Αποφασισμένος να τα βάλει με όλους παρουσιάζεται ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Βλάχος, προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός. Σε συνέντευξή του στο υπό δημοσίευση τεύχος 375 του "σελφ σέρβις", εκφράζει την αισιοδοξία του για την απόδοση των μέτρων του ΥΠΑΝ κατά της ακρίβειας, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει χρονικά τα αποτελέσματά τους. Αναφερόμενος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, συμφωνεί ότι πρέπει να καταστεί πιο αποτελεσματική, ενώ προαναγγέλλει σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων για την ενίσχυσή της και την απεμπλοκή της από υποθέσεις που δεν αφορούν σε μεγάλα τμήματα της αγοράς. 'Οσο για τον ΕΦΕΤ, ξεκαθαρίζει ότι για να δράσει πιο αποτελεσματικά πρέπει να παραμείνει υπό την εποπτεία του ΥΠΑΝ.

Απέφυγε, ωστόσο, να προσδιορίσει πότε θα αποδώσουν τα μέτρα που εδώ και μήνες λαμβάνει η κυβέρνηση για τη συγκράτηση των ανατιμήσεων. Πάντως, ο κ. Βλάχος δηλώνει την αισιοδοξία του ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης θα βγει κερδισμένο έναντι όσων επιμένουν να μην συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, δρώντας ασύδοτα. ‘Oπως δηλώνει χαρακτηριστικά, “δεν μπορούν κάποιοι λίγοι να δυσφημούν το επιχειρείν. Γι’ αυτό και εμείς είμαστε εδώ, για να στηρίξουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, που δίνει ευκαιρίες σε όλους και διασφαλίζει για τον καταναλωτή καλής ποιότητας προϊόντα, σε χαμηλές τιμές. Εάν κάποιοι δεν έχουν καταλάβει αυτή την προσπάθεια που γίνεται, αν κάποιοι θέλουν να μένουν γαντζωμένοι στο παρελθόν, σε άλλες νοοτροπίες, είναι αυτονόητο ότι επωμίζονται και το βάρος των επιλογών τους. Εμείς δεν θα αντιδικήσουμε με κανέναν, αλλά δεν μπορούμε να κρύψουμε τίποτε από τον κόσμο, από την κοινωνία, για όσα μας ενοχλούν, για όσα εμείς θεωρούμε στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς”.

Για Επιτροπή Ανταγωνισμού-ΕΦΕΤ

Αναφερόμενος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο κ. Βλάχος συμφωνεί ότι πρέπει να καταστεί πιο αποτελεσματική και γρήγορη στις παρεμβάσεις της και, μάλιστα, προαναγγέλλει σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που αποβλέπουν στην ενίσχυση της Ανεξάρτητης Αρχής και στην απεμπλοκή της από υποθέσεις που δεν αφορούν σε μεγάλα τμήματα της επιχειρηματικής κοινότητας. “Για μας ο ρόλος της Επιτροπής είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Για παράδειγμα, περιμένουμε τώρα την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για την αγορά καυσίμων και με βάση τις παρατηρήσεις της Επιτροπής να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες δράσεις”, δηλώνει.

‘Οσο για τον ΕΦΕΤ και την κόντρα περί των αρμοδιοτήτων του με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. υφυπουργός ξεκαθαρίζει ότι για να δράσει ο φορέας πιο αποτελεσματικά θα πρέπει να παραμείνει υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης.