Είναι δύσκολο να αποφύγεις το θαυμασμό, όταν βλέπεις σε ένα κουτί διαστάσεων τετραδίου να έχουν ενσωματωθεί οι περισσότερες λειτουργικές μονάδες ενός επιτραπέζιου υπολογιστή που συνήθως καταλαμβάνει σημαντικό ποσοστό της επιφάνειας ενός γραφείου.

Είναι δύσκολο να αποφύγεις το θαυμασμό, όταν βλέπεις σε ένα κουτί διαστάσεων τετραδίου να έχουν ενσωματωθεί οι περισσότερες λειτουργικές μονάδες ενός επιτραπέζιου υπολογιστή που συνήθως καταλαμβάνει σημαντικό ποσοστό της επιφάνειας ενός γραφείου. Όπως επίσης είναι δύσκολο να αποφύγεις τη συνακόλουθη σκέψη ότι με αυτό το κουτί των θαυμάτων είναι δυνατό να μεταφέρεις την εργασία σου σε οποιοδήποτε τόπο και οποιαδήποτε στιγμή.

Σήμερα, όπως δείχνουν τα πράγματα, αυτές οι επιθυμίες έχουν προσεγγίσει περισσότερο τα όρια της ανάγκης και έτσι οι φορητοί υπολογιστές δεν αποτελούν πλέον προνόμιο μόνο των πολύ υψηλόβαθμων στελεχών μιας επιχείρησης. Μια βόλτα στο δρόμο είναι ορισμένες φορές μια πολύ αξιόπιστη στατιστική. Έτσι, ενώ πριν από μερικά χρόνια οι τσάντες ώμου που φιλοξενούσαν κάποιο φορητό υπολογιστή ήταν σύνηθες φαινόμενο σε περιοχές υψηλής συγκέντρωσης “εθισμένων” χρηστών, όπως η οδός Στουρνάρα και τα διάφορα συνέδρια και εκθέσεις πληροφορικής, σήμερα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει ανθρώπους σε αεροδρόμια, πλοία ή και πάρκα να εργάζονται ή να παίζουν με ένα φορητό υπολογιστή. Μάλιστα, αν στους φορητούς υπολογιστές συμπεριλάβουμε και αυτούς που χωρούν στην ανθρώπινη παλάμη (PDA), τότε με μια “εστιασμένη” ματιά θα δούμε ότι αποτελούν πλέον ένα κομμάτι της καθημερινής ζωής.

Τι άλλαξε όμως την τελευταία τριετία και οδήγησε σε μεγαλύτερη διείσδυση των φορητών υπολογιστών;

Καταρχήν, η τιμή τους. Εταιρείες, όπως η Toshiba, Compaq, Hewlett Packard και Mitac, παρουσίασαν μοντέλα που απευθύνονταν σε “μικρότερα” πορτοφόλια και επομένως διευκόλυναν τον ελεύθερο επαγγελματία ή το στέλεχος μιας επιχείρησης να επενδύσει ή να ζητήσει αντίστοιχα το κεφάλαιο αγοράς.

Δεύτερον, το μέγεθος και το βάρος, δηλαδή η ευκολία μεταφοράς. Όπως και να το κάνουμε, να κουβαλάς περί τα πέντε κιλά στον ώμο σου είναι μια ταλαιπωρία. Ειδικά αν πρέπει να στριμωχτείς σε συγκοινωνίες ή να κουβαλήσεις μαζί και μια βαλίτσα ταξιδιού 20 κιλών. Σήμερα υπάρχουν φορητοί υπολογιστές που δεν υπερβαίνουν το 1,5 κιλό, ενώ για συγκεκριμένες ανάγκες υπάρχουν και τα PDA, με βάρος μερικών εκατοντάδων γραμμαρίων.

Τρίτον, η επεξεργαστική ισχύς. Πλέον οι εταιρείες που κατασκευάζουν επεξεργαστές και περιφερειακό εξοπλισμό, όπως κάρτες γραφικών, σκληρούς δίσκους κ.λπ., παρουσιάζουν μοντέλα για επιτραπέζια και φορητά συστήματα σχεδόν παράλληλα. Οπότε, ένας φορητός υπολογιστής δεν υστερεί καθόλου σε επιδόσεις σε σχέση με τον αντίστοιχο επιτραπέζιο.

Τέλος, αλλάξαμε εμείς. Η μισή Ελλάδα είναι πωλητές και η άλλη μισή στελέχη και όλοι κάνουν δημόσιες σχέσεις, οπότε πρέπει να βρίσκονται εκτός γραφείου για πολλές ώρες. Ακόμα και οι τεχνικοί, που δεν κάνουν δημόσιες σχέσεις, χρειάζονται ένα φορητό υπολογιστή για να παίρνουν δουλειά για το σπίτι.

Επιπλέον, την τελευταία τριετία έχουμε συνειδητοποιήσει τα πλεονεκτήματα των φορητών συστημάτων με την ευρεία χρήση των κινητών τηλεφώνων. Ακόμα και ο κυρ Γιώργης ο συνταξιούχος είναι χαρούμενος που έχει στο κινητό του τηλέφωνο την ατζέντα των συνταξιούχων φίλων του και μπορεί να τους βρίσκει εύκολα για ένα πηγαδάκι στην Ομόνοια ή για καμιά πρέφα.

Ο καθείς στο είδος του

Ένα στέλεχος που χρειάζεται να ταξιδεύει στον κόσμο και να κάνει εταιρικές παρουσιάσεις δεν έχει τις ίδιες ανάγκες με κάποιο άλλο που θέλει να εργάζεται σε έναν επεξεργαστή κειμένου ή ένα λογιστικό φύλλο ή με κάποιο τρίτο που ζητά μόνο ένα διευθυνσιογράφο και μια ηλεκτρονική λίστα με τις καθημερινές του εργασίες.

Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τους φορητούς υπολογιστές σε τρεις κατηγορίες:

Κατηγορία Α) Αντικαταστάτες του επιτραπέζιου υπολογιστή. Πρόκειται για συστήματα υψηλών επιδόσεων, με μεγάλη οθόνη και εξοπλισμό, που σας επιτρέπουν να κάνετε ό,τι θα κάνατε και σε ένα επιτραπέζιο υπολογιστή.

Κατηγορία Β) Συνεργάτες του επιτραπέζιου υπολογιστή. Οι επιδόσεις ξεκινούν από μέτρια και φτάνουν μέχρι υψηλά επίπεδα, οι οθόνες είναι μικρότερες της προηγούμενης κατηγορίας και ο εξοπλισμός καλύπτει τις βασικές ανάγκες χωρίς “πολυτέλειες”.

Κατηγορία Γ) Συνεργάτες του φορητού υπολογιστή. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι υπολογιστές παλάμης (PDA). Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τα συστήματα αυτά με τη βάρκα μιας θαλαμηγού, η οποία χρησιμοποιείται για βόλτες σε κοντινές παραλίες, αλλά και για περιπτώσεις ανάγκης.

Οι περισσότερες από τις εταιρείες που κατασκευάζουν φορητούς υπολογιστές έχουν προϊόντα και στις τρεις κατηγορίες με παραπλήσιες δυνατότητες. Συνήθως, με την εμφάνιση ενός νέου επεξεργαστή όλες οι εταιρείες παρουσιάζουν μοντέλα που τον χρησιμοποιούν, ενώ όσον αφορά τον εξοπλισμό ορισμένα πράγματα έχουν γίνει πλέον μη εξαιρετέα, όπως οι σκληροί δίσκοι μεγάλης χωρητικότητας και οι γρήγορες κάρτες γραφικών.

Οπότε, η επιλογή στην ίδια κατηγορία θα βασιστεί τελικά στις λίγες διαφορές και φυσικά στην καλύτερη σχέση τιμής προς τη συνολική εικόνα.

Αν υποθέσουμε ότι έχετε φτάσει στα πρόθυρα για μια απόφαση αγοράς, τότε ένας πρακτικός οδηγός για την επιλογή σας είναι ο εξής:

α) Προσδιορίστε τις ανάγκες σας. Είναι κανόνας ότι δεν υπάρχουν συστήματα που μπορούν να τα κάνουν όλα τουλάχιστον χωρίς διπλάσιο βάρος και τιμή. Αν το CD-ROM και η μονάδα δισκέτας δεν είναι απαραίτητες στην καθημερινή σας εργασία, τότε το προτιμότερο είναι να επιλέξετε ένα σύστημα της κατηγορίας Β, το οποίο θα σας κάνει ελαφρύτερους κατά ένα κιλό τουλάχιστον. Άλλωστε, οι περισσότερες εταιρείες έχουν προβλέψει υποδοχή για σύνδεση με εξωτερικό CD-ROM ή μονάδα δισκέτας όταν τα χρειάζεστε.

Αν πάλι σας αρέσουν οι πολυτέλειες ή τις έχετε ανάγκη, όπως ένα DVD και μια οθόνη 15 ιντσών για να βλέπετε ταινίες, ή μια υποδοχή για να συνδέετε την ψηφιακή σας κάμερα και να κάνετε επεξεργασία βίντεο στις καλοκαιρινές σας διακοπές, τότε πάτε καρφί για την πρώτη κατηγορία και φυσικά είστε έτοιμοι για βαθιά βουτιά στο πορτοφόλι.

Όσο για τα PDA, είναι κάτι σαν το κερασάκι στην τούρτα. Ή το τρως μόνο του ή το τρως αφού έχεις φάει προηγουμένως την τούρτα.

β) Αναζητάτε την καλύτερη τιμή και τη μεγαλύτερη εγγύηση. Όσον αφορά το πρώτο δεν χρειάζεται και πολλές επεξηγήσεις. Σχετικά με το δεύτερο, η πράξη αποδεικνύει ότι όλα αυτά τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και κυρίως η πανάκριβη οθόνη που συνθέτουν τα φορητά θαύματα έχουν κάποιες ευαισθησίες, οι οποίες με τα ταρακουνήματα από τις συνεχείς μετακινήσεις δεν είναι απίθανο να εκδηλωθούν. Οπότε, δεδομένου ότι μια οθόνη κοστίζει κατά μέσο όρο περίπου το 1/3 του συστήματος, είναι καλό να έχετε μια εγγύηση που την προστατεύει για μια τριετία.

γ) Το ξανασκέφτεστε. Όπως είπαμε, είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε την έλξη που ασκούν αυτές οι μηχανές. Οπότε, μια δεύτερη σκέψη θα προσδιορίσει καλύτερα αν πρόκειται για επιθυμία ή ανάγκη και άρα θα ξέρετε τουλάχιστον γιατί δώσατε το μισό εκατομμύριο.

Σε περίοδο έξαρσης οι φορητοί υπολογιστές

Περισσότερες από 20 εταιρείες διαθέτουν φορητούς υπολογιστές στην ελληνική αγορά. Από αυτές οι 10 περίπου έχουν διεθνώς αναγνωρισμένα ονόματα και επομένως παρέχουν διεθνείς εγγυήσεις. Ορισμένες εξ αυτών είναι η Toshiba, η οποία αντιπροσωπεύεται από την IDEAL ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, η COMPAQ, η FUJITSU-SIEMENS, η SONY και η IBM, που βρίσκονται στην Ελλάδα με θυγατρικές εταιρείες και η Dell, τα προϊόντα της οποίας αντιπροσωπεύει η εταιρεία ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ.

Τη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς χαρακτηρίζει το γεγονός ότι οι παραπάνω εταιρείες διαθέτουν στη χώρα μας όλη τη σειρά των μοντέλων τους, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε πριν από μια τριετία.

Σύμφωνα με την κυρία Λήδα Παπαθεοδώρου, διευθύντρια πωλήσεων της FUJITSU-SIEMENS, το πρώτο τρίμηνο του 2001 ήταν εκρηκτικό. Όλες σχεδόν οι εταιρείες παρουσίασαν αυξημένες πωλήσεις σε ποσοστό υψηλότερο του 100% και συγκεκριμένα για την FUJITSU-SIEMENS το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 216%.

Όπως μας λέει η ίδια, αν και η αύξηση αυτό το τρίμηνο είναι εντυπωσιακή, δεν είναι τυχαία, καθώς έχει βασιστεί σε μια διετία συνεχούς ανόδου πωλήσεων. Συγκεκριμένα, στη διετία 1998-2000 οι πωλήσεις των φορητών συστημάτων διπλασιάστηκαν στη χώρα μας, φτάνοντας τις 57.000 μονάδες και, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα του 2001, η πορεία αυτή θα συνεχιστεί, ενδεχομένως και με ταχύτερους ρυθμούς.

Θα μπορούσαμε δε να πούμε ότι η Ελλάδα αυτήν τη διετία διανύει και θα συνεχίσει να διανύει τη “χρυσή” της εποχή στα φορητά συστήματα, καθώς οι ρυθμοί αύξησης στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι υψηλότεροι από 12% για την ίδια περίοδο.

Δεν θα ήταν υπερβολικό αν λέγαμε ότι η TOSHIBA ήταν αυτή που άνοιξε την ελληνική αγορά φορητών υπολογιστών, ξεκινώντας μια επιθετική πολιτική τιμών την οποία στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες εταιρείες.

Ωστόσο, οι τιμές δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα της εταιρείας, η οποία διαθέτει μια πλήρη σειρά μοντέλων και όνομα που έχει ταυτιστεί με την ποιότητα στα φορητά συστήματα, αλλά και τα ηλεκτρονικά συστήματα γενικότερα.

Σύμφωνα με την κυρία Μ. Φιλιππή, εκπρόσωπο της IBM, η επιλογή φορητού υπολογιστή βασίζεται πρωτίστως στην ποιότητα κατασκευής, τις επιδόσεις και τον εξοπλισμό. Ωστόσο, σημαντικός είναι και ο ρόλος του ονόματος της εταιρείας, δεδομένου ότι ο φορητός υπολογιστής, όπως και το κινητό τηλέφωνο, είναι κομμάτι της εξάρτησης του στελέχους, οπότε πρέπει να ταιριάζει με το προσωπικό του στιλ.

Η άποψη αυτή επιβεβαιώνεται και από τα νούμερα που δείχνουν ότι στις παγκόσμιες πωλήσεις φορητών υπολογιστών τις πρώτες θέσεις κατέχουν εταιρείες με διεθνώς αναγνωρισμένο όνομα. Επιπλέον, πλεονέκτημα των εταιρειών αυτών είναι η διεθνής εγγύηση που παρέχουν στους πελάτες τους, η οποία επιτρέπει την επισκευή του συστήματος πρακτικά σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Είναι δυνατό ο υπολογιστής παλάμης να αντικαταστήσει ένα πιο πλήρες φορητό σύστημα;

Σε γενικές γραμμές η απάντηση είναι αρνητική. Οι δυνατότητες ενός υπολογιστή παλάμης υπολείπονται σημαντικά σε επιδόσεις, λειτουργικότητα και επεκτασιμότητα. Για παράδειγμα, με έναν υπολογιστή παλάμης δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει οποιαδήποτε εφαρμογή Windows, όπως επίσης δεν είναι εύκολη η πληκτρολόγηση μεγάλου όγκου δεδομένων ή η προβολή μιας παρουσίασης.

Επομένως, ο υπολογιστής παλάμης είναι δυνατό να αποτελέσει το μόνο φορητό εξοπλισμό μόνο στην περίπτωση που ο χρήστης έχει ανάγκη μιας εκτεταμένης ηλεκτρονικής ατζέντας.

Αυτό σημαίνει ότι όσο ο χρήστης βρίσκεται εκτός γραφείου χρειάζεται μια λίστα με τις συναντήσεις και τις καθημερινές δραστηριότητές του, ένα σημειωματάριο, όπου μπορεί να γράψει τον αριθμό τηλεφώνου και το όνομα κάποιου συνομιλητή του και τέλος θέλει να έχει τη δυνατότητα αποστολής και λήψης e-mail.

Σύμφωνα με την κυρία Όλγα Παπαδοπούλου, product manager της COMPAQ για τα φορητά συστήματα, οι υπολογιστές παλάμης συμπληρώνουν συνήθως τους πληρέστερους φορητούς υπολογιστές. Το στέλεχος της επιχείρησης αγοράζει πρώτα ένα φορητό υπολογιστή για να επεκτείνει την εργασία του εκτός γραφείου και στη συνέχεια προχωρά στην αγορά υπολογιστή παλάμης, τον οποίο χρησιμοποιεί συνήθως στις καθημερινές του μικρομετακινήσεις.

Στο μέλλον αναμένεται να διαφοροποιηθεί αρκετά η αγορά, καθώς το κινητό τηλέφωνο αρχίζει πλέον να ενσωματώνει κάποιες από τις δυνατότητες του υπολογιστή παλάμης. Επομένως, όταν η σύγκλιση των δύο αυτών συσκευών φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο θα διαθέτουν υπολογιστή παλάμης, χωρίς απαραίτητα να διαθέτουν κάποιο μεγαλύτερο φορητό σύστημα.

Το ενδεχόμενο αυτό επιβεβαιώνεται από τα νούμερα, τα οποία δείχνουν ότι οι ρυθμοί πωλήσεων των υπολογιστών παλάμης σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, σε αντίθεση με τα φορητά συστήματα, τα οποία εμφανίζουν μειωμένους ρυθμούς πωλήσεων.