Η ανάπτυξη του έργου «Γεωργία με Ευφυΐα» προχωρά, με βασικό ορόσημο την εγκατάσταση των Σταθμών Συλλογής Δεδομένων (ΣΣΔ) σε όλη τη χώρα. Το έργο, που υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αναλαμβάνουν οι εταιρείες Neuropublic, Όμιλος ΟΤΕ και Σκαρμούτσος Γεώργιος. Η εγκατάσταση των ΣΣΔ αποτελεί αρχικό στάδιο της ανάπτυξης, μαζί με τα Πειραματικά αγροτεμάχια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών (λεμόνι, μανταρίνι, πορτοκάλι), εστιάζοντας στην αύξηση παραγωγικότητας και τη σωστή χρήση εισροών.
Η παρακολούθηση συνθηκών εδάφους, υγρασίας, θερμοκρασίας και καιρού είναι κρίσιμη. Οι παραγωγοί μπορούν να ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας του έργου. Όσοι συμμετέχουν και διαθέτουν ΣΣΔ θα έχουν εξατομικευμένη πρόσβαση στα δεδομένα τους έως την άνοιξη του 2025. Τα πειραματικά αγροτεμάχια εσπεριδοειδών περιλαμβάνουν τη μανταρινιά στη Θεσπρωτία, με ποικιλία Κλημεντίνη σε έκταση 9 στρεμμάτων και 445 δέντρα ηλικίας 15 ετών, την πορτοκαλιά στην Άρτα, με ποικιλία Ναβελίνα σε έκταση 9,4 στρεμμάτων και 370 δέντρα ηλικίας 20 ετών, τη λεμονιά στην Αργολίδα, με ποικιλία Interdonato σε έκταση 7,5 στρεμμάτων και 330 δέντρα ηλικίας 55 ετών, καθώς και την πορτοκαλιά στη Λακωνία, με ποικιλία Valencia σε έκταση 11,5 στρεμμάτων και 958 δέντρα ηλικίας 10 ετών.
Τα πειραματικά αγροτεμάχια στοχεύουν στην προσαρμογή αλγοριθμικών μοντέλων ευφυούς γεωργίας, βελτιστοποιώντας τη χρήση νερού, λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2022, η παραγωγή λεμονιών στην Ελλάδα έφτασε τους 53,3 χιλιάδες τόνους, αντιπροσωπεύοντας το 0,3% της συνολικής γεωργικής παραγωγής, ενώ η παραγωγή πορτοκαλιών ανήλθε σε 681,8 χιλιάδες τόνους (3,9%) και η παραγωγή μανταρινιών σε 184,6 χιλιάδες τόνους (1,1%). Το έργο αναμένεται να μειώσει το κόστος παραγωγής, να βελτιώσει την ποιότητα των προϊόντων και να αυξήσει την απόδοση, συμβάλλοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter