Παρακολουθώντας την τάση της έρευνας διεθνώς να κατηγοριοποιεί τους πολίτες σύμφωνα με την καταναλωτική τους δύναμη και τις αγοραστικές συνήθειές τους, όπως αυτές διαμορφώνονται από το περιβάλλον και τις συνθήκες στις οποίες μεγαλώνουν, γνωρίζουμε πλέον πως μετά τις γενιές Χ και Υ, έχουμε τη γενιά Ζ (Generation Z). Πρόκειται για τη μετά τους Millennials γενιά, που περιλαμβάνει όσους γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2003, με κύριο χαρακτηριστικό τους την απόλυτη εξοικείωση με το internet, αλλά και το γεγονός ότι ενηλικιώνονται σε περιβάλλον μεγάλων αλλαγών.

Η Ernst & Young εξετάζει σε πρόσφατη έρευνά της τη γενιά Ζ, υπό το πρίσμα της σχέσης της με την οικονομία και τις αγορές. Προσδίδοντας σε αυτή τη γενιά χαρακτηριστικά που μπορεί να της επιτρέψουν να δώσει το έναυσμα μεγάλων ανατροπών, η ΕΥ μιλά γι’ αυτή ως ένα σύνολο ατόμων που πραγματοποιούν ποικίλες δραστηριότητες μέσω διαδικτύου, έχουν καλή πληροφόρηση σε ζητήματα που τους αφορούν και προσβλέπουν στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης. Η γενιά Ζ διανύει σήμερα την περίοδο της ενηλικίωσής της (γεννηθέντες μεταξύ 1997 και 2003, 12 -18 ετών περίπου). Όπως αναφέρει και η έρευνα, είναι μια γενιά που έζησε για πρώτη ίσως φορά τόσο μεγάλες αλλαγές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Οι αλλαγές ήταν -και είναι- ραγδαίες σε όλα τα πεδία, το πολιτικό, το κοινωνικό, το τεχνολογικό και το οικονομικό. Αυτές οι αλλαγές επηρέασαν τη συγκεκριμένη γενιά και την έκαναν να ξεχωρίζει από όλες τις προηγούμενες.

Το λιανεμπόριο, αλλά και όλες οι επιχειρήσεις, επιθυμούν να έχουν άμεση επικοινωνία με αυτή τη γενιά, που έχει σημαντική αγοραστική δύναμη (44 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την έρευνα της Mintel «Activities of Kids and Teens» του Νοεμβρίου 2013, για την αμερικανική αγορά). Για να γίνει αυτό, πρέπει να τη γνωρίσουν. Η αναλύτρια της EY που υπογράφει την έρευνα (Marcie Merriman) αναφέρει πως παρά το γεγονός ότι η καταγραφή των αγοραστικών συμπεριφορών της γενιάς Ζ γίνεται στις ΗΠΑ, στην εποχή της άμεσης επικοινωνίας και πληροφόρησης για τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω διαδικτύου, πολλές από τις νέες τάσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους και σε άλλες χώρες.

Ποιοι είναι

Αυτό που χαρακτηρίζει μια γενιά είναι οι κοινές εμπειρίες και τα γεγονότα που δημιούργησαν νέα δεδομένα στην κοινωνία στην οποία ζουν τα μέλη της. Πρόκειται συνήθως για τον συνδυασμό μεγάλων αλλαγών κυρίως σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και τεχνολογικό πεδίο. Για όσους είναι σε ηλικία κατά την οποία μπαίνουν οι βάσεις των αρχών που θα διέπουν το σύνολο της ζωής τους κατά την περίοδο που συντελούνται αυτές οι αλλαγές, είναι φυσικό να διαμορφώνονται ορισμένες κοινές τάσεις και προσδοκίες για το μέλλον. Όπως τονίζεται στη μελέτη, δεν είναι δυνατόν να τεθούν αυστηρά όρια για την αρχή και το τέλος των κοινών αυτών συνηθειών και τάσεων. Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της οικονομικής κρίσης, οι συνέπειες γίνονται ευρύτερα αντιληπτές περίπου στο μέσον της, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το πότε αυτή θα τελειώσει.

Όπως λέει η Marcie Merriman, με έκπληξη διαπίστωσε εξετάζοντας τους Millennials (γεννηθέντες μεταξύ 1981 και 1996), καθώς και τους λόγους για τους οποίους θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα, πως δεν είχαν πρόθεση να διαθέσουν μεγαλύτερα ποσά για να αγοράσουν προϊόντα με μοναδικό κριτήριο την ευαισθησία της επιχείρησης που τα διένειμε, σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και αειφορίας. Παρά το γεγονός ότι αυτή η γενιά καταναλωτών έβλεπε θετικά τις σχετικές πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων, εξέταζε και επιπρόσθετα ζητήματα, όπως η προσφορά πιο ποιοτικών και υγιεινών προϊόντων, ώστε να πληρώσει το επιπλέον κόστος για την αγορά τους.

Όμως, στο πλαίσιο της μελέτης, προέκυψαν κάποιες ενδιαφέρουσες πτυχές στον τρόπο σκέψης και στις επιλογές των μικρότερων σε ηλικία παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα, όπως το αίσθημα προσωπικής ευθύνης για την προστασία του περιβάλλοντος και γενικότερα της βελτίωσης της κοινωνικής πραγματικότητας. Για παράδειγμα, ένας 11χρονος δήλωνε πως προτιμούσε να χρησιμοποιεί αντί για χαρτί, πολύ φθαρμένα ρούχα που δεν μπορούσαν να δοθούν ως δωρεά, για να τυλίγει δώρα, ενώ έφηβοι εξηγούσαν ότι συμβάλλουν στην προσπάθεια μείωσης των επικίνδυνων για το περιβάλλον εκπομπών αερίων χρησιμοποιώντας ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους ή κάνοντας περισσότερες διαδρομές πεζή.

Το βασικό όμως στοιχείο που διαφοροποιεί αυτές τις δύο ομάδες είναι η αυτογνωσία έναντι του εγωκεντρισμού. Οι νεότεροι έβλεπαν τον εαυτό τους ως μέρος ενός οικοσυστήματος, με ευθύνη για τη βελτίωσή του. Οι μεγαλύτεροι εξέταζαν τις αλλαγές υπό το πρίσμα του προσωπικού οφέλους. Επίσης, οι μεγαλύτεροι απευθύνονταν σε άλλους, πρόσωπα ή εταιρείες, αναμένοντας λύσεις σε ζητήματα που τους απασχολούσαν, ενώ οι νεώτεροι είχαν ως στόχο τη δημιουργία των δικών τους λύσεων. Άρα, οι έφηβοι αυτής της περιόδου δεν αποτελούν για την έρευνα μια προέκταση των Millennials, αλλά μια εντελώς νέα γενιά, με μοναδικές εμπειρίες, πιστεύω και συμπεριφορές. Πρόκειται για την γενιά Z.

Loyalty

Οι ανήκοντες στη γενιά Ζ έχουν εξαιρετική πληροφόρηση για ζητήματα που τους αφορούν κι επιθυμούν να έχουν τον έλεγχο στη ζωή και το μέλλον τους. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι είναι λιγότεροι πιστοί σε συγκεκριμένες λιανεμπορικές εταιρείες. Η EY διεξήγαγε πρόσφατα μια έρευνα σχετικά με τους Baby Boomers, την Generation X, τους Millennials και την Generation Z, θέτοντας ερωτήματα ειδικότερα για την αγοραστική τους συμπεριφορά και την πιστότητα. Η έρευνα έδειξε πως η προσπάθεια να κερδηθεί η πιστότητα της Generation Z μέσω των παραδοσιακών προγραμμάτων loyalty, των καρτών πιστότητας και των προωθήσεων είναι μια χαμένη υπόθεση. Με όποιο τρόπο κι αν τέθηκε η ερώτηση στο πλαίσιο της έρευνας, η απάντηση ήταν η ίδια: δεν υπάρχει ενδιαφέρον για καμία από τις παραπάνω πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, από 45% που είναι το ποσοστό των Millennials που δηλώνουν ότι ένα πρόγραμμα πιστότητας μπορεί να κάνει ένα κατάστημα ξεχωριστό για τους ίδιους, στους ανήκοντες στην Generation Z το ποσοστό πέφτει στο 30%. Πιο δραματική είναι η μείωση του ποσοστού στην ερώτηση που αφορά στο ενδιαφέρον για κάρτες πιστότητας και ειδικές εκδηλώσεις.

Το να κερδηθεί η πιστότητα αυτής της ομάδας πελατών στο φυσικό κατάστημα αποτελεί για τους λιανέμπορους μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Όπως δείχνει η έρευνα, οι πελάτες αυτής της ομάδας προτιμούν την online παραγγελία και την παράδοση στο σπίτι. Το ποσοστό εκείνων που παραγγέλνουν προϊόντα online και μετά τα παραλαμβάνουν από κάποιο κατάστημα σημειώνει για πρώτη φορά πτώση. Άρα, αντί να πηγαίνουν οι πελάτες στα προϊόντα, υπάρχει πλέον η απαίτηση τα προϊόντα να πηγαίνουν σε αυτούς. Αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια σύνδεσης των λιανεμπόρων με τους πελάτες. Για να γίνει αυτό, πρέπει να βρουν τον τρόπο «να κερδίσουν το μυαλό και την καρδιά τους».


Τα εμπόδια

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά της γενιάς Ζ, που κάνουν ακόμη πιο δύσκολη αυτή την αποστολή. Για παράδειγμα, οι ανήκοντες σε αυτή την ομάδα είναι ανυπόμονοι και εύκολα βάζουν στην άκρη εκείνους που δεν ικανοποιούν άμεσα τις απαιτήσεις τους ή τους περιπλέκουν τη ζωή. Αυτό το στοιχείο θέτει τον πήχη πολύ ψηλά για το εμπόριο. Παράλληλα, η εξοικείωσή τους με την τεχνολογία και η φυσική τους τάση προς τη δημιουργικότητα και την καινοτομία τους οδηγεί να αναζητούν μόνοι τους τις λύσεις σε κάθε ζήτημα που τους αφορά. Στο πεδίο της σχέσης τους με τις επιχειρήσεις, αυτό σημαίνει πως επιθυμούν να δημιουργήσουν τις λύσεις μαζί με την επιχείρηση. Θέλουν να δώσουν μαζί με τις επιχειρήσεις την απάντηση στο τι, πώς και πότε θα πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Άρα, δεν αρκεί η προσφορά προσωποποιημένων λύσεων, ούτε μια τυπική προσέγγιση, αφού ένα ακόμη χαρακτηριστικό των ατόμων αυτής της ηλικίας είναι πως θέλουν προτάσεις και λύσεις που τους προσφέρονται με έναν ευχάριστο τρόπο. Ορισμένα παραδείγματα που δείχνουν πώς επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της γενιάς Ζ είναι τα εξής:

«Fast food μόνο για μένα»

Το 2015 μια από τις ηγετικές επιχειρήσεις του γρήγορου φαγητού ήταν η πρώτη που παρουσίασε μια mobile εφαρμογή για την παραγγελία και την πληρωμή της, και στην περίπτωση που ο πελάτης έτρωγε στο εστιατόριο και όταν απλώς περνούσε από το εστιατόριο για να παραλάβει την παραγγελία του. Αυτό που έκανε ιδιαίτερη τη συγκεκριμένη εφαρμογή ήταν πως έδινε τη δυνατότητα στον πελάτη (κυρίως στους νέους), να εξαντλήσει τη δημιουργικότητά του, παραγγέλνοντας μενού που συνέθετε ο ίδιος το οποίο δεν υπήρχε στον κατάλογο του καταστήματος, αξιοποιώντας προτάσεις και προσφορές που έβρισκε στην εφαρμογή. Επίσης, οι πελάτες είχαν την ευκαιρία να καλύψουν και την ανάγκη επικοινωνίας με άλλους, καθώς τους δινόταν η δυνατότητα να ανεβάσουν τη δική τους δημιουργία σε συγκεκριμένα site (όπως το HacktheMenu.com). Σύμφωνα με το Bloomberg, ο μέσος όρος των ψηφιακών παραγγελιών της αλυσίδας είναι κατά 20% υψηλότερος από εκείνες που γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο και εξυπηρετούνται από υπαλλήλους στα καταστήματα, ενώ η επιχείρηση έχει καταφέρει να κερδίσει την προτίμηση των καταναλωτών που ανήκουν στη γενιά Ζ.

Snack tracking

Όταν μια δημοφιλής αλυσίδα food delivery πρόσθεσε το Internet of Things στις διαδικασίες της, πρόσφερε στους πελάτες της μια πολύ ξεκάθαρη αγοραστική εμπειρία, διασφαλίζοντάς τους κάτι που επιθυμούν διακαώς: την ευκολία. Μείωσε τη διαδικασία παραγγελίας στις 5 κινήσεις, ενώ προσέθεσε τη δυνατότητα παρακολούθησης της παραγγελίας έως τη στιγμή της παράδοσης. Έτσι, κατάφερε να μετατρέψει τη δυσάρεστη διαδικασία της αναμονής σε μια ευχάριστη επικοινωνία με την επιχείρηση.

Ο θρίαμβος της καινοτομίας!

Σε ένα περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς και δραματικά, οι επιχειρήσεις θέτουν και αυτές τον στόχο της αλλαγής στον τρόπο σκέψης και δράσης. Όπως τονίζει και η έρευνα, εάν ισχύει ο νόμος του Moore, κάθε 18-24 μήνες η τεχνολογική ικανότητα των κοινωνιών θα συνεχίσει να διπλασιάζεται. Αυτό και μόνο το γεγονός θα οδηγήσει σε μεγάλες κοινωνικές αλλαγές, άρα και σε αλλαγές των συνηθειών και των αναμονών μας. Οι γενιές θα διαχωρίζονται βάσει όλο και μικρότερων χρονικών διαστημάτων. Οι επιχειρήσεις θα προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές και θα φροντίσουν να θριαμβεύσουν στην αναμέτρηση με τις προσκλήσεις. Βασική προϋπόθεση: η κατανόηση των καταναλωτών και συνολικά της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ώστε να προσφέρονται προϊόντα, υπηρεσίες και εμπειρίες, που πο αποδέκτες τους δεν είχαν καν φανταστεί.

Τι συμβαiνει στην Ελλάδα

Η παγκόσμια έρευνα Workmonitor της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού Randstad, για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 επισημαίνει μεταξύ άλλων πως στην Ελλάδα, ποσοστό 65% των σημερινών εργαζομένων πιστεύουν ότι η γενιά Ζ είναι πιθανότερο να απαιτήσει πιο ευέλικτες συνθήκες στον εργασιακό χώρο. Ποσοστό 64% των Ελλήνων πιστεύουν ότι όσοι εργάζονται ήδη μπορούν να διδαχθούν πολλά από τη γενιά Ζ όσον αφορά στην τεχνολογία, ενώ σε ποσοστό 28% πιστεύουν ότι μπορούν να μάθουν από αυτή τη γενιά και σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Επίσης, ποσοστό 56% των εργαζομένων στην Ελλάδα θεωρούν τη γενιά Ζ απαραίτητη προκειμένου να μπορέσουν οι εταιρείες να είναι πραγματικά καινοτόμες. Μόλις το 30% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο εργοδότης τους είναι επαρκώς προετοιμασμένος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της γενιάς Ζ. Για τη συνεργασία μεταξύ των τριών γενιών, ποσοστό 55% δήλωσαν ότι ο εργοδότης τους προωθεί ενεργά το mentorship, το οποίο σημαίνει ότι οι νέοι εργαζόμενοι καθοδηγούνται και εκπαιδεύονται από τους παλαιότερους.