Στατικά έως πτωτικά κινήθηκαν το 2011 οι πωλήσεις του γάλατος και των γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων. Η θέση τους, πάντως, μεταξύ των πιο ζωτικών προϊόντων διατροφής δεν αφήνει την απαισιοδοξία να καλύψει τις προβλέψεις για τις φετινές εξελίξεις. Πονοκέφαλος, ωστόσο, για τις επιχειρήσεις του κλάδου παραμένει η έλλειψη κι οι ανατιμήσεις της πρώτης ύλης, που ωθούν προς τα πάνω τις τιμές λιανικής. Κι η εισοδηματικά εξουθενωμένη ζήτηση που αντιδρά, στρεφόμενη στις λύσεις των ιδιωτικών μαρκών.

Μια ώθηση, πάντως, στις πωλήσεις της εν λόγω αγοράς το 2011 έδωσαν οι νέες προτάσεις προϊόντων εκ μέρους των μικρών τοπικών γαλακτοβιομηχανιών, που προβάλλουν το πλεονέκτημα της διάθεσης προϊόντων υψηλής ποιότητας. Σε γενικές γραμμές μπορεί να υποστηριχτεί ότι ο ευρύτερος κλάδος του γάλατος και των προϊόντων του πορεύεται, μεσούσης της κρίσης, με τις μικρότερες αβαρίες, τουλάχιστον σε σχέση με άλλες κατηγορίες τροφίμων, πράγμα που δίνει έναν τόνο συγκρατημένης αισιοδοξίας στις προβλέψεις για το μέλλον του.

Γάλα: Αυξητικές οι πωλήσεις σε όγκο
Το 2011 η κατηγορία του γάλατος εμφάνισε εικόνα αντίστοιχη του 2010. Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Στουραΐτη, αγοραστή γαλακτοκομικών και κατεψυγμένων προϊόντων των My market, γενικά οι πωλήσεις του προϊόντος από άποψη αξίας ήταν στατικές έως πτωτικές, λόγω της έντασης των προωθητικών προγραμμάτων, αλλά από άποψη όγκου ήταν αυξητικές.

 Πίνακας: Πωλήσεις γάλακτος σε όγκο στο σύνολο των σούπερ μάρκετ (σε χιλ. λίτρα)

 Είδος  2009  2010  Ιαν-27/11/10  Ιαν-27/11/11  Μεταβ.
 Φρέσκο γάλα  131.996  138.961  123.649  125.199  1,3%
 Γάλα υψηλής παστ.  105.111  110.439  97.812  102.164  4,4%
 Εβαπορέ  106.322  102.208  90.935  89.128  -2,0%
 Γάλα UHT  5.428  4.605  4.092  3.485  -14,8%
 Σύνολο  348.857  356.213  316.488  319.976  1,1%
 Προιόντα PL  36.015  39.345  34.443  43.249  25,6%

  Πηγή: Symphony IRI

 Πίνακας: Πωλήσεις γάλακτος σε αξία στo σύνολο των σούπερ μάρκετ (σε χιλ. ευρώ)

 Είδος  2009  2010  Ιαν-27/11/10  Ιαν-27/11/11  Μεταβ.
 Φρέσκο γάλα  156.993  157.630  140.201  151.170  7,8%
 Γάλα υψηλής παστ.  138.778  145.076  128.589  136.260  6,0%
 Εβαπορέ  103.122  99.659  88.604  86.554  -2,3%
 Γάλα UHT  8.299  6.956  6.189  5.311  -14,2%
 Σύνολο  407.192  409.321  363.583  379.295  4,3%
 Προιόντα PL  30.032  32.165  28.120  36.328  29,2%

 Πηγή: Symphony IRI

Αναπτυσσόμενη ζήτηση εξακολουθεί να έχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το γάλα υψηλής παστερίωσης, που προτιμάται για λόγους οικονομίας. Αφενός γιατί, έχοντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καταναλώνεται πριν ο κίνδυνος της αλλοίωσής του οδηγήσει το προϊόν στην απόρριψή του και αφετέρου, γιατί η επιλογή παστεριωμένου αποβαίνει υπέρ της οικονομίας χρόνου του καταναλωτή, αφού έτσι απαλλάσσεται από την έγνοια να το προμηθεύεται καθημερινά. Πτωτικά κινείται η ζήτηση του φρέσκου γάλατος, του γάλατος μακράς διάρκειας UHT και του εβαπορέ.

 Πίνακας: Πωλήσεις γάλακτος σε όγκο ανά μέγεθος στο σύνολο των σούπερ μάρκετ (σε χιλ. λίτρα)

 Μέγεθος κατ.  2009  2010  Ιαν-27/11/2010  Ιαν-27/11/2011  Μεταβολή
 0-400 τμ.  67.760  69.484  61.983  60.500  -2,4%
 401-1000 τμ.  135.541  129.975  115.572  115.392  -0,2%
 1001-2500 τμ.  104.165  108.532  96.468  98.662  2,3%
 2501< τμ.  41.391  48.222  42.465  45.422  7,0%
 Σύνολο  348.857  356.213  316.488  319.976  1,1%

 Πηγή: Symphony IRI

 Πίνακας: Πωλήσεις γάλακτος σε αξία ανά μέγεθος στο σύνολο των σούπερ μάρκετ (σε χιλ. ευρώ)

 Μέγεθος κατ.  2009  2010  Ιαν-27/11/2010  Ιαν-27/11/2011  Μεταβολή
 0-400 τμ.  161.121  153.312  122.837  115.997  -5,6%
 401-1000 τμ.  273.856  274.871  221.322  228.118  3,1%
 1001-2500 τμ.  195.151  195.707  155.604  175.816  13,0%
 2501< τμ.  100.602  100.035  78.490  86.047  9,6%
 Σύνολο  730.730  723.925  578.253  605.978  4,8%

 Πηγή: Symphony IRI

Μια τάση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες αφορά στη θετική ανταπόκριση των καταναλωτών στα προϊόντα των μικρών τοπικών γαλακτοβιομηχανιών, που προβάλλουν ως πλεονέκτημα διαφοροποίησης των προϊόντων τους την αγνότητα και τη φρεσκάδα τους. Όπως φαίνεται, ο καταναλωτής ακόμα και σε δύσκολες εποχές για το εισόδημά, του αμείβει αυτούς που, προτάσσοντας τέτοιες αξίες, του εμπνέουν εμπιστοσύνη.

Σταθερές είναι οι πωλήσεις του εμπλουτισμένου γάλακτος (με βιταμίνη D, με ασβέστιο) που υπόσχεται καλή υγεία και ευεξία. Τα σχετικά προϊόντα, αν και ακριβότερα στην κατηγορία τους, φαίνεται πως έχουν κερδίσει το καταναλωτικό κοινό, που μοιάζει διχασμένο μεταξύ της μέριμνας για οικονομία και της εξασφάλισης της μέγιστης δυνατής ποιότητας.

Μια άλλη καταναλωτική τάση, που αντανακλά εν μέρει την πίεση της κρίσης στα νοικοκυριά, σχετίζεται με την εκδήλωση ακόμα μεγαλύτερης προτίμησης των συσκευασιών γάλατος του ενός λίτρου, σε αντίθεση με τις 2λιτρες που προτιμώνται από τα πολυμελή νοικοκυριά ή πλέον όλο και περισσότερο μόνο από αυτά.

Και εδώ το κίνητρο της καταναλωτικής επιλογής συνδέεται με τη μέριμνα του νοικοκυριού να μην πληρώνει για ποσότητες, των οποίων ένα μέρος ενδεχομένως θα πεταχτεί.


Πονοκέφαλος οι ανατιμήσεις
Σύμφωνα με την κ. Ζέτα Τζιορίδου, category manager της ΑΒ Βασιλόπουλος, το γάλα έχει υποστεί μεγάλες αυξήσεις κόστους, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα, η αύξηση κόστους έφτασε το 15%, αντανακλώντας στην τελική τιμή του προϊόντος. Ο κ. Στουραΐτης (My market) εξηγεί ότι η τιμή της πρώτης ύλης αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως συνέπεια και της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης σε νευραλγικές κατηγορίες προϊόντων, όπως το πετρέλαιο.

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια παραγωγή, στελέχη του κλάδου αναφέρουν ότι παραμένει στάσιμη έως πτωτική. Πάντως, ο κ. Στουραΐτης σχολιάζει ως ενθαρρυντικό το γεγονός πως, με γνώμονα την καταναλωτική επιθυμία για νέα και καινοτόμα προϊόντα, δόθηκε η ευκαιρία σε πολλές κυρίως μικρές τοπικές βιομηχανίες να αναπτυχθούν και να κάνουν γνωστά τα προϊόντα τους, τα οποία μέχρι πρότινος επισκιάζονταν από τα μεγάλα brands.

Η οικονομική κρίση φαίνεται πως παγώνει τα σχέδια της μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας και οδηγεί σε επενδυτική στασιμότητα. Ίσως μοναδική εξαίρεση το 2011 ήταν FrieslandCampina, που μεταφέρει πλέον την παραγωγή γάλακτος υψηλής παστερίωσης στην Ελλάδα και δη χρησιμοποιώντας αμιγώς εγχώρια παραγόμενη πρώτη ύλη. Αντίθετα, επενδυτική ανάπτυξη εκδηλώθηκε πέρυσι στις λεγόμενες «μικρές φάρμες» της γαλακτοβιομηχανίας, ειδικότερα της επαρχίας.

Ειδικό ενδιαφέρον για την κατηγορία του γάλακτος παρουσιάζει και η κοινή υπουργική απόφαση για την απελευθέρωση του πρώτου βρεφικού γάλακτος, το οποίο ήδη από την έναρξη του νέου έτους διατίθεται με χαμηλότερη τιμή κατά 20%.

Τα PL εδραιώνονται στα γαλακτοκομικά
Μεγάλος κερδισμένος στον κλάδο των γαλακτοκομικών αναδείχθηκαν πέρυσι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η κ. Τζιορίδου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η διείσδυσή τους στην αγορά άγγιξε το 12%, εμφανίζοντας αυξητικές τάσεις. Σημειώνουμε ότι το μερίδιο των private label γαλακτοκομικών ανέρχεται ήδη στο 6%.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η τάση των καταναλωτών να επιλέγουν τα πιο οικονομικά γαλακτοκομικά ιδιωτικής μάρκας εδραιώνεται. Εξάλλου, με τον καιρό διευρύνθηκαν οι επιλογές του καταναλωτή σε αυτά. Η κ. Τζιορίδου επισημαίνει την ανάπτυξη σειρών γαλακτοκομικών ιδιωτικής μάρκας, με διαφορετική σχέση ποιότητας και τιμής, ώστε ο καταναλωτής να επιλέγει βάσει των δυνατοτήτων του.

Ο κ. Στουραΐτης συνδέει την έντονη τάση της αύξησης του ποσοστού συμμετοχής των γαλακτοκομικών ιδιωτικής ετικέτας στην κατηγορία, ειδικότερα των προϊόντων κατάψυξης, με την κατανόηση εκ μέρους των καταναλωτών ότι η προσφερόμενη ποιότητά τους, σε συνδυασμό με την αρκετά μεγάλη διαφορά της τιμής τους από τα επώνυμα γαλακτοκομικά, τα καθιστά λίαν ελκυστικά.

Γενικότερα η διαρκής πίεση στα εισοδήματα αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισης των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας εκ μέρους των καταναλωτών, πράγμα που ισχύει για το σύνολο των τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προχωρούν στη διάθεση νέων προϊόντων που φέρουν τις επωνυμίες τους, παρασκευασμένων με υψηλά standards ποιότητας, ώστε να ανταποκρίνονται στη ζήτηση χαμηλότερων μεν τιμών, αλλά όχι υποβαθμισμένης ποιότητας.

Οι συνομιλητές μας έκριναν ως μάλλον «δειλά», τουλάχιστον από άποψη αριθμού, τα λανσαρίσματα νέων κωδικών στην κατηγορία το 2011. Συμφωνούν, πάντως, ότι δεν έλειψαν τα νέα και διαφοροποιημένα προϊόντα.

Τα ψυγεία με τα γαλακτοκομικά αποτελούν ισχυρό πόλο επισκεψιμότητας στο κατάστημα. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, πάντως, δεν προχώρησαν πέρυσι σε αξιοσημείωτες αλλαγές στους σχετικούς χώρους. Ωστόσο, η κ. Τζιορίδου σημειώνει τις προσπάθειες της ΑΒ Βασιλόπουλος, ξεκινώντας από το Green Store, στη Σταμάτα, όπου διαθέτει ψυγεία με κλειστές πόρτες για την εξοικονόμηση ενέργειας, να επεκτείνει το συγκεκριμένο project και σε άλλα καταστήματα.


Τυροκομικά: Πτωτικές τάσεις
Πτωτικά κινείται η αγορά των τυροκομικών, με τις απώλειες σε όγκο να πλησιάζουν το 3%. Ο market leader της εν λόγω κατηγορίας, η Δωδώνη, είναι ο μοναδικός «παίκτης» της, με μερίδιο διψήφιου ποσοστού. Ακολουθούν τα μερίδια των τυροκομικών ιδιωτικής ετικέτας, της FrieslandCampina και της Optima (μεταξύ 7,5%-9% για τον καθέναν). Τα μερίδια των υπόλοιπων εταιρειών του κλάδου είναι τάξης μικρότερης του 5%. Επομένως η αγορά του κλάδου, σε σύγκριση με άλλες, παρουσιάζει χαμηλό βαθμό συγκέντρωσης προς όφελος, όμως, της ανταγωνιστικότητας.

 Πίνακας: Πωλήσεις τυριών σε όγκο στο σύνολο των σούπερ μάρκετ (χιλ lt)

 Κατηγορία  2009  2010  Ιαν-27/11/2010  Ιαν-27/11/2011  Μεταβολή
 Σύνολο  88.637  86.882  69.419  70.922  2,2%
 Προιόντα PL  4.436  5.679  4.423  6.337  43,3%

 Πηγή: Symphony IRI

 Πίνακας: Πωλήσεις τυριών σε αξία στo σύνολο των σούπερ μάρκετ (χιλ ευρώ)

 Κατηγορία  2009  2010  Ιαν-27/11/2010  Ιαν-27/11/2011  Μεταβολή
 Σύνολο  730.730  723.926  578.253  605.978  4,8%
 Προιόντα PL  36.911  46.685  36.306  53.026  46,1%

 Πηγή: Symphony IRI

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα παραμένει από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης, όπου το μείζον ποσοστό των πωλήσεων στα τυροκομικά προέρχεται από τους πάγκους κοπής κι όχι από τα self service ψυγεία, σε αναλογία περίπου 80% προς 20%. Μια τάση ανόδου στις πωλήσεις των τυποποιημένων τυριών αποδίδεται στην ανάγκη των καταναλωτών για πρακτικότητα και οικονομικά χρόνου στις αγορές τους.

Οι τιμές στα προϊόντα της κατηγορίας παρουσίασαν άνοδο από τον περασμένο Μάρτιο. Η μεγαλύτερη πρόκληση φέτος για τις εταιρείες είναι να τις κρατήσουν στα περσινά επίπεδα, αλλά τούτο μοιάζει μάλλον ακατόρθωτο, δεδομένου ότι η πρώτη ύλη έχει ανατιμηθεί σημαντικά.

Σημαντικές πιέσεις δέχεται και η εγχώρια παραγωγή τυροκομικών. Σύμφωνα με στέλεχος του κλάδου, πολλές είναι οι τυροκομικές εταιρείες που έκλεισαν μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στην οικονομική συγκυρία, ενώ οι παραμένουσες στον στίβο υποχρεώνονται να ρίχνουν τις τιμές τους.

Στροφή στο «φθηνό» και το «οικιακό»
Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι άμεσα αναγνωρίσιμες στην αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς ως προς τις επιλογές τυροκομικών. Πράγματι, η ζήτηση μετατοπίζεται στα χαμηλής τιμής τυριά, όπως στο «λευκό τυρί» αντί της φέτας. Πτώση καταγράφεται και στα light τυριά, ενώ αντίθετα στα κρεμώδη παρατηρείται μια αύξηση των πωλήσεων της τάξης του 4,5%, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία. Αυτή αποδίδεται στην ανάπτυξη της οικιακής μαγειρικής ως αποτέλεσμα της κρίσης, που «κλείνει» τους καταναλωτές στο σπίτι, μειώνοντας και τις delivery παραγγελίες.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικιακής μαγειρικής, άλλωστε, παρατηρείται και μια στροφή προς τις μεγαλύτερες συσκευασίες τυροκομικών. Η κ. Τζιορίδου (ΑΒ Βασιλόπουλος), σημειώνει σχετικά ότι «οι καταναλωτές είναι πολύ πιο ενήμεροι για τα διατροφικά συστατικά των προϊόντων και σίγουρα πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα τιμών. Οι προωθητικές ενέργειες «φέρνουν» κόσμο στις αίθουσες, το στοίχημα όμως είναι να ικανοποιείται ο πελάτης από το σύνολο των υπηρεσιών του καταστήματος».

Άλλωστε, ο πελάτης σήμερα επισκέπτεται περισσότερες επωνυμίες καταστημάτων, αναζητώντας τις πιο συμφέρουσες αγορές προϊόντων. Πάντως, οι καταναλωτές, όπως εκτιμούν οι συνομιλητές μας, παραμένουν δεκτικοί στη δοκιμή νέων τυροκομικών, ιδίως εφόσον πρόκειται για συνδυασμούς καινοτομίας, ποιότητας και τιμής.

Μοιρασμένες επενδύσεις σε διαφήμιση/promotion

Η διαφημιστική δαπάνη για την προβολή των τυροκομικών δεν μεταβλήθηκε πέρυσι στο σύνολό της. Ωστόσο, άλλαξαν κάπως οι ισορροπίες των «μεριδίων φωνής» μεταξύ των brands. Στο πλαίσιο αυτό, το La Vache Qui Rit αύξησε την επένδυσή του, ενώ αντίθετα το Dirollo τη μείωσε. Το Philadelphia παρέμεινε σταθερό στις διαφημιστικές επενδύσεις του, συνεχίζοντας να κατέχει ηγετική θέση στην κατηγορία και εξακολουθώντας να δίνει βαρύτητα στο μήνυμα των πολλαπλών χρήσεων του προϊόντος σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική.

Σχετικά με την οργάνωση των προγραμμάτων προωθητικών ενεργειών, αυξάνεται η σημασία της προτεραιότητας των εταιρειών του κλάδου να προβλέπουν και να «προλαβαίνουν» τις καταναλωτικές ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό, για παράδειγμα, μια εκ των εταιρειών του κλάδου, με γερό προωθητικό πλάνο, προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να δοκιμάζουν δωρεάν την ποικιλία γεύσεων του βασικού κωδικού της.

Σε γενικές γραμμές, οι κινήσεις των προμηθευτριών εταιρειών στα τυροκομικά δείχνουν ότι έχει μοιραστεί η «πίτα» των επικοινωνιακών επενδύσεών τους περίπου στη μέση, μεταξύ της μαζικής διαφήμισης και του promotion, εφόσον κατανοείται η ιδιαίτερη σημασία της στήριξης των πωλήσεων μπροστά στο ράφι. Ωστόσο, στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ως αναπόφευκτη, λόγω της οικονομικής κρίσης, τη μείωση των εταιρικών προϋπολογισμών για διαφήμιση και promotion. Η κ. Τζιορίδου θεωρεί, μάλιστα, «εξαιρετικά περιορισμένες» τις σχετικές επενδύσεις.

Σε μια αγορά μουδιασμένη από την ύφεση, όπως είναι φυσικό, οι προβλέψεις για το μέλλον είναι αβέβαιες. Ωστόσο, η κοινή πεποίθηση είναι ότι συνολικά η εγχώρια κατανάλωση τυροκομικών δεν θα παρουσιάσει μακροπρόθεσμα δραματικές μεταβολές, τουλάχιστον ως προς την αξία. Άλλωστε, οι Έλληνες έχουν την κατά κεφαλή υψηλότερη κατανάλωση στα τυροκομικά σε όλο τον κόσμο, με μέση ετήσια κατανάλωση ανά κάτοικο περίπου τα 30 κιλά!


Γιαούρτι: Ισχυρότερες οι πιέσεις στα επιδόρπια
Η αγορά των γιαουρτιών δέχτηκε τις ισχυρότερες πιέσεις το 2011 και ειδικότερα η κατηγορία των επιδορπίων. Αντίθετα, τα παιδικά γιαούρτια διπλασίασαν τα μερίδιά τους παρά τις δυσκολίες, αναφέρουν στελέχη της αγοράς. Στο γιαούρτι, οι τιμές αυξήθηκαν κοντά στο 2% κυρίως μετά την αύξηση του ΦΠΑ. Πάντως, τα περισσότερα στελέχη του κλάδου αναφέρουν ότι καταβάλλονται προσπάθειες η αύξηση του φορολογικού συντελεστή να απορροφάται από τις γαλακτοβιομηχανίες.

 Πίνακας: Πωλήσεις γιαουρτιού σε όγκο στο σύνολο των σούπερ μάρκετ (σε τόνους)

 Είδος  2009  2010  Ιαν-27/11/2010  Ιαν-27/11/2011  Μεταβολή
 Γιαούρτι σε κουπάκια  50.763  50.167  45.157  44.654  -1,1%
 Πινόμενο γιαούρτι  1.605  1.186  1.078  721  -33,1%
 Γιαούρτι σε πήλινο  5.651  5.871  5.273  5.555  5,3%
 Επιδόρπια  4.659  4.464  4.018  3.739  -6,9%
 Σύνολο  62.678  61.688  55.526  54.669  -1,5%
 Προιόντα PL  3.789  4.790  4.262  5.694  33,6%

 Πηγή: Symphony IRI

 Πίνακας: Πωλήσεις γιαουρτιού σε αξία στo σύνολο των σούπερ μάρκετ (χιλ ευρώ)

 Είδος  2009  2010  Ιαν-27/11/2010  Ιαν-27/11/2011  Μεταβολή
 Γιαούρτι σε κουπάκια  209.292  210.517  189.651  196.272  3,5%
 Πινόμενο γιαούρτι  11.622   8.780  7.974  5.632  -29,4%
 Γιαούρτι σε πήλινο  20.365  21.243  19.057  20.850  9,4%
 Επιδόρπια  23.730  21.997  19.813  18.199  -8,1%
 Σύνολο  265.009  262.537  236.495  240.953  1,9%
 Προιόντα PL  8.853  11.520  10.215  14.459  41,5%

 Πηγή: Symphony IRI

Σε ό,τι αφορά τις προωθήσεις, η μορφή ενέργειας «2+1 δώρο» πέρασε πλέον σε δεύτερη μοίρα, εφόσον οι εταιρείες προτιμούν τώρα τις on pack εκπτώσεις, με στόχο τη μείωση της τελικής τιμής του προϊόντος. Αυτό φαίνεται να ικανοποιεί τον καταναλωτή, ο οποίος ενδιαφέρεται αποκλειστικά μάλλον για τη μείωση του κόστους παρά για τις δωρεές των προωθήσεων. Από την άλλη πλευρά, οι γαλακτοβιομηχανίες εμφανίζονται αποφασισμένες να μειώσουν τις προωθητικές ενέργειες, προκειμένου να συγκρατούν τα κόστη τους.

 Πίνακας: Πωλήσεις γιαουρτιού σε όγκο ανά μέγεθος στο σύνολο των σούπερ μάρκετ (σε τόνους)

 Μέγεθος κατ.  2009  2010  Ιαν-27/11/2010  Ιαν-27/11/2011  Μεταβολή
 0-400 τμ.  12.245  11.861  10.743  10.074  -6,2%
 401-1000 τμ.  24.017  22.349  20.157  19.587  -2,8%
 1001-2500 τμ.  18.411  18.658  16.799  16.841  0,3%
 2501< τμ.  8.005  8.819  7.827  8.167  4,3%
 Σύνολο  62.678  61.687  55.526  54.669  -1,5%

 Πηγή: Symphony IRI

 Πίνακας: Πωλήσεις γιαουρτιού σε αξία ανά μέγεθος στο σύνολο των σούπερ μάρκετ (χιλ ευρώ)

 Μέγεθος κατ.  2009  2010  Ιαν-27/11/2010  Ιαν-27/11/2011  Μεταβολή
 0-400 τμ.  52.981  49.509  44.888  42.938  -4,3%
 401-1000 τμ.  101.014  94.595  85.366  86.185  1,0%
 1001-2500 τμ.  77.222  79.856  71.995  74.885  4,0%
 2501< τμ.  33.792  38.577  34.247  36.945  7,9%
 Σύνολο  265.009  262.537  236.496  240.953  1,9%

 Πηγή: Symphony IRI

Μειωμένη ήταν η διαφημιστική δαπάνη για την κατηγορία του γιαουρτιού το 2011 σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Όμως και στο πεδίο της καινοτομίας η περυσινή χρονιά κύλησε χωρίς πολλά νέα. Από αυτήν την άποψη, η ΜΕΒΓΑΛ ξεχώρισε ως εξαίρεση, καθώς καινοτόμησε πέρυσι με προϊόντα, όπως τα παιδικά γιαούρτια με προβιοτική καλλιέργεια, ενώ απέσπασε πολλές διακρίσεις για την καινοτομία και σε άλλους τομείς, όπως στο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα που παρουσιάζει στα σχολεία που την επισκέπτονται και για το οποίο έχει λάβει διεθνή διάκριση από το IDF.

Πτωτικά κινούνται και τα γιαούρτια ιδιωτικής ετικέτας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κατηγορίες των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αναφορικά με την τοποθέτηση των προϊόντων στα ψυγείο ο κ. Στουραΐτης αναφέρει, ότι έχουν γίνει αρκετές αλλαγές, οι οποίες αποβλέπουν στην καλύτερη συντήρηση των προϊόντων, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους.

Εν κατακλείδι οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της αγοράς φέτος είναι συγκρατημένες. Αρκετά στελέχη αναμένουν ότι θα συνεχιστεί η πτωτική πορεία των πωλήσεων, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο. Επίσης ότι θα ενισχυθεί η καταναλωτική τάση της επιλογής των λευκών γιαουρτιών εις βάρος των επιδορπίων, καθώς το λευκό γιαούρτι χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, σε δραστηριότητες δηλαδή που ανθούν σήμερα στα νοικοκυριά.