Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκαθαρίσει το «θρίλερ» γύρω από την πώληση της μεγάλης ευρωπαϊκής αλυσίδας discount Plus. Οι ενδιαφερόμενοι για το δίκτυο της Plus γερμανικοί όμιλοι Rewe και Edeka δεν συνεπάγεται ότι θα αποκτήσουν κατ' ανάγκην και τα καταστήματα της θυγατρικής της στην Ελλάδα, για την πώληση των οποίων, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η μητρική εταιρεία έχει απευθύνει προσκλήσεις ενδιαφέροντος σε εγχώριους ομίλους. Στο μεταξύ, μετά την απομάκρυνση του προέδρου της Plus Hellas και την αντικατάστασή του από δικηγόρο-διαχειριστή, αποχώρησε ακόμα ένα κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας, ενώ σε θέση-κλειδί τοποθετήθηκε στέλεχος, προερχόμενο από την Ισπανία.

Οι ενδιαφερόμενοι για το δίκτυο της Plus γερμανικοί όμιλοι Rewe και Edeka δεν συνεπάγεται ότι θα αποκτήσουν κατ’ ανάγκην και τα καταστήματα της θυγατρικής της στην Ελλάδα, για την πώληση των οποίων, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η μητρική εταιρεία έχει απευθύνει προσκλήσεις ενδιαφέροντος σε εγχώριους ομίλους (όπως είναι γνωστό, ένας από αυτούς, η Α-Β Βασιλόπουλος, μετά από δημοσίευμα που την έφερε ως πιθανό νέο ιδιοκτήτη του δικτύου τής Plus Hellas, αντέδρασε με ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται απλώς το ενδιαφέρον της για τη μελέτη και αξιολόγηση όλων γενικά των εταιρειών του κλάδου της…).

Ο όμιλος της Rewe βρίσκεται ήδη σε γειτονικές βαλκανικές χώρες με το δίκτυο των Billa, τα οποία είναι καταστήματα discount μεγάλης επιφάνειας. Πάντως το μέγεθος της Plus στην Ελλάδα, με τα 34 καταστήματα και το ένα υπό λειτουργία logistic center στη Θεσσαλονίκη, υπό την ιδιοκτησία ενός πιθανώς νεοεισερχόμενου discounter στην εγχώρια αγορά, δεν φαίνεται να συνιστά απειλή για τα ήδη δραστηριοποιούμενα δίκτυα discount στη χώρα μας.

Η Aldi από την πλευρά της εμφανίζεται ως μην ενδιαφερόμενη να εξαγοράσει το δίκτυο της Plus, καθώς ήδη διαθέτει ένα υπό ανακαίνιση logistic center στη Θεσσαλονίκη, ετοιμάζει ένα δεύτερο στη Νότια Ελλάδα, ενώ με την έναρξη της δραστηριοποίησής της έχει εξαγγείλει τη λειτουργία μονομιάς 40 έως 50 καταστημάτων, τα οποία βρίσκονται στη φάση της κατασκευής τους.

Επισημαίνουμε, πάντως, ότι η ανάπτυξη ενός ακόμη δικτύου discount στην Ελλάδα θεωρείται ως μία “εξαιρετικά ακριβή υπόθεση” με απροσδιόριστο τελικό κόστος, καθώς ένα δίκτυο 200 καταστημάτων και τρία ή τέσσερα logistic centers είναι οι απαραίτητες υποδομές για μια παρουσία αξιώσεων.

Διαχειριστική η νέα διοίκηση

Οι αλλαγές στην Plus ξεκίνησαν περί τα μέσα του καλοκαιριού, όταν και έγιναν μεταβολές στην ηγεσία της αλυσίδας πανευρωπαϊκά. Σχεδόν ταυτόχρονα ο όμιλος Carrefour ανακοίνωσε την εξαγορά εκ μέρους της Dia 250 καταστημάτων Plus, που λειτουργούσε ο όμιλος Tengelmann στην Ισπανία, έναντι 200 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα απομακρύνθηκε ο πρόεδρος της Plus Hellas, κ. Χ. Αποστολάτος, ο οποίος είχε αναλάβει εξαρχής την υλοποίηση των επενδύσεων ανάπτυξης της αλυσίδας στη χώρα μας, ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Αποστολάτος δεν αντικαταστάθηκε από στέλεχος προερχόμενο από την αγορά, αλλά από γνωστή δικηγόρο, η οποία ασκεί διαχειριστικό ρόλο και έλεγχο. Στο μεταξύ, μόλις προ ημερών αποχώρησε ακόμα ένα κορυφαίο στέλεχος της Plus Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι, τουλάχιστον σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας στη χώρα μας συνεχίζεται απρόσκοπτα. Πάντως, σε θέση-κλειδί στην Plus Hellas έχει πλέον τοποθετηθεί ξένο στέλεχος, προερχόμενο από την Ισπανία.