Σε απόσυρση παρτίδων έξτρα παρθένων ελαιολάδων της από τις αγορές της Δανίας, της Γερμανίας και της Νορβηγίας προχώρησε η εταιρεία Gaea, καθώς σε αυτές εντοπίστηκε απαγορευμένο εντομοκτόνο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το τοξικό φυτοφάρμακο «χλωροπυριφός» (chlorpyrifos), το οποίο ενοχοποιείται για διάφορα προβλήματα υγείας και η χρήση του έχει απαγορευθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2020. Το φυτοφάρμακο αυτό εντοπίστηκε σε παρτίδες με συσκευασίες των 500 ml των ελαιολάδων Gaea Classic, Gaea Select και Gaea Salad Oil. Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η ίδια η εταιρεία, ήταν το δικό της σύστημα ιχνηλασιμότητας ελαιολάδου που εντόπισε μία ποσότητα 8 τόνων με αυξημένη συγκέντρωση του απαγορευμένου φυτοφαρμάκου. Η ποσότητα αυτή, σύμφωνα πάντα με την επιχείρηση, προήλθε από έμπιστο προμηθευτή με τον οποίο η Gaea συνεργάζεται εδώ και είκοσι και πλέον χρόνια, από περιοχή στην οποία εδώ και χρόνια δεν έχουν καταγραφεί προβλήματα με χρήση εντομοκτόνων.

«Αυτό είναι το πρώτο περιστατικό τέτοιου είδους στα 29 χρόνια λειτουργίας μας, στη διάρκεια των οποίων έχουμε επεξεργαστεί πάνω από 10.000 τόνους ελαιολάδου», τονίζει η Gaea, ξεκαθαρίζοντας πως αμέσως μόλις εντοπίστηκε το φυτοφάρμακο ξεκίνησε η ανάκληση των μη ασφαλών προϊόντων.

Σημειώνεται ότι το χλωροπυριφός συνδέεται με προβλήματα όπως διάσπαση προσοχής και γέννηση λιποβαρών νεογνών, εφόσον ο οργανισμός εκτίθεται σε αυτό μακροχρόνια.

Προβληματισμοί για την ποιότητα
Παρά τον καθησυχαστικό τόνο της ανακοίνωσης της εταιρείας, η ανάκληση των ελαιολάδων της Gaea εγείρει προβληματισμούς σε αγοραστές ελαιολάδου ανά την Ευρώπη για την ποιότητα του ελαιολάδου που διακινείται όχι μόνο από την Gaea, αλλά και ευρύτερα του ελληνικού ελαιολάδου. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Silvan Brun, Master of Olive Oil και ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας evoo ag, o οποίος σχολιάζει: «Αυτό το παράδειγμα δείχνει δύο πράγματα. Από τότε που ο Άρης Κεφαλογιάννης αποχώρησε από την Gaea, η ελληνική εταιρεία, που ανήκει στη γερμανική Zertus GbmH, έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες ως προς την προμήθεια προϊόντων επαρκούς ποιότητας. Και είναι αυτήν τη στιγμή πιο δύσκολο από ποτέ να προμηθευτεί κανείς καλά ελαιόλαδα από την Ελλάδα. Η evoo ag, ως Competence Center για το ελαιόλαδο, θα απέχει επομένως σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ελληνικών ελαιολάδων αυτήν τη χρονιά».

Παρόμοιες αιχμές για την πορεία της εταιρείας μετά την αποχώρηση του Άρη Κεφαλογιάννη, που ήταν ιδρυτής της Gaea και επικεφαλής της επί 23 χρόνια, μέχρι το 2018, αφήνει και ο Stig Engelhardt Karlsen, πρώην brand manager για λογαριασμό της Gaea στη Νορβηγία. Όπως υποστηρίζει: «Κάποτε η Gaea αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά στην ποιότητα στα σούπερ μάρκετ των σκανδιναβικών χωρών. Η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων ήταν κορυφαία προτεραιότητα με τον Άρη Κεφαλογιάννη, όταν εκείνος ηγείτο της εταιρείας. Το να αγνοείς την ποιότητα μπορεί να βλάψει το brand ολοσχερώς».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter