Με ένα πικρό χαμόγελο, σχολιάζουμε τελευταία την ανατροπή, λόγω της πανδημίας, κάποιων μεγαλεπήβολων και πολυέξοδων πλάνων εορτασμού της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Πόσες φουστανέλες, πόσα τσαρούχια, πόσα κακοποιημένα δημοτικά τραγούδια, πόσοι πανηγυρικοί λόγοι εθνικής υπερηφάνειας για την ανωτερότητα του ελληνικού πνεύματος, πόση εργαλειοποίηση του σπουδαίου αυτού γεγονότος δεν έχουν πρωταγωνιστήσει για χρόνια στη ζωή των Ελλήνων, αντί της ιστορικής αλήθειας, που μόνη αυτή μπορεί να μας διδάξει το μέλλον.

Όσοι συμμετείχαν στην οργάνωση του ξεσηκωμού, στις πολεμικές επιχειρήσεις, στις μάχες της διπλωματίας, αλλά και στον καθημερινό αγώνα ενάντια στην εξαθλίωση του λαού, έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη δημιουργίας ενός κράτους με θεσμοθετημένη τη δημοκρατία.

Αφού είμαστε λοιπόν στον Μάρτιο του 2021, ας δούμε, ως απλοί πολίτες και όχι φυσικά ως ιστορικοί, ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα του ηρωικού αγώνα, την απόκτηση Συντάγματος, αξιοποιώντας μια αδιαμφισβήτητου κύρους, τουλάχιστον για την πλειονότητα των πολιτών, πηγή.

Στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων, στο συνοπτικό κείμενο της συνταγματικής ιστορίας της χώρας, διαβάζουμε για τα πρώτα τοπικά πολιτεύματα που ιδρύθηκαν με την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, με την ψήφο των προκρίτων των επαρχιών, με στόχο τη μελλοντική σύσταση Βουλής του έθνους, που θα είχε τη νομοθετική εξουσία. Επόμενα βήματα ήταν η ψήφιση από τον επαναστατημένο λαό των συνταγματικών σχεδίων της Σάμου (Μάιος 1821) και της Κρήτης (1822), ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας, γιατί, «περιείχαν αν και ατελώς, αρχές πολιτικής αυτοδιάθεσης και ατομικής ελευθερίας, για τις οποίες αγωνιζόταν τότε ο λαός…», σημειώνεται στο εν λόγω κείμενο.

Μετά την ψήφιση του πρώτου ελληνικού συντάγματος από την Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, τον Ιανουάριο του 1822, την αναθεώρησή του τον Απρίλιο του 1823 από τη Β΄ Εθνοσυνέλευση στο Άστρος, την απόφαση της Γ’ Εθνοσυνέλευσης, το 1827, αρχικά στην Πιάδα και στη συνέχεια στην Τροιζήνα του Πόρου, που όριζε πως η νομοτελεστική εξουσία πρέπει να παραδοθεί «εις ένα και μόνον», φθάνουμε στην εκλογή με ψήφισμα του Ιωάννη Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδος για επτά χρόνια και την ψήφιση του Πολιτικού Συντάγματος της Ελλάδος «ένα από τα πιο δημοκρατικά συντάγματα της εποχής του».

Το Σύνταγμα που ψηφίστηκε στην Τροιζήνα θεωρείται ως το σημαντικότερο εκ των Συνταγμάτων της Επανάστασης. Διαπνεόταν «από τις δημοκρατικές και φιλελεύθερες ιδέες της εποχής και βεβαίως από το Πολίτευμα της Ελληνικής Δημοκρατίας του Ρήγα, διακηρύττοντας για πρώτη φορά την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας: “η κυριαρχία ενυπάρχει εις το Έθνος, πάσα εξουσία πηγάζει εξ αυτού και υπάρχει υπέρ αυτού”». Η αναστολή του ήρθε από τον Καποδίστρια, το 1828, και μετά τη δολοφονία του ήρθαν η μοναρχία, η ψήφιση νέου Συντάγματος, η λαϊκή εξέγερση και η 3η Σεπτεμβρίου 1843, που έφερε το πρώτο Σύνταγμα του ανεξάρτητου, από το 1830, ελληνικού κράτους… Και η ιστορία συνεχίζεται με συνεχείς αγώνες και νέους ήρωες, έως σήμερα.

Η πορεία προς την κατάκτηση Συντάγματος, εν μέσω μαχών με τον κατακτητή και εμφύλιων συγκρούσεων, είναι ένα κορυφαίο σημείο του αγώνα για τη δημιουργία θεσμών που εγγυώνται τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους, εκφράζοντας, στο μέτρο του δυνατού, τη σύνθεση των ιδεών και των αρχών μιας κοινωνίας. Στον αγώνα για την κατάκτηση Συντάγματος ξεχώρισε η ηρωική στάση όσων με αυταπάρνηση έθεσαν ακόμη και τη ζωή τους σε κίνδυνο, για την επίτευξη του ευγενούς αυτού στόχου.

Τιμούμε γνωστούς και αφανείς ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης με την προσήλωσή μας στην αναζήτηση και διάδοση της ιστορικής, επιστημονικά τεκμηριωμένης αλήθειας, μακριά από στρεβλώσεις λόγω φανατισμού ή σκοπιμότητας.

Για να τιμήσουμε τους αγώνες όσων έγιναν ήρωες γιατί δεν άντεχαν να ζήσουν ούτε μια ώρα παραπάνω καταπίεσης και αδικίας, διεκδικούμε, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, να εξελίσσεται η ιστορία όλων των χωρών χωρίς την ανάγκη ηρώων. Ακολουθώντας το παράδειγμά τους, προασπίζουμε με σθένος το δικαίωμα να περπατούν όλοι οι άνθρωποι χωρίς φόβο, αναπνέοντας τον ζωογόνο αέρα της ελευθερίας…