Υποψήφιο «μνηστήρα» στην ελληνική λιανεμπορική αγορά αναζητά ο βρετανικός λιανεμπορικός κολοσσός Tesco, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρεί "ανοικτό κανάλι επι-κοινωνίας" με έναν από τους 6 μεγαλύτερους ανταγωνιστές του κλάδου. Οι συζητήσεις των δύο πλευρών, που έχουν ως αντικείμενο το ενδεχόμενο εξαγοράς της ελληνικής από τη βρε-τανική αλυσίδα, βρίσκονται σε αρχικό στάδιο

Υποψήφιο «μνηστήρα» στην ελληνική λιανεμπορική αγορά αναζητά η τρίτη από άποψη μεγέθους στην παγκόσμια κατάταξη των επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη αλυσίδα της Μεγάλης Βρετανίας, η Tesco, η αλυσίδα των 2.318 καταστημάτων διεθνώς και των 326.000 εργαζόμενων, για την οποία το τελευταίο εξάμηνο οργιάζουν οι φήμες περί των προθέσεών της να επενδύσει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτό παραμένει ένα «κανάλι» επικοινωνίας του διεθνούς κολοσσού με ελληνική αλυσίδα, η οποία περιλαμβάνεται στις 6 μεγαλύτερες της εγχώριας αγοράς (με κριτήριο τις πωλήσεις του 2003). Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, με αντικείμενο το ενδεχόμενο εξαγοράς της ελληνικής από τη βρετανική αλυσίδα, βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Η Tesco ακολουθεί επιθετική πολιτική ανάπτυξης σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, στην οποία έχει δημιουργήσει δίκτυο 5 υπέρ μάρκετ, στα οποία θα προσθέσει ακόμα 2 εντός του 2005, ενώ ήδη η επένδυση στη γειτονική χώρα καταγράφει κέρδη. Η επεκτατική πολιτική της Tesco εκτός των βρετανικών συνόρων βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από 10 χρόνια. Σε αυτό το χρονικό διάστημα κατάφερε να καταλάβει ηγετικό μερίδιο στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στη Σλοβακία και στην Ταϊλάνδη.

Η διαφοροποίηση της Tesco από τους ανταγωνιστές της έγκειται στο ότι διαθέτει το πληρέστερο διαδικτυακό υπέρ μάρκετ στον κόσμο και προσφέρει πρωτοποριακές υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν ακόμη και δωρεάν internet στους σταθερούς πελάτες της και αντιγραφή μουσικής σε ψηφιακή μορφή. Ενδεικτικό της σημασίας, που αποδίδει η διοίκηση της Tesco στη διεύρυνση του μεριδίου της και επακόλουθα στη διείσδυση σε νέες αγορές, αποτελεί το ότι έχει περικόψει συνολικά τις τιμές πώλησης των προϊόντων της κατά πέντε εκατ. λίρες κάθε εβδομάδα μέσα στο 2004 και σε όλα τα είδη της.