‘Εντονη ανησυχία καταλαμβάνει την κυβέρνηση μπροστά στον κίνδυνο διατήρησης του πληθωρισμού ή και περαιτέρω αύξησής του άνω του 4,4% και κατά το προσεχές δίμηνο, λόγω της ξέφρενης κούρσας στην τιμή του πετρελαίου.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την κατάσταση των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη έχει δημιουργήσει έντονες ανατιμητικές τάσεις στις πρώτες ύλες των κλάδων ενέργειας και τροφίμων, με άμεση συνέπεια την εκτίναξη του πληθωρισμού της Ελλάδας στο 4,4% τον Φεβρουάριο, έναντι 3,9% το προηγούμενο τρίμηνο.

‘Αμεσες αναμένονται οι επιπτώσεις στην κατανάλωση των νοικοκυριών, τα οποία βλέπουν τις ανελαστικές δαπάνες τους (διατροφή, μεταφορές) να αυξάνουν θεαματικά, με αποτέλεσμα το “ψαλίδισμα” του διαθέσιμου εισοδήματός τους για τις αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως και ενδυμάτων-υποδημάτων. Η επιβράδυνση της κατανάλωσης σε αυτές ακριβώς τις κατηγορίες προϊόντων ήταν εμφανής ήδη τον Δεκέμβριο, οπότε ο πληθωρισμός “έτρεξε” με ρυθμό 3,9%. Οι πωλήσεις ενδυμάτων-υποδημάτων μειώθηκαν κατά 2,5%, ενώ των επίπλων, των ηλεκτρονικών συσκευών και γενικότερα των ειδών οικιακού εξοπλισμού παρουσίασαν άνοδο μόλις 1,1%.

Μπορεί ο αστάθμητος παράγων της τιμής του πετρελαίου να μην επιτρέπει, όπως αναφέρουν ανώτερα στελέχη της ΕΣΥΕ, την οποιαδήποτε ασφαλή (μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη) πρόβλεψη σχετικά με την εξέλιξη του πληθωρισμού, ωστόσο οι “πρόδρομοι” δείκτες του δείχνουν τάση περαιτέρω αύξησής του.

Οι τιμές των εισαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων τον Ιανουάριο, που περνούν τώρα στις λιανικές τιμές, σημείωσαν εκρηκτική άνοδο της τάξης του 8,9%, έναντι μείωσης 1% τον αντίστοιχο μήνα του 2007. Στα τρόφιμα και ποτά η αύξηση έφθασε το 8,3%, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων σε προϊόντα, όπως το βοδινό και το χοιρινό κρέας, τα πουλερικά, ο καφές, το βούτυρο, το συμπυκνωμένο και το παστεριωμένο γάλα, τα αλκοολούχα ποτά, οι μαργαρίνες, οι παιδικές τροφές κά.

Η τιμή του πετρελαίου κινείται έντονα ανοδικά από τις αρχές του Μαρτίου -ήδη το “φράγμα” των 100 δολαρίων το βαρέλι δεν υφίσταται πλέον. Εάν η ανατιμητική τάση της αγοράς του συνεχιστεί, η επίπτωση στον πληθωρισμό του Μαρτίου και του Απριλίου θα είναι σημαντική. Εξάλλου, τη σχετική ανησυχία εντείνουν οι υψηλοί ρυθμοί ανόδου των τιμών στις πρώτες ύλες των τροφίμων.

Το Φεβρουάριο, σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης οι αυξήσεις στις λιανικές τιμές “έτρεξαν” με ρυθμούς πολλαπλάσιους του πληθωρισμού. Είναι ενδεικτικό ότι σε 14 κατηγορίες αγαθών -μεταξύ αυτών και βασικών ειδών διατροφής- οι ανατιμήσεις εκφράστηκαν με διψήφιο ποσοστό, με το πετρέλαιο θέρμανσης να κατέχει τα “πρωτεία” (αύξηση 38,1% μέσα σε έναν χρόνο).