Επέκταση του δικτύου των καταστημάτων της και με μικρομεσαίες μονάδες λιανικής επιχειρεί η Πέντε (σούπερ μάρκετ Γαλαξίας), προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που ασκούνται γενικότερα στην αγορά από τα μικρά σούπερ μάρκετ του ανταγωνισμού (τύπου convenience stores), ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβαθμίσει τις υποδομές logistics που έχει στην Αττική.

Aναλυτικότερα η Πέντε προτίθεται να επανατοποθετηθεί μερικώς στις γειτονιές με καταστήματα, που οι χώροι πωλήσεών τους δεν θα υπερβαίνουν τα 400-500τμ, επιδιώκοντας, έτσι, να έρθει πιο κοντά στο καταναλωτικό κοινό. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της εταιρείας, σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν τέσσερα-πέντε νέα καταστήματα τέτοιου τύπου, ενώ, όπως εξηγούν παράγοντες της Πέντε, το σενάριο της οργάνωσης και λειτουργίας καταστημάτων τύπου μίνι μάρκετ (100-200τμ) ήδη έχει αποκλειστεί, καθότι αυτά απαιτούν διαφορετική λογική οργάνωσης και υποστήριξης. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η αλυσίδα δεν έχει επενδύσει σε καταστήματα έκτασης χώρου μικρότερης των 800τμ. Ωστόσο, οι κινήσεις του ανταγωνισμού στο σχετικό πεδίο την υποχρεώνουν να αναθεωρήσει την πολιτική της, οπότε ετοιμάζεται να καταλάβει θέσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και με μικρότερα σούπερ μάρκετ. «Οι στρατηγικές επέκτασης του οργανωμένου λιανεμπορίου άλλαξαν. Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις νέες τάσεις της αγοράς», δηλώνει χαρακτηριστικά παράγοντας της Πέντε, μιας αλυσίδας που αναπτύσσεται σε κερδοφόρα βάση, ακολουθώντας πιστά συντηρητικές πολιτικές καθ’ όλη την ιστορία της.

Η Πέντε λειτουργεί 157 καταστήματα, έχοντας από την αρχή του έτους ιδρύσει δύο νέα. Κατά τους επόμενους μήνες –πιθανότατα έως τέλος του έτους– πρόκειται να εγκαινιάσει την λειτουργία ακόμη δύο ή τριών σούπερ μάρκετ.

Στο στόχαστρο εξαγορές
Σύμφωνα με πληροφορίες του σελφ σέρβις, η Γαλαξίας ήδη μελετά προτάσεις για την απόκτηση μικρών τοπικών δικτύων. Κατά τις πηγές μας η διοίκησή της διαπραγματεύθηκε πρόσφατα την εξαγορά δύο εταιρειών με παρουσία στην περιφέρεια, δίχως ωστόσο να έρθει σε συμφωνία. Πρόκειται για τοπικές αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στη Βόρειο Ελλάδα.

Οι πρωτοβουλίες επέκτασης που αναλαμβάνει η Πέντε εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθειά της να ανταπεξέλθει στις ανταγωνιστικές πιέσεις, οι οποίες λόγω της εντεινόμενης συγκέντρωσης του κλάδου έχουν καταστεί τα τελευταία δύο χρόνια ασφυκτικότερες. Η αλυσίδα εκτιμά ότι φέτος ο τζίρος της θα καταγράψει απώλειες της τάξης του 5% έναντι της περυσινής χρήσης, οπότε ο κύκλος εργασιών της θα διαμορφωθεί, όπως υπολογίζεται, λίγο χαμηλότερα από το επίπεδο των 500 εκατ. ευρώ.

Όσο για την κερδοφορία της, παράγοντες της αλυσίδας θεωρούν ότι και φέτος θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει η ρευστότητα και τα κεφαλαιακά της αποθέματα.

Νέο κέντρο logistics στην Αθήνα
Το μεγάλο στοίχημα για την Πέντε είναι η αναβάθμιση των αποθηκευτικών της χώρων που διατηρεί στην Αττική. Η εταιρεία, που σήμερα λειτουργεί συνολικά τρία κέντρα Logistics σε Αθήνα, Θήβα και Λάρισα, εξετάζει σειρά εναλλακτικών λύσεων για την οργάνωση νέων μεγαλύτερων αποθηκευτικών χώρων στην πρωτεύουσα. Στο πλαίσιο αυτό, προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που προκύπτουν από τις απαιτήσεις των ειδικών προδιαγραφών χώρου και οργάνωσης των logistic center κι ασφαλώς τη χρηματοδότηση ενός σχετικού project, που σε κάθε περίπτωση θα είναι υψηλού κόστους. Η διοίκηση της αλυσίδας φέρεται αποφασισμένη να χρηματοδοτήσει με ίδια κεφάλαια τη σχετική επένδυση, όπως πάντα, οπότε θα τεθεί ζήτημα κατανομής και συντονισμού των ετήσιων επενδύσεών της στην επέκταση του δικτύου της με νέα καταστήματα και στις ανακαινίσεις των παλαιότερων εμπορικών της μονάδων.