Εργαστηριακές δοκιμές για την αξιολόγηση της ασφάλειας των προϊόντων lab – grown κρέατος (εργαστηριακά καλλιεργημένο κρέας) πρόκειται να ξεκινήσουν από την FSA (Food Standards Agency) έως το φθινόπωρο του 2024, σύμφωνα με πηγές του Grocer. Ειδικότερα, επιστήμονες πρόκειται να συνεργαστούν με στόχο να φέρουν στην αγορά ένα νέο περιβάλλον δοκιμών τύπου «sandbox», ώστε τα εν λόγω καινοτόμα προϊόντα να μπορούν να κριθούν ως κατάλληλα για μαζική κατανάλωση.

Η FSA, η οποία αναμένεται να λάβει χρηματοδότηση για τις εγκαταστάσεις της στο πλαίσιο ενός προγράμματος ύψους 5 εκατ. λιρών, ανέφερε ότι επιδιώκει να προσλάβει επιστήμονες για να εργαστούν συγκεκριμένα σε αυτό το έργο. Οι πηγές του Grocer ανέφεραν ότι, τόσο η FSA, όσο και οι εταιρείες που στοχεύουν να φέρουν στην αγορά προϊόντα lab – grown κρέατος, συμφώνησαν στην ύψιστη σημασία της απόδειξης ότι τα εν λόγω προϊόντα είναι ασφαλή. Συγκεκριμένα, τονίσθηκε ότι το κρέας που καλλιεργείται σε εργαστήριο θα πρέπει να είναι ασφαλέστερο από την άποψη υγιεινής τροφίμων, ενώ πρόκειται «για τρόφιμα που καλλιεργούνται σε ένα αποστειρωμένο εργαστήριο, σε αντίθεση με το μέσο σφαγείο».

Το Κέντρο Καινοτομίας Διαδικασιών (CPI), η MarraBio Ltd και η Aelius Biotech, δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη συστημάτων παραγωγής τροφίμων με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Ο Peter Chater, CEO της Aelius Biotech, δήλωσε: «Το lab – grown κρέας έχει τεράστιες δυνατότητες ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης στη διατροφή μας και είναι υπέροχο να συνεργαζόμαστε με τις ομάδες του MarraBio και του CPI για μια τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει να γίνει αυτό μια πραγματικότητα».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter