Δώδεκα ελληνικές εταιρείες, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Enterprise Greece, συμμετείχαν στην ιαπωνική διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών Foodex 2024 στο Τόκιο. Πρόκειται για τις AgrExpo, Agrovim, Greek Nature Estate (ελαιόλαδο), Almi, European Currants (μαύρη κορινθιακή σταφίδα Ζακύνθου), Eurimac, Ohonos Snack, Trofico, ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών), Κάμπος Χίου, Κουρίκος ΑΒΕΕ (μπαχαρικά), Ρούσσας και το εθνικό περίπτερο του Enterprise Greece.

Παρουσιάστηκαν ελληνικά προϊόντα: Eλαιόλαδο, ελιές, αφεψήματα, σνακ, φυσικοί χυμοί, μαστίχα, τυριά, σταφίδες, αποξηραμένα σύκα, ζυμαρικά, μαρμελάδες, προϊόντα antipasti, delicatessen και μαστίχα, ούζο, ελιές, φέτα, μέλι στο Ευρωπαϊκό Περίπτερο.

Σε ξεχωριστό χώρο συμμετείχε και η κοινοπραξία έξι αγροτικών συνεταιρισμών που εκπροσωπούν άνω του 60% του ΠΟΠ Ελαιόλαδου Σητείας Λασιθίου Κρήτης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Προώθησης προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Ιαπωνία. Με 2.701 εκθέτες από 70 χώρες, η Foodex 2024 συμπλήρωσε 75.000 εμπορικούς επισκέπτες από Ιαπωνία και λοιπές ασιατικές χώρες.

Οι περισσότεροι Έλληνες εκθέτες δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις επαφές που είχαν με εισαγωγείς και διανομείς, όπως ανέφερε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Τόκιο: Όσοι συμμετείχαν και πέρυσι ανέφεραν ότι υπήρξαν πολύ περισσότεροι αγοραστές από χώρες, όπως Νότια Κορέα, Κίνα, Μογγολία. Επίσης, τόνισαν την ανάγκη αναβάθμιση της ελληνικής συμμετοχής, με cooking shows, σεμινάρια ελληνικών προϊόντων και προωθητικές αφίσες.

Η πλειοψηφία των Ιαπώνων αγνοεί ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς ελαιολάδου στον κόσμο, έχοντας μόνο Ιταλία και Ισπανία στο μυαλό τους και δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση ωμού ελαιολάδου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter