Το όραμα της Βίκος, από τα πρώτα κιόλας βήματα της εταιρείας, ήταν να παρέχει τη δυνατότητα στον καθένα να απολαμβάνει ένα εξαιρετικής ποιότητας Φυσικό Μεταλλικό Νερό, προικισμένο από τη φύση με ευεργετικές ιδιότητες και με μια μοναδική σύνθεση. Η προσήλωση της εταιρείας σε αυτό το όραμα, και η υλοποίησή του μέσω συνεχούς επένδυσης σε καινοτομία και σε συστήματα που διασφαλίζουν την ολική ποιότητα σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, οδήγησαν το προϊόν στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στην καρδιά των καταναλωτών!

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό «Βίκος» εμφιαλώνεται κατευθείαν στην ομώνυμη πηγή στα παρθένα και αυστηρά προστατευόμενα Ζαγοροχώρια, με υπερσύγχρονα μηχανήματα. Δεν υφίσταται καμία παρέμβαση και επεξεργασία από ανθρώπινο χέρι σε όλη τη διαδικασία, από την άντληση έως και τη διάθεση του, γεγονός που το καθιστά μοναδικό. Χάρη στην ισορροπημένη σύστασή του, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα και υψηλή σε ασβέστιο, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού, ενώ είναι κατάλληλο για όσους ακολουθούν δίαιτα πτωχή σε νάτριο. Όλα τα προϊόντα της εταιρείας παράγονται σύμφωνα με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα.

Είναι η πρώτη εταιρεία στο χώρο των εμφιαλωμένων νερών στην Ελλάδα, που απέκτησε πιστοποιητικό HACCP (σύστημα διαχείρισης της υγιεινής, της ασφάλειας των τροφίμων και ελέγχου των κρίσιμων σημείων παραγωγής τους) από τον Φεβρουάριο του 2000, σύμφωνα με το πρότυπο Codex Alimentarius 1997.Σήμερα η Βίκος ΑΕ αποτελεί μια από τις πλέον γνωστές και καταξιωμένες εταιρείες στον χώρο των εμφιαλωμένων νερών. Μέσα σε δύο δεκαετίες, βασισμένη στη φιλοσοφία και στις αρχές της, κατάφερε από την Ήπειρο να κατακτήσει την κορυφή και να αναρριχηθεί στην πρώτη θέση του κλάδου των εμφιαλωμένων νερών, μια θέση που κατέχει από το 2006 μέχρι και σήμερα.

Πώς, όμως, το κατάφερε αυτό;
Η απάντηση βρίσκεται στην προσήλωσή της στην ολική ποιότητα των προϊόντων και στις σχέσεις σεβασμού και αξιοπιστίας με τους συνεργάτες της. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της, το να φτιάχνεις επιτυχημένα προϊόντα πρέπει να συμπλέει με το να δημιουργείς προϋποθέσεις για καλύτερη ζωή.

Ο άνθρωπος στο επίκεντρο
Ο άνθρωπος είναι για την Βίκος το πρωταρχικό σημείο από το οποίο ξεκινά κάθε της προσπάθεια και σχεδιασμός. Στο πλαίσιο αυτό, από τα πρώτα της κιόλας βήματα, δραστηριοποιείται με στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες για τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον. Μια μόνο πτυχή της κοινωνικής της δράσης είναι η Καμπάνια Εθελοντικής Αιμοδοσίας «Δίνουμε Αίμα, Δίνουμε Ελπίδα», η οποία διακλαδώνεται σε πολλά επίπεδα. Αποτέλεσε ταυτόχρονα την κεντρική ιδέα της διαφημιστικής καμπάνιας «Απ’ την πηγή και απ’ την καρδιά», η οποία παράλληλα υποστηρίζεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από τις συσκευασίες των προϊόντων Βίκος. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σημαντική προσφορά μια πλήρως εξοπλισμένης κινητής μονάδας αιμοληψίας στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα», για να μπορεί κάποιος οπουδήποτε στην Ήπειρο να βοηθά, δίνοντας αίμα, αλλά και η διάδοση της ιδέας της Εθελοντικής Αιμοδοσίας με την υλοποίηση της εκστρατείας ενημέρωσης στο Αττικό Μετρό και στον ΗΣΑΠ, δίνοντας στο κόσμο ένα δυνατό, ηχηρό μήνυμα: «Κάνε τη διαφορά. Γίνε εθελοντής αιμοδότης σήμερα».

Η βιομηχανία
Η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος ΑΕ είναι μία οικογενειακή επιχείρηση, η οποία ιδρύθηκε πριν από 22 χρόνια από τον Πέτρο Σεπετά και την Ελένη Θεοχάρη και αποτελεί μία από τις πλέον γνωστές και καταξιωμένες εταιρείες στο χώρο των εμφιαλωμένων νερών. Πρόκειται για μία ελληνική εταιρεία, που ξεκίνησε την παραγωγική της δραστηριότητα με την εμφιάλωση, από την ομώνυμη πηγή, του Φυσικού Μεταλλικού Νερού «Βίκος» το οποίο διαθέτει από το 1992 στην Ελληνική αλλά και την ξένη αγορά. Ταυτόχρονα, αποτελεί τον βασικό προμηθευτή των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Η Βίκος ΑΕ λειτουργεί τρία υπερσύγχρονα εργοστάσια με καθετοποιημένη παραγωγή και απασχολεί άμεσα 300 εργαζόμενους, ενώ υπάρχουν και πολλοί άλλοι συνεργάτες ανά την Ελλάδα για την υποστήριξη των λειτουργιών της εταιρείας. Τα δύο εργοστάσια παράγουν εμφιαλωμένα νερά και αναψυκτικά και βρίσκονται στα παραδοσιακά και αυστηρά προστατευόμενα Ζαγοροχώρια, ενώ το τρίτο εργοστάσιο, η PETCOM Plastics, βρίσκεται στην ΒΙΠΕ Ιωαννίνων και παράγει πλαστικά προπλάσματα και πώματα για την συσκευασία νερού, αναψυκτικών και γάλακτος.

Σε ιδιόκτητες εκτάσεις 110 στρεμμάτων βρίσκονται οι εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 37.500τμ, όπου η εταιρεία αξιοποιεί 4 πηγές νερού και διαθέτει 26 γραμμές παραγωγής, εκ των οποίων 9 είναι γραμμές εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών με δυναμικότητα παραγωγής 200.000 φιαλών ανά ώρα, και 17 είναι γραμμές παραγωγής στην PETCOM Plastics. Επιπλέον, για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πελατών / συνεργατών της και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης κάλυψης της αγοράς σε περιόδους αιχμής, η εταιρεία διαθέτει δικά της κέντρα logistics στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η σταθερά δυναμική αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας από το 1992, οφείλεται στην ποιότητα των προϊόντων της αλλά και στις συνεχείς επενδύσεις στα τρία υπερσύγχρονα εργοστάσιά της. Την τελευταία τριετία (2010 – 2013) οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 20 εκατ. ευρώ για επεκτάσεις, νέες γραμμές παραγωγής, νέα προϊόντα και εφαρμογή νέων τεχνολογιών, στα οποία προστέθηκε το 2014 η επένδυση των 15 εκατ. ευρώ για τη νέα σειρά αναψυκτικών. Επιστέγασμα όλων των ανωτέρω αποτελούν οι συνεχείς διακρίσεις της εταιρείας, με πιο πρόσφατες τη διάκριση το 2013 από την ICAP GROUP ως «TRUE LEADER 2012» (επελέγησαν μόνον 51 από το σύνολο των 27.000 εταιρειών της χώρας που εξετάσθηκαν), το βραβείο «Ελληνική Αξία 2013» από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και τη συμμετοχή της σαν «National Finalist» στα European Business Awards 2012.

Νέα προϊόντα
Σε πείσμα των καιρών, της διαρκούς οικονομικής ύφεσης και της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα, η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει και να αναπτύσσεται. Έτσι, μετά από έρευνες δύο ετών, αποφάσισε την είσοδό της στα αναψυκτικά, παρουσιάζοντας τη μοναδική σειρά της κατηγορίας με φυσικό μεταλλικό νερό. Η σειρά Φυσικών Μεταλλικών Αναψυκτικών Βίκος (πορτοκαλάδα με ανθρακικό και χωρίς, λεμονάδα, βυσσινάδα, cola, γκαζόζα, σόδα και τόνικ), στην οποία σύντομα θα προστεθεί και το κρύο τσάι Βίκος Cool-Tea, κυκλοφορεί σε συσκευασίες PET των 330ml και σύντομα θα διατίθεται και σε 500ml και σε 1,5 λίτρο. Η νέα σειρά αποτελεί συνδυασμό του Φυσικού Μεταλλικού Νερού από την πηγή Ζαγοροχώρια και φυσικών χυμών φρούτων ελληνικής παραγωγής. Τα αναψυκτικά παράγονται σε ξεχωριστή γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο της Βίκος στο Καλπάκι Ιωαννίνων.

Info
Ο Κωνσταντίνος Σεπετάς είναι διευθυντής πωλήσεων & μάρκετινγκ, Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ΑΕ