Την «απειλή» που αντιμετωπίζουν στη γαλλική αγορά τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα από ανταγωνιστικά προϊόντα άλλων χωρών, αλλά και από τον… κακό τους εαυτό, τόνισε ο Ευαγόρας Μαυρομμάτης, συνιδιοκτήτης του ομίλου Maison Mavrommatis που δραστηριοποιείται στην αγορά των τροφίμων και της εστίασης της Γαλλίας, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Enterprise Greece και το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν είμαστε μόνοι μας στην αγορά σε ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά».

Στο ελαιόλαδο υπάρχει έντονος ανταγωνισμός από την Τυνησία, μία χώρα που παλιότερα δεν παρήγαγε ποιοτικό ελαιόλαδο, όμως πλέον το προϊόν της είναι ποιοτικό, αλλά και φθηνό, με αποτέλεσμα να μας «απειλεί καθημερινά». Ως προς τα γαλακτοκομικά, τόνισε πως οι ανατιμήσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα λόγω της σύρραξης στην Ουκρανία εγείρουν πρόβλημα για το γιαούρτι και τη φέτα, καθώς η Βουλγαρία μπαίνει δυναμικά στη γαλλική αγορά με ανταγωνιστικές τιμές. Ένα επιπλέον πρόβλημα αποτελούν οι περιπτώσεις προϊόντων-μαϊμού που όπως κατήγγειλε κυκλοφορούν στη γαλλική αγορά. Είπε χαρακτηριστικά ότι, σύμφωνα με αναφορές, υπάρχουν ελιές προερχόμενες από την Αίγυπτο που «βαφτίζονται» ελιές Καλαμών και εξάγονται ως τέτοιες στη Γαλλία, κάτι που όπως σχολίασε θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα αν μαθευτεί, καθώς οι ελιές Καλαμών χρησιμοποιούνται ευρέως σε γαλλικά εστιατόρια. Αντίστοιχες καταγγελίες υπάρχουν επίσης και για τυνησιακό λάδι που επανεξάγεται στη Γαλλία μέσω Κρήτης ως ελληνικό, σύμφωνα με τον ίδιο.

Κερδίζουν έδαφος τα ελληνικά κρασιά
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαυρομμάτης στο ελληνικό κρασί, που όπως επεσήμανε έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία 15-20 χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτήν τη στιγμή εμείς σαν εισαγωγείς έχουμε βάλει σε 13 εστιατόρια με αστέρι Michelin ελληνικά κρασιά. Αν πάει κανείς στον Πύργο του Άιφελ, στο Jules Verne, έχει τέσσερις κωδικούς ελληνικών κρασιών. Μπορώ να σας πω ότι είμαστε έκπληκτοι, πουλάει πάρα πολύ ελληνικό κρασί». Ανέφερε επίσης το παράδειγμα της Ρετσίνας Κεχρή, που έχει μπει σε εστιατόριο με τρία αστέρια Michelin, καθώς και σε ορισμένα άλλα εστιατόρια με δύο αστέρια, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά με ρετσίνα.

«Είναι τύχη για την Ελλάδα τα βιολογικά»
Μιλώντας για τα βιολογικά προϊόντα, τόνισε πως «είναι τύχη για την Ελλάδα τα βιολογικά προϊόντα» και κάλεσε όσους παραγωγούς δεν έχουν ακόμα αρχίσει να παράγουν βιολογικά, να αρχίσουν να το κάνουν, καθώς πρόκειται για μία κατηγορία που έχει πολύ μέλλον και θα πρέπει οι Έλληνες παραγωγοί να εκμεταλλευτούν αυτήν την τάση, ώστε να αποσπάσει η Ελλάδα το μερίδιο που της αναλογεί. Τόνισε ακόμα πως στην Ελλάδα οι μικροί παραγωγοί παραγνωρίζονται και θα πρέπει να στηριχθούν περισσότερο, όπως συμβαίνει με τους Ισπανούς και Ιταλούς παραγωγούς.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter