Τη βαθιά ανησυχία τους εξέφρασαν οι Γάλλοι παραγωγοί κονιάκ μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει δασμούς στα κινέζικα ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Η εν λόγω κίνηση έχει κλιμακώσει τις εμπορικές εντάσεις, προκαλώντας ανησυχίες για πιθανά αντίποινα από το Πεκίνο.

Αναλυτικότερα, την Τετάρτη, 12 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς έως και 38,1% στα εισαγόμενα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με το Reuters, σε απάντηση, η Κίνα είχε ήδη ξεκινήσει μια άντι-ντάμπινγκ (αθέμιτου ανταγωνισμού) έρευνα για τις εισαγωγές ευρωπαϊκού brandy τον Ιανουάριο 2024, κίνηση που ερμηνεύεται ως αντίδραση στη διευρυνόμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές εξαγωγές brandy προς την Κίνα, με μεγάλες εταιρείες όπως η Pernod Ricard και η Remy Cointreau να αποκομίζουν σημαντικά έσοδα από την ασιατική αγορά. Οι πιθανές συνέπειες αυτής της εμπορικής διαμάχης προκαλούν μεγάλη ανησυχία στον κλάδο.

Οι υψηλοί κινεζικοί δασμοί στο ευρωπαϊκό brandy δύνανται να αφήσουν «ξεκρέμαστες» τις γαλλικές εταιρείες με τεράστιες ποσότητες κονιάκ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter