Στα χέρια της εταιρείας παραγωγής ιχθυοτροφών Ίριδα περνά πλέον ο έλεγχος της Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες, με την εξαγορά αυτή να σηματοδοτεί και το τέλος εποχής για την τελευταία, καθώς για πρώτη φορά από ιδρύσεώς της δεν θα βρίσκεται στο «τιμόνι» της η Νάνσυ Παντελεημονίτου. Η συμφωνία εξαγοράς της Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες δίνει στην Ίριδα μερίδιο 83,5% της εταιρείας, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής το τίμημα της εξαγοράς.

Ήδη μάλιστα από τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου έχει εκλεγεί το νέο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης από το Γαλαξίδι, στο οποίο δε μετέχει πια η Νάνσυ Παντελεημονίτου, μέχρι πρότινος πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας. Πλέον, καθήκοντα προέδρου ασκεί ο Νίκος Παπαϊωάννου, ένας εκ των ιδρυτών και επικεφαλής της Ίριδας, ενώ οι Απόστολος και Μιχαήλ-Άγγελος Γκογκορώσης, γιοι του έτερου συνιδρυτή της Ίριδας, Χρήστου Γκογκορώση, μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο ως εκτελεστικά μέλη.

Στο πόστο του διευθύνοντος συμβούλου παραμένει πάντως ο Σπύρος Γιαννουλάτος, ενώ νέα προσθήκη στο ΔΣ της εταιρείας αποτελεί ο Αντώνης Χαχλάκης, επί χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Νηρεύς.

Τα οικονομικά μεγέθη των δύο εταιρειών
Η εξαγορά της Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες αποτελεί μία εξέλιξη που μπορεί να… ταράξει τα νερά της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας, τα οποία έχουν «θολώσει» τους τελευταίους μήνες από την ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι με την Avramar. Αρκεί να δει κανείς τα οικονομικά μεγέθη των δύο παικτών: η Ίριδα το 2022 πραγματοποίησε τζίρο που ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια ευρώ (έναντι 112,7 εκατ. το 2021), με καθαρά κέρδη κοντά στα 8,8 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία από το Γαλαξίδι εμφάνισε πέρυσι πωλήσεις 73,4 εκατ. ευρώ (έναντι 64,4 εκατ. το 2021), με καθαρά κέρδη άνω των 2,5 εκατ. ευρώ.

Με ιστορία από το 1987
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες ιδρύθηκε το 1987, όταν η νορβηγική εταιρεία Marine Farms ASA ανέθεσε στη Νάνσυ Παντελεημονίτου να βρει κατάλληλες περιοχές στην Ελλάδα για υδατοκαλλιέργειες. Η κ. Παντελεημονίτου επέλεξε τοποθεσίες γύρω από το Γαλαξίδι και ανέλαβε καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου της νεοσύστατης εταιρείας. Το 1995 οι εταίροι αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την εταιρεία και η Νάνσυ Παντελεημονίτου αγόρασε την επιχείρηση και ανέλαβε τη συνέχισή της, πετυχαίνοντας να τη διατηρήσει ως έναν σταθερό, ισχυρό παίκτη σε μία αγορά που γνώρισε ουκ ολίγες ανακατατάξεις τις τελευταίες δεκαετίες. Πλέον, η «μπαγκέτα» περνά στα χέρια της Ίριδας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter