Το παγκόσμιο ζητούμενου του ψηφιακού μετασχηματισμού, είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει άμεσα η γαλακτοβιομηχανία ενώ ταυτόχρονα είναι μια βιομηχανία με ειδικές απαιτήσεις για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.
Από την παραγωγή της πρώτης ύλης, μέχρι το τελικό καταναλωτικό προϊόν, η ζώνη γάλακτος είναι το βασικό στάδιο της παραγωγικής αλυσίδας γάλακτος και των προϊόντων του που διαμορφώνει το κόστος αλλά και την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Εξ ου και είναι το πιο κρίσιμο στάδιο για την υιοθέτηση λύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού και απαιτεί λύσεις εστιασμένες στις προδιαγραφές της συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα οι λύσεις αυτές θα πρέπει να προσαρμόζονται άμεσα και να ακολουθούν κάθε νέα οδηγία και απαίτηση.
Τα ζητήματα που απαιτούν άμεση «απάντηση»
Το αυξημένο κόστος παραγωγής, η άμεση επίδραση των φυσικών καταστροφών στην παραγωγή γάλακτος -όπως έδειξε και η πρόσφατη θεομηνία στη Θεσσαλία-, ο εντεινόμενος ανταγωνισμός καθώς και οι διαρκείς νομοθετικές παρεμβάσεις έχουν ισχυρό αποτύπωμα στην κερδοφορία και -συνεπώς- τη βιωσιμότητα των εταιρειών. Ο ορθός τρόπος κοστολόγησης της πρώτης ύλης με βάση τα ποιοτικά αλλά και ποσοτικά χαρακτηριστικά αναδεικνύεται σε παράγοντα-καταλύτη. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους τομείς της βιομηχανίας f&b, η πρώτη ύλη της γαλακτοβιομηχανίας απαιτεί καθημερινή συλλογή, από κάθε παραγωγό. Αυτό καθιστά την ανάγκη αξιόπιστης ιχνηλασιμότητας επιβεβλημένη, το ίδιο και τη δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης σε περίπτωση έκτακτων περιστατικών. Οι λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, είναι γνωστό εξάλλου, ότι μπορούν να προσφέρουν πρόσβαση σε δεδομένα για την πρώτη ύλη προτού καν αυτή παραχθεί, δηλαδή από την παρακολούθηση του ζωικού κεφαλαίου ή και μέχρι να εισέλθει στη γραμμή παραγωγής για τη δημιουργία των τελικών καταναλωτικών προϊόντων.
Τα «αγκάθια» του ψηφιακού μετασχηματισμού και το κόστος της μη δράσης
Όπως έχει δείξει η εμπειρία της διαδικασίας ψηφιακού μετασχηματισμού σε πολλούς κλάδους της αγοράς και χώρες ανά τον κόσμο, το κόστος της υιοθέτησης των σχετικών συστημάτων και λύσεων είναι μεγάλο ή και δυσπρόσιτο για τους οργανισμούς και τις εταιρείες, ειδικά τις μικρομεσαίες. Επιπλέον τα συστήματα αυτά είναι πολυσύνθετα με αποτέλεσμα να απαιτείται επιπλέον επένδυση στην εκπαίδευση του προσωπικού, για να γίνει χρήση τους, ή στελέχωση με νέο, εξειδικευμένο προσωπικό. Ωστόσο, το κόστος της μη δράσης αποδεικνύεται μεγαλύτερο, έως και παράγοντας που καθιστά μια εταιρεία μη βιώσιμη. Εξ ου και υπάρχουν προβλέψεις σε κοινοτικό αλλά και κρατικό επίπεδο για επιδότηση των προαπαιτούμενων για την ψηφιακή μετάβαση των οργανισμών καθώς αυτή βελτιώνει την απόδοση και την ανταγωνιστικότητα τους και τελικά τη βιώσιμη κερδοφορία τους. Όσα πρέπει να γνωρίζει η γαλακτοβιομηχανία για το μεγάλο στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού θα συζητηθούν στο πάνελ διαλόγου «Ψηφιακός μετασχηματισμός στην γαλακτοβιομηχανία και την ζώνη γάλακτος» στο Dairy Conference powered by MIK3. Γίνετε κι εσείς μέρος της συζήτησης εδώ.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter