Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή δημιούργησε έναν νέο τύπο γάλακτος, με την ονομασία γάλα «Βραδινό» το οποίο, προς το παρόν, διατίθεται μόνο από το κατάστημα εντός των εγκαταστάσεων της. Ειδικότερα, πρόκειται για ένα διαφορετικό γάλα το οποίο έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη και προέρχεται μόνο από το βραδινό άρμεγμα των αγελάδων. Σημειώνεται ότι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή παρουσίασε την καινοτομία της σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Εκπαιδευτικού Κέντρου «Αλίκη Περρωτή».

«Στο πλαίσιο της διαχρονικής συνεργασίας του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, διερευνούμε καινοτόμες μεθόδους στην εκτροφή των ζώων για βελτιστοποίηση της ευζωίας τους και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων» δήλωσε ο Γιώργος Αρσένος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. «Έτσι, προέκυψε η ιδέα για την εκμετάλλευση του βραδινού γάλακτος λαμβάνοντας υπόψη την ευζωία των αγελάδων, αλλά και τα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τη διαφορά αυτού του γάλακτος σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητά του σε μελατονίνη» υπογράμμισε ο ίδιος. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γιώργος Αρσένος τόνισε μεταξύ άλλων: «Η παραγωγή της μελατονίνης, στην οποία εμπλέκεται και η βιταμίνη Β6, που είναι σημαντική για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και για την καλή υγεία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, αναστέλλεται από το φως και ενεργοποιείται από το σκοτάδι. Επομένως, το άρμεγμα των αγελάδων το βράδυ, μας δίνει γάλα το οποίο χαρακτηρίζουμε ως «Βραδινό» και αποδεικνύεται ότι περιέχει περισσότερη μελατονίνη».

Απώτερος σκοπός να μπορέσει να επισημανθεί στο τελικό προϊόν η ύπαρξη της αυξημένης ποσότητας της φυσικά παραγόμενης μελατονίνης στο αγελαδινό γάλα
Με τη σειρά του, ο προϊστάμενος του Βουστασίου και της Μονάδας Επεξεργασίας Γάλακτος του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος της ΑΓΣ, Στράτος Σουγλής, τόνισε ότι το γάλα «Βραδινό» άρχισε ως ιδέα πριν από 3,5 χρόνια, σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. «Αποφασίσαμε να διερευνήσουμε την επίδραση της ημέρας και της νύχτας πιο συγκεκριμένα στα παραγόμενα επίπεδα της φυσικής μελατονίνης στο γάλα των αγελάδων μας» ανέφερε ο κ. Σουγλής. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η ερευνητική ομάδα προχώρησε σε μια σειρά από εργαστηριακές αναλύσεις συγκρίνοντας τις τιμές της παραγόμενης μελατονίνης στο γάλα σε διάφορες εποχές του έτους, τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας, όσο και στο γάλα που αρμέγεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Στη συνέχεια, προχωρήσαμε στην μεταποίηση του γάλακτος και στο ημερήσιο παραγόμενο γάλα και στο βραδινό για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε την συγκέντρωση της μελατονίνης στο τελικό προς κατανάλωση από τον άνθρωπο προϊόν. Απώτερος σκοπός στο μέλλον είναι να μπορέσει να επισημανθεί στο τελικό προϊόν η ύπαρξη της αυξημένης ποσότητας της φυσικής παραγόμενης μελατονίνης στο αγελαδινό γάλα, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει σήμερα», είπε.

Όταν ξεκίνησε το πρότζεκτ, επικεφαλής του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος της ΑΓΣ ήταν ο Δρ. Ευάγγελος Βέργος. «Ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων που προέκυψε είχε σταθερή συνοχή και πλησίαζε την ανώτερη τιμή του εύρους που αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία, πράγμα ελπιδοφόρο σε ένα νέο προϊόν, αν αναλογιστούμε το καλό επίπεδο ευζωίας του κοπαδιού και τη γενετική υπόσταση των αγελάδων. Υπεύθυνα, λοιπόν, προς τον καταναλωτή και στο εκπαιδευτικό ίδρυμα που εκπροσωπούμε, εκτός της παραγωγής του νέου αυτού γάλακτος, προγραμματίζεται περαιτέρω η εφαρμογή πρωτοκόλλων εφαρμοσμένης έρευνας», επεσήμανε ο κ. Βέργος.

Αναφορικά, η χημική ανάλυση της μελατονίνης σε γάλα και προϊόντα γάλακτος έχει ανατεθεί στο Εργαστήριο Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων με επιστημονικά υπεύθυνο τον επ. καθηγητή Γεωπονίας, Δρ. Ιωάννη Μουρτζίνο και στο Εργαστήριο αναλυτικής χημείας του τμήματος Χημείας και πραγματοποιείται σε υποδομές του Διεπιστημονικού Κέντρου Αγροδιατροφής του ΑΠΘ. «Σε μελλοντική έρευνα θα μπορούσαν να «ανακαλυφθούν» και άλλα βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος με πραγματοποίηση μη στοχευμένης ανάλυσής του. Θα μπορούσε, επίσης, να γίνει μεταβολική ανάλυση για την ταυτοποίηση μεταβολιτών που βρίσκονται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ως συνέπεια της παραγωγής και της επεξεργασίας του», ανέφερε ο ίδιος στην εκδήλωση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter