Η τελετή της απονομής των Frozen Food Innovation Awards 2023 πραγματοποιήθηκε φέτος στις 17 Οκτωβρίου στο Radisson Blu Park Hotel από την BOUSSIAS events, στο πλαίσιο της ανάδειξης και επιβράβευσης των υψηλής ποιότητας κατεψυγμένων προϊόντων, των πρωτοποριακών υπηρεσιών και των καινοτόμων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο frozen food industry.

Περισσότερα από 150 υψηλόβαθμα στελέχη παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, για να επιβραβεύσουν την καινοτομία και την ποιότητα των διακριθέντων υποψηφιοτήτων των εταιρειών που εμπορεύονται ή παράγουν κατεψυγμένα τρόφιμα, διαθέτουν εξοπλισμό και λύσεις επαγγελματικής ψύξης και παρέχουν υπηρεσίες packaging και logistics κατεψυγμένων τροφίμων, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν να επιδείξουν πρωτοποριακές καινοτόμες πρακτικές. Την εκδηλωση παρουσίασε η κ. Κατερίνα Μπουσμπουκέα, υπεύθυνη διαφήμισης του σελφ σέρβις.

Στο πλαίσιο του θεσμού, διακρίθηκαν φέτος επτά εταιρείες, οι BizTEC, Nikolopoulou foods-Ελένη Νικολοπούλου ΕΠΕ, Ανδρέας Νίκας ΑΕ, Α. Τσακαλίδης ΕΕ-Tsakalidis Analysis & Testing, Μ. Αραμπατζής ΑΒΕΕ, Μπάρμπα Στάθης ΑΕ και Χοχλιοί Κρήτης ΕΕ-Escargot de Crete. Οι εταιρείες που απέσπασαν το Platinum Βραβείο ήταν οι Χοχλιοί Κρήτης ΕΕ-Escargot de Crete, με την υποψηφιότητα Escargot de Crete «Χοχλιοί Μπουμπουριστοί» στα κατεψυγμένα προϊόντα, και η Μπάρμπα Στάθης ΑΕ με την υποψηφιότητα «Επιλέγουμε» Μπάρμπα Στάθης, Σιτηρά & Όσπρια με λαχανικά, ιδανικά για μικροκύματα, σε 100% ανακυκλώσιμη συσκευασία, στην ενότητα Καλύτερες Λύσεις στη Βιομηχανία Κατάψυξης. Στο πλαίσιο των Grand Awards, η Μ. Αραμπατζής ΑΒΕΕ αναδείχθηκε Frozen Food Company of The Year και η Nikolopoulou foods-Ελένη Νικολοπούλου ΕΠΕ Frozen Food Brand of The Year.

Μιλώντας στην εκδήλωση η κ. Άννα Μαρία Παπίρη, Wellness Editor-Author, Co-Founder Wellness Project της BOUSSIAS events, υπογράμμισε ότι «τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι μία από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες κατηγορίες βιομηχανοποιημένων τροφίμων. Η καινοτομία στην τεχνολογία της αλυσίδας ψύξης, της αποθήκευσης και των logistics ενίσχυσε την ποιότητα και την ασφάλεια ως τα χέρια του καταναλωτή των κατεψυγμένων τροφίμων αλλά και γευμάτων, τα οποία ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα εμφανίζουν σημαντική ανάπτυξη».

Ο κ. Στέφανος Κομνηνός, ιδρυτικός εταίρος της Netrino και αναλυτής αγοράς και επιχειρηματικός μέντορας, μιλώντας ως πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Frozen Food Innovation Awards 2023, τόνισε ότι ο σκοπός των βραβείων «είναι η ανάδειξη της καινοτομίας στον υποσχόμενο κλάδο των κατεψυγμένων τροφίμων και η επιβράβευση των υψηλής ποιότητας προϊόντων, των πρωτοποριακών υπηρεσιών, καθώς και των καινοτόμων επιχειρήσεων. Τα εν λόγω προϊόντα κατακτούν δυναμικά ένα ολοένα και αυξανόμενο μερίδιο στην αγορά των τροφίμων. Για την περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος και τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας, απαραίτητες είναι οι παραγωγικές και τεχνολογικές καινοτομίες. Μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης, οι εταιρείες λαμβάνουν feedback για τη χρονιά που πέρασε και εντοπίζουν τη θέση τους σε σύγκριση με τους peers τους στην αγορά που δραστηριοποιούνται. Στόχος της αξιολόγησης είναι η διαρκής βελτίωση των εταιρειών, των κλάδων και του επιχειρηματικού τοπίου συνολικά στην Ελλάδα».

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics, κ. Διονύσης Γρηγορόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Logistics Way, είπε ότι το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς Logistics Cold Chain αποτιμήθηκε το 2021 σε 242,43 δισ. δολάρια και ότι αναμένεται να αυξηθεί από 280,25 δισ. δολάρια το 2022 σε 773,12 δισ. δολάρια ως το 2030, με CAGR 15,60% κατά την περίοδο πρόβλεψης (2020-2023). Όπως τόνισε, «ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με απαράμιλλο ρυθμό. Τα δυναμικά διατροφικά πρότυπα και το βιοτικό επίπεδο αυξάνουν τη ζήτηση των συσκευασμένων τροφίμων παγκοσμίως, ενώ η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση επεξεργασμένων και ευπαθών προϊόντων διατροφής, όπως φρούτων, ψαριών, κρέατος κ.ά., αναμένεται να ωθήσει στην ανάπτυξη της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας ψύξης. Οι προκλήσεις τα επόμενα χρόνια θα είναι πολλές, καθώς αλλάζει πλέον η σύσταση των τροφίμων, μειώνεται το λάδι σε αυτά, οι νέοι αποκτούν καινούργιες διατροφικές συνήθειες, άρα όλη η ως σήμερα κοσμοαντίληψη για τη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Τα βραβεία αναδεικνύουν την προσαρμογή των εταιρειών, που διαχειρίζονται την εφοδιαστική αλυσίδα της ψύξης, στις νέες προκλήσεις και αποτελούν σημείο αναφοράς του κλάδου».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Ιωάννης Σμαρνάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ), στο πλαίσιο της οποίας ανέφερε ότι «οι προκλήσεις παγκοσμίως είναι πολλές και σημαντικές ως επίδραση κυρίως των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Έχουμε μείωση της κατανάλωσης, αύξηση τιμών σε πρώτες ύλες και ζωοτροφές, δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα και αύξηση του ενεργειακού κόστους, όπως και διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος. Ταυτόχρονα, η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος γίνεται πιο επιτακτική, καθώς τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης είναι οδυνηρά. Όλες αυτές οι προκλήσεις επιδρούν στον κλάδο των κατεψυγμένων τροφίμων».

Τα Frozen Food Innovation Awards 2023 πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα των ΠΕTΕΤ και GCSLA Greek Cold Storage & Logistics Association (GCSLA).