Όλο και περισσότεροι φοιτητές ή νέοι με επιχειρηματικό πνεύμα γοητεύονται από την προοπτική της αξιοποίησης μιας πρωτοποριακής τους ιδέας, που πιστεύουν πως έχει τις προδιαγραφές να αποτελέσει το αντικείμενο επιχείρησης ταχύτατης μεγέθυνσης ή να προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών-αγοραστών-μετόχων.

Με άλλα λόγια, η αναζήτηση χρηματοδοτικής ή άλλης υποστήριξης μιας νεοφυούς επιχείρησης, όπως καλείται η δομή που πληροί τις παραπάνω προδιαγραφές, έχει πείσει αρκετούς πως μπορεί να είναι μια αξιόλογη απάντηση στη δυσκολία χρηματοδότησης από τα παραδοσιακά κανάλια νέων επίδοξων επιχειρηματιών. Η προβολή αυτής της διεξόδου έχει δημιουργήσει παράλληλα μια ανοιχτή αγορά ιδεών, με προνομιακούς πελάτες τους μεγάλους οργανισμούς.

Η εμπειρία της Silicon Valley, τα παραδείγματα της Google, του Facebook, της Amazon και πρόσφατα η επιτυχία Ελλήνων startupers, που μεταβίβασαν το σύνολο ή μέρος της επιχείρησης που είχαν δημιουργήσει σε πολύ μεγαλύτερες εταιρείες, ειδικότερα όταν το αντικείμενό τους συνδεόταν άμεσα με την τεχνολογία, έδωσαν τροφή σε όνειρα χιλιάδων νέων και γιγάντωσαν τις προσδοκίες φιλόδοξων ιδιωτών, που στην εποχή της κρίσης είδαν ένα φως στην αναζήτηση διόδου απόδρασης από το φάσμα της ανεργίας και της μετανάστευσης.

Παρά το γεγονός ότι η γκάμα των υποστηρικτών των νεοφυών επιχειρήσεων δεν σταματά να διευρύνεται, από πολυεθνικές επιχειρήσεις, πρεσβείες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, διεθνείς οργανισμούς, εθνικούς φορείς, έως και ιδιώτες που αναζητούν μια συμφέρουσα τοποθέτηση κεφαλαίων, σήμερα που απέχουμε πολύ από το να θεωρήσουμε ότι η οικονομία έχει βρει μια νέα ισορροπία, η γρήγορη και επικερδής επιχειρηματική εξέλιξη δεν μπορεί παρά να αφορά μια μικρή ομάδα ατόμων ή ομάδων. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Εδώ και μια δεκαετία οι ειδικοί αναλυτές και τα εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης ορίζουν το ποσοστό αποτυχίας των start up στο 90%… Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά η ανάλυσή τους δεν είναι της παρούσης…

Φυσικά, κανένα αρνητικό ποσοστό δεν ανέκοψε ποτέ τη δίψα νέων ανθρώπων να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον. Ευτυχώς! Πολλοί θα εξακολουθήσουν, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, να αναζητούν την επαγγελματική τους αποκατάσταση στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Όμως, θα πρέπει να είναι σαφές ότι από τις χιλιάδες πρωτοβουλίες, ελάχιστες θα καταφέρουν να γεννήσουν βιώσιμες, κερδοφόρες επιχειρήσεις. Το κέρδος είναι βέβαιο μόνο για τους μεγάλους οργανισμούς, που μέσω του νέου συστήματος παραγωγής καινοτομίας, συχνά με την υποστήριξη δημόσιων φορέων, αποκτούν πρόσβαση σε φυτώρια ιδεών. Αγοράζοντας τις καλύτερες, δημιουργούν ευνοϊκότερους όρους ώστε να βρίσκονται πάντα στην πρωτοπορία, μειώνοντας παράλληλα τις πιθανότητες ενίσχυσης δυνητικών αυριανών ανταγωνιστών.

Οι προοπτικές θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες και για την αγορά. Για παράδειγμα, παρόλο που θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πως η ενίσχυση της ιδέας των start up θα παρήγαγε λύσεις για τις μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρείες, που δεν έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας ενός οργανωμένου τμήματος R&D, διαπιστώνεται πως η μάχη είναι άνιση. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα fund και οι «άγγελοι επενδυτές» έχουν εκ των πραγμάτων τον πρώτο λόγο στη δημιουργία προγραμμάτων συνεργασίας με τις πολλά υποσχόμενες ομάδες και την εξαγορά των πιο κερδοφόρων ιδεών.

Τελικά, μήπως ο προσανατολισμός ιδίως των νέων ερευνητών στην κατεύθυνση της επιχειρηματικής αξιοποίησης του αποτελέσματος της δουλειάς τους λειτουργεί ανασταλτικά στην υποστήριξη της έρευνας και άρα στην προαγωγή της στη χώρα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους πολίτες, αλλά και για τις επιχειρήσεις;

Όσοι επιμένουν στην άποψη πως είναι παραγωγική –για το σύνολο της κοινωνίας– η άμεση σύνδεση πρωτογενούς έρευνας και επιχειρηματικής σκοπιμότητας, αξίζει να σκεφτούν τις συνέπειες, όπως η διαπιστωμένη μονοπώληση από επιχειρηματικούς κολοσσούς πολλών υπηρεσιών, που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητά μας. Πρόκειται για μια από τις πολλές επιπτώσεις της εξαγοράς γνώσης -επιστημονικών ανακαλύψεων ή έτοιμων μικρών επιχειρήσεων-. από όσους διαθέτουν το απαιτούμενο κεφάλαιο. Άραγε, υπάρχει κάποιος μηχανισμός προστασίας της αγοράς και της κοινωνίας από τη νέα αυτή συνθήκη, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της επιστημονικής έρευνας και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος περαιτέρω συγκέντρωσης του ελέγχου και της αξιοποίησής της από λίγους και ισχυρούς;