Εν τέλει, επικράτησαν οι ξένες γαλακτοβιομηχανίες που εισάγουν στη χώρα μας και όσες χρησιμοποιούν πρώτη ύλη εξ αλλοδαπής! Έτσι ερμηνεύεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανέτρεψε την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος. Η Επιτροπή απέρριψε το ελληνικό αίτημα περί υποχρέωσης αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι κλπ) που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2010.

Στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομίας ήταν η επέκταση της εφαρμογής αυτής της διάταξης και στα τυροκομικά. Όπως, όμως, αναφέρεται στη σχετική απόφαση της Επιτροπής, «οι ελληνικές αρχές δεν προέβαλαν καμία δικαιολογία, η οποία να συνεπάγεται το συμπέρασμα ότι η καθιέρωση γενικά της υποχρέωσης αναφοράς της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης (γάλακτος) ή της συγκεκριμένης χώρας παραγωγής ή η ένδειξη “παραγωγής ΕΕ” είναι αναγκαία».

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η απόφαση αυτή αποτελεί πλήγμα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, καθώς εξανεμίζονται οι όποιες πιθανότητες είχαν να πωλούν σε καλύτερες τιμές το γάλα τους στις βιομηχανίες, με το επιχείρημα ότι ο καταναλωτής εμπιστεύεται περισσότερο το εγχώριο προϊόν. Ήδη οι κτηνοτρόφοι το 2009 υποχρεώθηκαν να συρρικνώσουν πάνω από 12%, σε σχέση με το 2008, τις τιμές τους στο γάλα που πούλησαν στη γαλακτοβιομηχανία. Μάλιστα, πέρσι έκλεισαν 700 αγελαδοτροφικές μονάδες, ενώ την τελευταία πενταετία οι αγελαδοτρόφοι μειώθηκαν από 7.000 σε 3.500.

«Οι ξένες ευρωπαϊκές γαλακτοβιομηχανίες άσκησαν πιέσεις, που ήταν αναμενόμενες, ώστε να μην περάσει η αναγραφή της ένδειξης προέλευσης», επισημαίνει ανώτατο στέλεχος από μεγάλη γαλακτοβιομηχανία. Πάντως, δεν διαπιστώνεται κάμψη πωλήσεων στα γαλακτοκομικά που δεν φέρουν τη σήμανση περί της ελληνικότητας της πρώτης ύλης τους. Αντίστοιχα, οι πωλήσεις γιαουρτιών μεγάλης εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας, παραγόμενων από πρώτη ύλη εξ αλλοδαπής, επίσης δεν επηρεάστηκαν. Όπως συμπεραίνεται, τουλάχιστον σ’ αυτή την περίοδο, ο καταναλωτής έλκεται αποκλειστικά από τις τιμές και τις προσφορές που συνοδεύουν τα προϊόντα.

Όπως εκτιμάται, οι γαλακτοβιομηχανίες θα περάσουν σταδιακά στις τελικές τιμές όλη την αύξηση του ΦΠΑ ιδιαίτερα σε κάποια προϊόντα (φρέσκο γάλα και γιαούρτι), όπου υπήρξε πέρυσι «πόλεμος τιμών», με το επιχείρημα ότι ήδη οι προσφορές σε αυτά τα προϊόντα είναι συνεχείς, καθ’ ον χρόνο η εγχώρια γαλακτοβιομηχανία πλήττεται από την πλημμυρίδα των εισαγόμενων γαλακτοκομικών-τυροκομικών ειδών.

Αποφάσεις για σύνθεση-προέλευση τροφίμων
Πρόσφατα, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου ελήφθησαν τρεις ενδιαφέρουσες αποφάσεις. H πρώτη αφορά στην υποχρεωτική αναγραφή στη συσκευασία της χώρας παραγωγής ή προέλευσης προϊόντων, όπως κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά, φρέσκα οπωροκηπευτικά κά. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα να αναγραφούν αυτά τα στοιχεία, τότε θα αναγράφεται η ένδειξη «απροσδιόριστης προέλευσης». H απόφαση αυτή, εφόσον επικυρωθεί και από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, εισάγει νέα δεδομένα στο παιχνίδι των λαθραία εισαγόμενων κρεάτων, στη νόθευση γαλακτοκομικών ή στην παράνομη εισαγωγή πατάτας.

Η δεύτερη απόφαση υποχρεώνει τις αλυσίδες fast-food να αναγράφουν στα συσκευασμένα προϊόντα -ακόμα και σε αυτά που συσκευάζονται την τελευταία στιγμή- την ονομασία, τα συστατικά, τα αλλεργιογόνα και τη χώρα προέλευσης του φαγητού, όπως και στις θερμίδες του προϊόντος.

Η τρίτη απόφαση αφορά στη λεγόμενη «διατροφική δήλωση», δηλαδή την υποχρεωτική αναγραφή της ενεργειακής αξίας στις ποσότητες λιπαρών, υδρογονανθράκων και αλατιού με ευανάγνωστο τρόπο στα προϊόντα της αγοράς. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα μη συσκευασμένα προϊόντα (πλην fast-food).