Με το σύνθημα «Τροφή για νέα αρχή», η ΜΚΟ Foodon επιδιώκει μέσα από τις δράσεις της να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες μέσω της εκπαίδευσης στη μαγειρική και του “social dining”. «Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας στην εστίαση μένουν κενές, ενώ η ανεργία, και ιδιαίτερα στους νέους, παραμένει υψηλή. Παράλληλα, άτομα από οικονομικά ευάλωτες ομάδες που ονειρεύονται να ασχοληθούν με τη μαγειρική, δεν έχουν τα χρήματα να πάνε σε ιδιωτικές σχολές», ανέφερε στο FOODReporter ο ιδρυτής και εμπνευστής της Foodon, Αργύρης Ζαννιάς. Η Fοοdon είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός μέσω του οποίου έχει δημιουργηθεί η Foodon Academy, ήτοι η πρώτη και μοναδική Ακαδημία μαγειρικής χωρίς δίδακτρα στην Ελλάδα, που απευθύνεται σε οικονομικά ευάλωτες ομάδες. «Στους αποφοίτους παρέχονται ευκαιρίες πρακτικής άσκησης στο εστιατόριο της Foodon και διασύνδεση με την αγορά εργασίας για άμεση απορρόφηση», σχολίασε ο κ. Ζαννιάς. Σημειώνεται ότι η δράση της Ακαδημίας ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Λάτση, επιτρέποντας σε 12 μαθητές να λάβουν εκπαίδευση στις βασικές γνώσεις μαγειρικής για 20 ημέρες με πλήρη υποτροφία.

Τους υποστήριξαν 14 καταξιωμένοι σεφ, όπως οι Χρόνης Δαμαλάς, Γωγώ Δελογιάννη, Νίκος Θωμάς, Πάνος Ιωαννίδης, Λευτέρης Λαζάρου, Μιχάλης Νουρλόγλου, Γιώργος Παπακώστας και Χριστόφορος Πέσκιας. «Οκτώ μαθητές μας βρήκαν εργασία το πρώτο μήνα», επεσήμανε στο FOODReporter ο εμπνευστής της Foodon. Η δράση της Ακαδημίας συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο του 2024, με την υποστήριξη του Ιδρύματος “A Promise To Animals” της Εριέττας Κούρκουλου – Λάτση και επέτρεψε σε εννέα μαθητές να λάβουν εκπαίδευση στις vegan βασικές γνώσεις μαγειρικής για 20 ημέρες με πλήρη υποτροφία. «Όντας παιδί μονογονεϊκής οικογένειας, πέρασα δύσκολη παιδική και εφηβική ηλικία με αρκετές στερήσεις και έντονο κοινωνικό αποκλεισμό. Μεγάλωνα, ουσιαστικά, κάτω από τα όρια της φτώχειας. Σκέφτηκα λοιπόν, να δημιουργήσω μια κοινότητα που μέσα από το φαγητό θα δίνει την ελπίδα και την ευκαιρία σε ευάλωτες ομάδες να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαννιάς, σημειώνοντας: «Γνωστή παροιμία λέει: “Δώσε σε κάποιον ένα ψάρι και θα ζήσει μια μέρα, μάθε του να ψαρεύει και θα ζήσει μια ζωή”. Εμείς αλλάξαμε τη φράση σε: “Δώσε σε κάποιον ένα πιάτο φαγητό και θα ζήσει μια μέρα, μάθε του να μαγειρεύει και θα ζήσει μια ζωή”, και την κάναμε μανιφέστο μας».

Το social dining ως βασικό όχημα για την άντληση πόρων
H Foodon, πέραν από την Foodon Academy, έχει καθιερώσει το εγχείρημα των social dinings, όπου άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, αρχικά άγνωστοι μεταξύ τους, συμμετέχουν για δύο ώρες σε κοινά τραπέζια και κάθε φορά ένας καταξιωμένος σεφ μαγειρεύει για αυτούς. «Τα social dining της Foodon πραγματοποιούνται στο εστιατόριο του οργανισμού στην Αθήνα, που στεγάζεται στον 7ο όροφο του Μητροπολιτικού Κολλεγίου με θέα την Ακρόπολη και το ιστορικό κέντρο», συμπλήρωσε ο Αργύρης Ζαννιάς. Στο εστιατόριο της Foodon, φέτος έχουν φιλοξενηθεί 12 social dinings με συνολικά 376 καλεσμένους, εκ των οποίων οι 276 από ευάλωτες ομάδες.

Η Foodon χρειάζεται υποστήριξη από ιδιώτες και εταιρείες, καθώς δεν διαθέτει ιδίους πόρους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνεισφέρουν είτε χρηματοδοτώντας έναν εκπαιδευτικό κύκλο, υιοθετώντας έναν μαθητή ή ολόκληρο τον κύκλο μαθημάτων, είτε χρηματοδοτώντας ένα εβδομαδιαίο social dining. Το social dining είναι βασικό όχημα για την άντληση πόρων, καθώς οι συμμετέχοντες πληρώνουν για τη δική τους συμμετοχή, αλλά και ενός ωφελούμενου. «Μάλιστα, οι εταιρείες μπορούν να υιοθετήσουν ένα dining με την συμμετοχή του προσωπικού τους, σαν μέρος της internal CSR δράσης τους, αλλά και για “team bonding”», είπε.

Το επόμενο βήμα της Foodon
«Τα επόμενα βήματά μας προσανατολίζονται γύρω από την ανεύρεση χορηγών που θα χρηματοδοτήσουν το νέο εκπαιδευτικό κύκλο μαθημάτων. Σφοδρή μας επιθυμία είναι να αποκτήσουμε άμεσα το δικό μας χώρο, τόσο για την πραγματοποίηση των μαθημάτων, όσο και για το εστιατόριο και τη διοργάνωση events. Στόχος μας είναι να βρούμε συνεργάτες που είτε μπορούν να μας διαθέσουν κάποιο χώρο, είτε να μας καλύψουν το ενοίκιο ή να μας παρέχουν τον εξοπλισμό της Foodon Academy», σημείωσε ο κ. Ζαννιάς.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter