Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της οικολογικής οργάνωσης Feedback, σχετικά με τη βρετανική αγορά, οι εμπορικές πολιτικές των σούπερ μάρκετ οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες τόνους φρούτων και λαχανικών στα σκουπίδια, παρά τις πρόσφατες πρωτοβουλίες των λιανεμπόρων για μείωση των απωλειών τροφίμων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι παραγωγοί φρούτων και λαχανικών ανέφεραν καταγεγραμμένες απώλειες αγροτικών προϊόντων μεταξύ 22.000 και 37.000 τόνους ετησίως. Στους 36 αγρότες που ρωτήθηκαν, οι απώλειες τροφίμων κυμάνθηκαν μεταξύ 10% και 16% της παραγωγής τους, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 2,6% της βρετανικής παραγωγής φρούτων και λαχανικών και 227.226 τόνους διαφορετικών προϊόντων, συνολικά.

Οι αναλυτές της Feedback υποστηρίζουν πως οι λιανέμποροι χρησιμοποιούν τη διαπραγματευτική τους δύναμη για να μεταφέρουν το ρίσκο και το κόστος της υπερπαραγωγής στους αγρότες, που έχουν λιγότερες εναλλακτικές λύσεις. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, σε ποσοστό άνω του 50% δήλωσαν πως αύξησαν την παραγωγή τους ώστε να καλύψουν της απαιτήσεις των αλυσίδων, γιατί στην αντίθετη περίπτωση διέτρεχαν τον κίνδυνο να διακοπεί η συνεργασία.

Παράλληλα, σε ποσοστό περίπου 50% οι αγρότες είπαν πως οι λιανέμποροι χρησιμοποιούν ακόμη κριτήρια εμφάνισης στην επιλογή των φρούτων και λαχανικών που θα τοποθετήσουν στα καταστήματά τους, με αποτέλεσμα πολλά προϊόντα να μην γίνονται αποδεκτά, αλλά και ότι οι παραγωγοί δεν αποζημιώνονται στην περίπτωση που αυξάνοντας την παραγωγή τους, μετά από πίεση των αγοραστών και κακό προγραμματισμό των αλυσίδων, μένουν με μεγάλες ποσότητες προϊόντων αδιάθετες.

Η συγκεκριμένη έρευνα με τα συμπεράσματά της επιβεβαιώνει την ύπαρξη προβλήματος στον τομέα των απωλειών τροφίμων, για την οποία τοποθετήθηκε με πρόσφατες δηλώσεις της σε κλαδικό βρετανικό περιοδικό η αρμόδια επίτροπος δεοντολογίας στον κλάδο των τροφίμων (Groceries Code Adjudicator), Christine Tacon. Η Tacon εξέφρασε την ανησυχία της, μεταξύ άλλων, για τις σημαντικές απώλειες τροφίμων που δημιουργούνται λόγω αποτυχημένων προωθητικών ενεργειών.