Τις τελευταίες δεκαετίες διαχέεται σε όλο το κόσμο η μεγαλύτερη επανάσταση που αφορά την διεκδίκηση της ευζωίας και καλύτερης ποιότητας ζωής. Η νέα προσέγγιση της κατανάλωσης και οι εξελίξεις στο πεδίο των διατροφικών αναγκών οδήγησαν πολίτες κάθε ηλικίας και life style στην αναζήτηση πιο υγιεινών τροφίμων και ποτών. Νέες προκλήσεις και νέες ευκαιρίες δημιουργήθηκαν στη βιομηχανία της υγιεινής διατροφής, η οποία γνωρίζει ολοένα μεγαλύτερη άνθιση και εμπλουτίζει τις προτάσεις της με τρόφιμα και ποτά που ανταποκρίνονται στις αρχές της καλύτερης υγείας και ευεξίας. H παραμονή στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω Covid-19 ισχυροποίησε αυτή την τάση, επειδή ενίσχυσε την απαίτηση θωράκισης του οργανισμού, ώστε να είναι πιο ανθεκτικός.

Mε στόχο την υποστήριξη της ανάπτυξης, μέσω της επιβράβευσης των καλύτερων πρωτοβουλιών αυτής της δυναμικής αγοράς, δημιουργήθηκαν τα Healthy Diet Awards 2022, που διεξάγονται για τρίτη χρονιά από την Boussias. Με κριτική επιτροπή επιφανείς ακαδημαϊκούς και επιστήμονες από το χώρο της διατροφής και της υγείας και με πρόεδρο της επιτροπής αξιολόγησης τον κ. Γεώργιο Μπόσκου, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, είναι βέβαιο πως θα αναδείξουν τα καλύτερα και πλέον καινοτόμα υγιεινά τρόφιμα και ποτά. Ο κ. Μπόσκου, καταθέτει τις δικές του απόψεις για την εξέλιξη του κλάδου, αλλά και τη συμβολή των βραβείων στην ανάπτυξή του.

Άννα Μαρία Παπίρη: Τι προσφέρει η καινοτομία των υγιεινών τροφίμων στην ανάπτυξη της βιομηχανίας;

Γεώργιος Μπόσκου: Για τον κλάδο των τροφίμων η ανάπτυξη της καινοτομίας ανοίγει δρόμους προς καινούριες αγορές, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους. Ειδικά η ανάπτυξη υγιεινών τροφίμων είναι απαίτηση της εποχής για την υγεία και την ευεξία του καταναλωτή. Στο πλαίσιο του Green Deal της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της στρατηγικής Farm to Fork, όλα τα τρόφιμα πρέπει να προσαρμοστούν, ώστε να συμβάλουν στη βιώσιμη διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει reformulation (ανασύνθεση) των συνταγών, με στόχο τα προϊόντα να προάγουν τη σωστή διατροφή και να έχουν χαμηλές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Υγιεινό τρόφιμο πια δε θεωρείται μόνο αυτό που δεν έχει διατροφική αξία, αλλά και αυτό που δεν έχει συμβάλει στη δημιουργία αρνητικών συνθηκών στο περιβάλλον.

Α.Μ.Π: Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η έρευνα για τη δημιουργία υγιεινών τροφίμων στη χώρα μας;

Γ.Μ: Κρίνοντας από την προσπάθεια πολλών συναδέλφων, θα έλεγα ότι υπάρχουν αρκετές αξιόλογες ιδέες. Εκείνο που λείπει είναι η συνέργεια, ώστε να μπορέσουν κάποια νέα προϊόντα να φτάσουν στην εφοδιαστική αλυσίδα. Γιατί δεν είναι αρκετό μόνο να σχεδιάσεις υγιεινά τρόφιμα. Θα πρέπει να βρεις τρόπο να τοποθετηθούν στο ράφι των καταστημάτων διάθεσής τους στο κοινό, αφαιρώντας χώρο από άλλα, ίσως και εμπορικά επιτυχημένα προϊόντα, το οποία όμως δε θεωρούνται πια υγιεινά. Είναι απογοητευτικό να βλέπεις καινοτόμες ιδέες που τελικά κατέληξαν σε ένα συρτάρι γιατί δεν υπήρχε η δυνατότητα επένδυσης σε τεχνολογία ή πρόσβασης σε νέα μοντέλα εφοδιασμού.

Α.Μ.Π: Από ποιους παράγοντες διασφαλίζεται η ασφάλεια των τροφίμων και ιδιαίτερα των «υγιεινών τροφίμων»;

Γ.Μ: Ισχύει ότι ίσχυε και πάντα: η ασφάλεια πρώτα. Η διατροφική αξία είναι θέμα επιλογών, γνωστικών επιλογών συνήθως. Δε μπορεί ένα νέο τρόφιμο που έχει καλή διατροφική αξία να είναι ύποπτο για βιολογικούς ή χημικούς κινδύνους. Ευτυχώς στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων υπάρχει αυστηρή νομοθεσία, αλλά και πρότυπα πιστοποίησης για συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων. Αυστηρή είναι επίσης και η νομοθεσία για τους επιτρεπόμενους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας στις ετικέτες των τροφίμων. Δε μπορεί κάποιος να δηλώσει αυθαίρετα ότι το δικό του τρόφιμο είναι υγιεινό χωρίς να τεκμηριώνεται αυτό στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Α.Μ.Π: Τα Healthy Diet Awards πραγματοποιούνται για τρίτη χρονιά και γίνονται θεσμός. Τι πιστεύετε πώς προσφέρουν στην αγορά;

Γ.Μ: Είναι ο μοναδικός ελληνικός θεσμός που επιβραβεύει την καινοτομία στο χώρο των τροφίμων που προάγουν την υγεία και την ευεξία. Δεν είναι διαγωνισμός γεύσης, ούτε όμορφης συσκευασίας, αλλά ένα βραβείο μέσω του οποίου προάγεται η υγεία. Αυτή είναι η προστιθέμενη αξία που αποκτούν τα προϊόντα που συμμετέχουν και βραβεύονται. Το σηματάκι του βραβείου που θα μεταφερθεί στην ετικέτα του προϊόντος, αλλά και η αξιοποίησή του με κάθε μέσο προβολής, δίνει στο βραβευμένο προϊόν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ελληνική, αλλά και τη διεθνή αγορά.

Α.Μ.Π: Είστε για δεύτερη χρονιά πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης και έχετε στηρίξει τον θεσμό. Τι εύχεστε για το μέλλον;

Γ.Μ: Μεγαλύτερη σημασία έχει ότι ο διαγωνισμός αυτός γίνεται για τρίτη φορά. Εγώ απλά είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος για δύο χρονιές, που ήταν μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολες, λόγω της πανδημίας. Αυτό που μάθαμε σε αυτή την πορεία είναι ότι υπάρχουν υγιεινές προτάσεις, παράγονται καινούριες ιδέες και η αγορά των τροφίμων μετασχηματίζεται στρεφόμενη περισσότερο προς τη βιώσιμη διατροφή. Εύχομαι λοιπόν να συνεχίσει ο διαγωνισμός την πορεία του για πολλές χρονιές ακόμη, με ανανεωμένη επιτροπή κάθε φορά (και πρόεδρο), με νέες κατηγορίες βραβείων και, φυσικά, με πολύ ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες.

Info: Ενημερωθείτε για τα Healthy Diet Awards 2022 και τους όρους συμμετοχής διαδικτυακά στο https://www.healthydietawards.gr/
Η υποβολή υποψηφιοτήτων πραγματοποιείται μέσω του site, έως τη 12η Νοεμβρίου 2021.

 

*Wellness Editor