι «αισχροκερδούν» τόσο, ώστε «τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ έχουν γίνει σαν επίσκεψη στον Λαλαούνη», όπως έγραψε στις 18 Φεβρουαρίου η επιφυλλιδογράφος έγκριτης πρωινής εφημερίδας.

Υπό τον όρο ότι δεν θίγονται τα συμφέροντά του, έχει κανείς πολλές ευκαιρίες να σπάει πλάκα με τις γκροτέσκες εμπνεύσεις του είδους, που, προκειμένου να «φτιάξουν» αποδιοπομπαίους τράγους για το οικονομικό χάλι της αγοράς, μηρυκάζουν φύρδην μίγδην μπαγιάτικα στοιχεία ερευνών και τα «επικαιροποιούν» κατά το δοκούν, παίζοντας με τις φοβίες και τη δυσφορία της κοινής γνώμης, για να παράσχουν υποστήριξη, άλλος στους κυβερνώντες κι άλλος στους αντιπολιτευομένους.

Για ένα κλαδικό περιοδικό, που ειδικεύεται χωρίς την πρεμούρα της εξυπηρέτησης πολιτικών συμφερόντων, καταντάει ανιαρό να αντικρούει συνεχώς τις εκάστοτε «αμαρτίες» των καθημερινών διαμορφωτών της κοινής γνώμης, υποδεικνύοντάς τους την τεκμηρίωση που επιβάλλει η πραγματικότητα κι η φιλαλήθεια. Έτσι κι αλλιώς, ούτε παραδειγματίζονται ούτε εκτεθειμένοι αισθάνονται. Άλλωστε, οι πηγές που χρησιμοποιούμε στην πιάτσα της ενημέρωσης είναι κοινές (στοιχεία ΕΣΥΕ, έρευνες επαγγελματικών και πανεπιστημιακών φορέων, ισολογισμοί επιχειρήσεων). Άρα όλοι γνωρίζουν, όπως κι ο αναγνώστης που δεν παραμυθιάζεται, ότι ο σκληρός ανταγωνισμός των «μεγαλομπακάληδων», και να ήθελαν, δεν τους επιτρέπει να… αισχροκερδούν.

Παρεμπιπτόντως, τι θα γίνει επιτέλους με τη λογοκοπική χρήση της έννοιας του αισχρού κέρδους, που, ενώ καταδεικνύεται πανδήμως η αισχρότητά του, για τους θεσμούς εξακολουθεί να παραμένει σύννομο -άρα και «ηθικό»; Νισάφι πια!

Το παζάρι της επικοινωνίας, με σκοπό τον έλεγχο των εντυπώσεων της κοινής γνώμης, όντας κέντρο ενδιαφέροντος του πολιτικού συστήματος, τα τελευταία χρόνια έχει την ισχύ δίνης που καταπίνει τους σκοπούς της πολιτικής χάριν του αυτοσκοπού. Αλίμονο σε εκείνους που δεν έχουν ισχυρό λόμπι να τους κρατά αλώβητους πάνω από τη ρουφήχτρα του: τους περιμένει η λάσπη του πάτου. Κι οι «μεγαλομπακάληδες», φαίνεται, δεν έχουν λόμπι -οι κατά μόνας επαφές τους με τους εκάστοτε υπουργικούς νοικοκύρηδες δεν συνιστά λόμπι. Έτσι, είναι προφανές γιατί ο διασυρμός τους αυξάνει, όχι όταν ανεβαίνουν οι τιμές, αλλά όταν το κράτος ρημάζει τα εισοδήματα των μεσαίων στρωμάτων.

Μήπως ήρθε η ώρα;
Αλλά γιατί, τάχα, οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν αντιδρούν; Εφόσον δεν «κάνουν ταμείο» οι εντυπώσεις, αλλά τα ψώνια του κόσμου, και εφόσον ο κλάδος έχει πικρή εμπειρία από τον ανταγωνισμό του με την πολιτική επικοινωνία, καλό είναι ν’ αποφεύγει κανείς το ανακάτεμα με τα πίτουρα…

Έτσι, πιθανώς, σκέφτονται οι κεφαλές του κλάδου. Κι είναι λογικό. Αλλά το «βουρ» των αγανακτισμένων ή των looser (της Αργεντινής, της Αϊτής ή αλλού) συνήθως δεν γίνεται κατά της διεθνούς κερδοσκοπίας που γεννά τις κρίσεις -αυτής, που τώρα έβαλε στη μέση την Ελλάδα και παίζει μπιζ- ούτε κατά των τραπεζών, που σε συνθήκες κρίσης μεταβάλλονται σε φρούρια, ούτε κατά συμμάχων, που υπενθυμίζουν διαρκώς ότι «δεν υπάρχουν φιλίες μεταξύ των κρατών πλην συμφέροντα», αλλά κατά της βιτρίνας της ευμάρειας, που όταν αυτή χάνεται κάνει τη βιτρίνα του σούπερ μάρκετ ίδια με του Λαλαούνη!

Ή μήπως εγγυάται κάποιος ότι, κατερχόμενοι από εβδομάδα σε εβδομάδα τη σκάλα της εξαθλίωσης, όσον αφορά στην απώλεια των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και τη διά νόμων αφαίμαξη του καταναλωτικού εισοδήματος, έχουμε αποφύγει τα χειρότερα;

Μήπως ήρθε η ώρα, στις σακούλες μαζί με τα ψώνια των πελατών σας να μοιράζετε κι από ένα χαρτί με την αλήθεια για τις τιμές; Απλά πράγματα: Είχε τόσο, ο προμηθευτής το ανατίμησε τόσο, έχει τόσο!